Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

Πρόληψη του Αλτσχάιμερ με τη δύναμη της φράουλας!

Ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται στις φράουλες αφήνει υποσχέσεις για τόνωση της πνευματικής λειτουργίας, μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο και πρόληψη του Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών Σολκ στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι η φισετίνη, μια πολυφαινόλη από την οικογένεια των φλαβονοειδών, έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις για τον εγκέφαλο.

Εκτός από τη φράουλα, το συστατικό αυτό βρίσκεται και στον λωτό, στο μήλο, στο σταφύλι, στο κρεμμύδι και στο αγγούρι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε πειραματόζωα, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά στην επιθεώρηση The Journals of Gerontology Series A, η φισετίνη παρουσιάζει αξιόλογη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ιδιότητες που δρουν προστατευτικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα, βοηθώντας τα να «αντισταθούν» στη φθορά λόγω γήρανσης.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Πάμελα Μάχερ, και οι συνάδελφοί της μελετούν τη φισετίνη εδώ και 10 χρόνια. Μελέτη που πραγματοποίησαν το 2014 έδειξε ότι το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να μειώσει την απώλεια μνήμης σε ποντίκια με οικογενές Αλτσχάιμερ, ωστόσο η συγκεκριμένη μορφή της νόσου είναι εξαιρετικά σπάνια (περίπου 3% όλων των περιστατικών Αλτσχάιμερ).

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της φισετίνης σε σχέση με το σποραδικό Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή της νόσου, που οφείλεται σε ευρύ φάσμα γενετικών και/ή περιβαλλοντικών παραγόντων.

Οι δοκιμές στα ποντίκια, τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να γερνούν πρόωρα, υπέδειξαν ότι η φισετίνη οδηγεί σε καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα στρες και φλεγμονής. Επίσης, στον εγκέφαλο των ποντικιών που δεν έλαβαν φισετίνη δύο τύποι νευρώνων που συνήθως δρουν ενάντια στις φλεγμονές (αστροκύτταρα και μικρογλοία) προωθούσαν την ανάπτυξη της φλεγμονής.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα προληπτική στρατηγική για το Αλτσχάιμερ αλλά και άλλες συναφείς νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Σημαντικά τα οφέλη της σοκολάτας για τον εγκέφαλο!

Εσπεριδοειδή ενάντια στην άνοια συνιστούν οι επιστήμονες!


Πηγή