Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση, δηλαδή πριν την ηλικία των 45 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας, σε αντίθεση με τις γυναίκες με όψιμη εμμηνόπαυση, δηλαδή μεταξύ 50-54 ετών, οι οποίες κινδυνεύουν λιγότερο.
Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν η ηλικία της εμμηνόπαυσης παίζει ρόλο στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.
Σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη, οι γυναίκες με πρώιμη ή φυσιολογική έναρξη εμμηνόπαυσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με εκείνες που έχουν όψιμη εμμηνόπαυση.
Επιστήμονες του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Εράσμους στην Ολλανδία, με επικεφαλής τους Δρ Ταουλαντ Μουκα και Εραλντα Ασλανατζ, ανέλυσαν τη σχέση ηλικίας και κινδύνου διαβήτη τύπου 2.
Οι συμμετέχοντες ήταν 45 ετών και άνω και υποβάλλονταν σε εξετάσεις κάθε 3-5 χρόνια. Από τους 6.816, οι 3.969 ήταν γυναίκες.
Η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 καθορίστηκε βάσει ιατρικών επισκέψεων, εξιτήρια νοσηλείας και μετρήσεων της γλυκόζης του αίματος.
Οι ερευνητές συνεκτίμησαν επίσης στοιχεία για το ιατρικό ιστορικό, τη χρήση φαρμάκων, το κάπνισμα, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, την ηλικία της εμμηναρχής, τον αριθμό των κυήσεων, την κατανάλωση αλκοόλ, το ιστορικό στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος και καρδιακής ανεπάρκειας, την αρτηριακή πίεση και τη χρήση αντιϋπερτασικών φαρμάκων.
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι από τις 3.639 γυναίκες χωρίς διαβήτη στην αρχή της μελέτης, 348 είχαν εκδηλώσει διαβήτη τύπου 2 μετά από 9,2 χρόνια. Συγκριτικά με τις γυναίκες με όψιμη εμμηνόπαυση (55 ετών και άνω), εκείνες με εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2.
Εκείνες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση, μεταξύ 40 και 44 ετών, είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, ενώ όσες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση μεταξύ 45-55 ετών είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο. Συνολικά ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 μειωνόταν κατά 4% ανά έτος όσο καθυστερούσε η εμμηνόπαυση.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο κίνδυνος διαβήτη που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση υπάρχει πριν καν ξεκινήσει η εμμηνόπαυση. Και αυτό εξηγεί γιατί άλλοι παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη δεν εξηγούν τη σχέση μεταξύ εμμηνόπαυσης και διαβήτη τύπου 2», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.
Διαβάστε επίσης:
Διαβήτης τύπου 2: Πότε θεωρείται ένδειξη για καρκίνο στο πάγκρεας
Ασβέστιο & βιταμίνη D «σύμμαχοι» ενάντια στην πρόωρη εμμηνόπαυση
Πηγή