Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Πρωινή κακοσμία στόματος: 3 πιθανές αιτίες & 4 tips για να την αντιμετωπίσετε

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να σας φέρει σε πραγματικά δύσκολη θέση, σπάνια όμως οι άνθρωποι αναζητούν τη συμβουλή του οδοντιάτρου γι’ αυτό το θέμα.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο ένοχος είναι η κακή υγιεινή των δοντιών, λίγοι γνωρίζουν ότι καταστάσεις όπως το ροχαλητό και το μάσημα τσίχλας μπορούν να κάνουν πραγματικά αφόρητη την κακοσμία του στόματος.

Δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για να εμποδίσετε την πρωινή κακοσμία του στόματος, κάποια κόλπα όμως θα σας βοηθήσουν να την κάνετε περισσότερο ανεκτή.

Τι προκαλεί την πρωινή κακοσμία του στόματος

Ξηρό στόμα

Όταν κοιμάστε το στόμα ξηραίνεται και αυτό συμβάλλει στην πρωινή κακοσμία. Το ροχαλητό ή ο ύπνος με το στόμα ανοιχτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Το σάλιο είναι μια υδαρή ουσία που ξεπλένει τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα σάλιου, γι’ αυτό το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο. Αυτό όμως αλλάζει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η έλλειψη σάλιου επιτρέπει στα βακτήρια που ευθύνονται για την κακοσμία και τα οποία ευδοκιμούν σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο, να πολλαπλασιάζονται.

Υπολείμματα τροφών στα δόντια

Τα υπολείμματα τροφών που παγιδεύονται μεταξύ των δοντιών και παραμένουν στο στόμα όλη τη νύχτα, προκαλούν κακοσμία το πρωί.
Δεν έχει σημασία αν φάγατε σκόρδο ή κέικ φράουλας, και οι δύο τροφές μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία. Το φαγητό αποσυντίθεται ενώ κοιμάστε και αυτό προκαλεί δυσοσμία. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Μάσημα τσίχλας πριν τον ύπνο

Το μάσημα τσίχλας δεν φρεσκάρει πάντα την αναπνοή, μπορεί να προκαλέσει και κακοσμία. Οι περισσότερες τσίχλες περιέχουν ασπαρτάμη, μια γλυκαντική ουσία που αποτελεί τροφή για τα βακτήρια που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος. Αυτό προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα με το να τρώγατε ένα γεύμα και να έμεναν υπολείμματα τροφών στα δόντια σας. Μετά από ένα γεύμα, τα βακτήρια αρχίζουν να καταναλώνουν τα υπολείμματα των τροφών που υπάρχουν στη γλώσσα και ανάμεσα στα δόντια σας. Στη συνέχεια απελευθερώνουν αέρια που προκαλούν κακοσμία. Το ίδιο συμβαίνει και με την τσίχλα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μασήστε μαϊντανό

Ο μαϊντανός μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος. Αν μασήσετε μαϊντανό αμέσως μόλις ξυπνήσετε, θα εξολοθρεύσετε τα βακτήρια που προκαλούν την κακή αναπνοή. Ο μαϊντανός περιέχει χλωροφύλλη, μια ουσία με αντιβακτηριδιακή δράση.

Σέλινο ή μήλο μια φορά την ημέρα

Η ξηροστομία συμβάλλει στην πρωινή κακοσμία, αλλά αν φάτε σέλινο και μήλο στο πρωινό, θα δείτε διαφορά. Και τα δύο είναι πλούσια σε νερό και μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή σάλιου μέσω της διέγερσης των σιελογόνων αδένων και της ενυδάτωσης του στόματος.

Το νερό και το γιαούρτι αποτελούν επίσης εξαιρετικές επιλογές για τη βελτίωση της ροής του σάλιου. Σχετική μελέτη έδειξε ότι το γιαούρτι αυξάνει σημαντικά την έκκριση σάλιου. Άλλα τρόφιμα που διεγείρουν τους σιελογόνους αδένες είναι τα κεράσια, το μαρούλι και το αγγούρι. Αντίθετα, τροφές που επιδεινώνουν την ξηροστομία είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι ξηροί καρποί με αλάτι και τα ποπ κορν.

Μασήστε τσίχλα αλλά μόνο το πρωί

Οι τσίχλες και οι καραμέλες μπορούν να φρεσκάρουν την αναπνοή το πρωί, καθώς αυξάνουν την παραγωγή σάλιου. Οι μέντες συμβάλλουν στην πρόληψη της πρωινής κακοσμίας μόνο αν καταναλωθούν το προηγούμενο βράδυ, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις τσίχλες, τις οποίες δεν πρέπει να μασάτε βράδυ.

Ξεχάστε την οδοντόκρεμα, δοκιμάστε μαγειρική σόδα

Τα υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα δόντια αποτελούν κοινή αιτία δύσοσμης αναπνοής. Τα βακτήρια του στόματος τρέφονται από αυτά και παράγουν πτητικές ενώσεις θείου, τα αέρια που ευθύνονται για κακή αναπνοή. Για να το αποφύγετε, βουρτσίστε το προηγούμενο βράδυ τα δόντια σας με υπεροξείδιο και μαγειρική σόδα. Έτσι θα εξολοθρεύσετε περισσότερα βακτήρια και θα μειώσετε τον κίνδυνο πρωινής κακοσμίας.

Να θυμάστε τέλος, ότι η κακοσμία του στόματος μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας. Οι λοιμώξεις του στόματος, η χρόνια παλινδρόμηση οξέων του στομάχου και οι μεταβολικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακή αναπνοή, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Δύσοσμη αναπνοή: 5 σωτήριες λύσεις όταν δεν έχετε οδοντόβουρτσα

Σωστό βούρτσισμα δοντιών σε 6 βήματα (γράφημα)

Κακοσμία, τερηδόνα, ουλίτιδα: Η τροφή-σύμμαχος της στοματικής υγείας

 


Πηγή