Τα όργανα και τα κύτταρά μας χρειάζονται αίμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που αντλείται καθημερινά μέσω των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων.
Στην αθηροσκλήρωση ωστόσο, οι εναποθέσεις λίπους, χοληστερόλης και ασβεστίου μπλοκάρουν τις αρτηρίες.
Αυτές οι στενώσεις (αποφράξεις) στα αιμοφόρα αγγεία εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος με σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως η αύξηση του κινδύνου διαταραχών του κυκλοφορικού, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος ή νεφρικής βλάβης.
Αν και οι αιτίες γι’ αυτή την κατάσταση είναι πολλές, η πιο κοινή είναι η ανθυγιεινή διατροφή.
Η αθηροσκλήρωση πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους και αναπτύσσεται σταδιακά. Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, ιδίως η κακή διατροφή, είναι ένας από τους κύριους εκλυτικούς παράγοντες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες τροφές μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες και να οδηγήσουν σε αγγειακές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.
Επομένως, συνιστάται να μειώσετε ή να αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση των ακόλουθων τροφίμων:
Γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά όπως το ιώδιο, το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες Α, D, Ε, Β1, Β2, Β6 και Β12. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το βουτυρόγαλα, το γιαούρτι και το κεφίρ, προάγουν την υγεία του εντέρου μέσω των προβιοτικών.
Ωστόσο, προϊόντα όπως το βούτυρο, το πλήρες γάλα και τα λιπαρά τυριά περιέχουν πολλά κορεσμένα ζωικά λιπαρά οξέα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων. Καλό είναι να μειώσετε ή να αποφύγετε την κατανάλωση κρέμας γάλακτος, βουτύρου, και συμπυκνωμένου γάλακτος προκειμένου να αποφύγετε το εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνιστώνται εναλλακτικά γάλατα φυτικής προέλευσης ή τυριά με χαμηλά λιπαρά, όπως είναι το πρόβειο ή το κατσικίσιο τυρί.
Κόκκινο κρέας
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως είναι το μοσχάρι, το χοιρινό, το κουνέλι και το κυνήγι, ευνοεί την αθηροσκλήρωση. Το επεξεργασμένο κρέας, όπως τα λουκάνικα, το σαλάμι, το μπέικον ή το ζαμπόν, περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών οξέων καθώς και συντηρητικών. Οι ουσίες αυτές εναποτίθενται ως χοληστερόλη στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
Έτοιμα γεύματα
Είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, τα οποία ευνοούν την απόφραξη των αρτηριών. Εκτός από τα τρανς λιπαρά, τα έτοιμα γεύματα, όπως η κατεψυγμένη πίτσα, περιέχουν επίσης λευκό αλεύρι, επεξεργασμένα έλαια, αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά. Τα τρανς λιπαρά από μόνα τους συμβάλλουν στην απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και προάγουν τη στεφανιαία νόσο. Σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον οργανισμό και άλλες ασθένειες.
Τηγανητά
Τρόφιμα όπως πατατάκια, κροκέτες ή σνίτσελ κάνουν κακό στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν προφλεγμονώδη τρανς λιπαρά που φράζουν τις αρτηρίες. Οι τηγανητές πατάτες, τα σνίτσελ και οι κροκέτες πρέπει επομένως να καταναλώνονται σπάνια, προκειμένου να ρυθμίζονται τα επίπεδα χοληστερόλης και να προλαμβάνεται η αρτηριοσκλήρωση.
Αρτοσκευάσματα και γλυκά
Πρέπει να δίνεται προσοχή κατά την κατανάλωση ορισμένων αρτοσκευασμάτων και γλυκών, καθώς περιέχουν επίσης επιβλαβή τρανς λιπαρά, ενώ στερούνται φυτικών ινών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και φραγμένες αρτηρίες. Η υψηλή περιεκτικότητα αυτών των προϊόντων σε ζάχαρη μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ευνοήσει την αθηροσκλήρωση. Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης διεγείρει επίσης την παραγωγή λίπους στο συκώτι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και διαβήτη. Αυτές οι καταστάσεις συμβάλλουν στην αρτηριοσκλήρωση.
Πηγή: Frankfurter Rundschau
Πηγή