Τα μυστικά του για τη μακροζωία μοιράστηκε ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Ο David Sinclair, διακεκριμένος ειδικός στη γενετική και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έχει αφιερώσει την καριέρα του στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής.
Για τον Sinclair, δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πώς το τρώμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, μικρές αλλαγές στη διατροφή και τις καθημερινές συνήθειες μπορούν να προσθέσουν έως και 10 χρόνια στη ζωή ενός ατόμου.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε το καλά κρυμμένο του μυστικό: ένα ελαφρύ μεσημεριανό και ένα πρωινό χωρίς υδατάνθρακες.
Τρώμε λιγότερο και καλύτερα:
Η συμβουλή που μπορεί να αλλάξει τη ζωή
Ο Sinclair δεν υποστηρίζει την υπερκατανάλωση φαγητού, αλλά την ποιοτική κατανάλωση. Το μυστικό, κατά τη γνώμη του, βρίσκεται στην ποιότητα των τροφών και στη μείωση της ποσότητας. Αντί για ακραίες δίαιτες, προτείνει μέτρο και προτεραιότητα σε φυσικά, φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα.
Ένας από τους βασικούς του κανόνες είναι η μείωση των μερίδων. Δεν πρόκειται για αυστηρή δίαιτα, αλλά για επιλογές που μειώνουν τις υπερβολές. Ο ίδιος επιλέγει για το μεσημεριανό του λαχανικά και φρέσκα φρούτα, ενώ γενικά τρώει μικρά αλλά πολύ θρεπτικά γεύματα.
Πρωινό χωρίς υδατάνθρακες – Το «μυστικό» για 10 επιπλέον χρόνια ζωής;
Σύμφωνα με τον Sinclair, η αποφυγή υδατανθράκων στο πρωινό είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές συνήθειες για μακροζωία. Οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, ειδικά οι επεξεργασμένες, στέλνουν σήμα αφθονίας στον οργανισμό, παρεμποδίζοντας την ενεργοποίηση των γονιδίων μακροζωίας.

Ο ίδιος ξεκινά τη μέρα του χωρίς υδατάνθρακες, προτιμώντας τροφές όπως γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, όπως το ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες στοιχείο. Με αυτόν τον τρόπο, όπως λέει, το σώμα καίει λίπος και ενεργοποιεί μηχανισμούς κυτταρικής επιδιόρθωσης που σχετίζονται με τη μακροζωία.
Διαλειμματική νηστεία – η
στρατηγική του Sinclair για μεγαλύτερη
διάρκεια ζωής
Ένας από τους βασικούς πυλώνες της ρουτίνας του είναι η διαλειμματική νηστεία, και πιο συγκεκριμένα το μοντέλο 16/8: 16 ώρες νηστεία και 8 ώρες φαγητό.

Ο Sinclair υποστηρίζει ότι αυτό όχι μόνο βοηθά στον έλεγχο του βάρους, αλλά ενεργοποιεί γονίδια που προστατεύουν το σώμα από την πρόωρη γήρανση, επιτρέποντας παράλληλα την αναγέννηση των κυττάρων και την αποβολή των προβληματικών.
«Πιστεύω ότι το να κάνεις τρία γεύματα
την ημέρα, με ενδιάμεσα τσιμπολογήματα,
είναι υπερβολικό. Το σώμα μπαίνει σε
κατάσταση αφθονίας, που “απενεργοποιεί”
τα γονίδια της μακροζωίας», δήλωσε
χαρακτηριστικά.
Μεσογειακή διατροφή – το
θεμέλιο της μακροζωίας
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής της μεσογειακής διατροφής, η οποία βασίζεται σε φυτικές τροφές, υγιεινά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, φυτικές ίνες από όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, και αντιοξειδωτικά από φρούτα και λαχανικά.
Η μεσογειακή διατροφή, όπως τονίζει, βοηθά στην καρδιαγγειακή υγεία και μειώνει τη φλεγμονή — δύο παράγοντες άρρηκτα συνδεδεμένους με τη διαδικασία της γήρανσης.

Ξεχωρίζει το λυκοπένιο (αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες) και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (από ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα) ως κρίσιμα για τη διατήρηση της κυτταρικής υγείας.
Πέρα από τη διατροφή: Ο τρόπος ζωής του Sinclair
Για τον Sinclair, η μακροζωία δεν είναι μόνο θέμα διατροφής. Έχει υιοθετήσει και άλλες συνήθειες που ενισχύουν την υγεία του, όπως η τακτική άσκηση και η ποιοτική ξεκούραση. Για καλύτερο ύπνο, επένδυσε σε κρεβάτι που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, ώστε να έχει βαθύτερο και πιο αναζωογονητικό ύπνο.
Μπορεί ένα ελαφρύ μεσημεριανό
να μας προσθέσει 10 χρόνια ζωής;
Αν και οι προτάσεις του Sinclair φαίνονται απλές, το κλειδί είναι η συνέπεια. Όπως τονίζει, δεν χρειάζεται να είμαστε ακραίοι ή υπερβολικά αυστηροί, αλλά είναι σημαντικό να γίνουν βιώσιμες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Η αποφυγή των υπερεπεξεργασμένων τροφών, η μείωση της ζάχαρης και η προτεραιότητα σε φρέσκα και θρεπτικά προϊόντα, σε συνδυασμό με πρακτικές όπως η διαλειμματική νηστεία, μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στη μακροζωία.
Αν και δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο, τα λόγια και οι συνήθειες του Sinclair δείχνουν ότι το να επιβραδύνουμε τη γήρανση και να παρατείνουμε τη ζωή είναι στο χέρι μας — αρκεί να αλλάξουμε τι, πώς και πότε τρώμε.
Στο τέλος, ένα ελαφρύ μεσημεριανό και ένα πρωινό χωρίς υδατάνθρακες ίσως είναι το πρώτο βήμα για να κερδίσουμε 10 επιπλέον χρόνια ζωής.
Πηγή