Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

ΠΣΦ: Η δύναμη της φυσικοθεραπείας για τους επιζήσαντες του καρκίνου

Την 1η Ιουνίου προβάλλονται σε παγκόσμια κλίμακα, οι δυσκολίες που έχουν οι «Επιζήσαντες του Καρκίνου».

Ο καρκίνος δεν είναι μία νόσος, αλλά ένα σύνολο 100 διαφορετικών ασθενειών, οι οποίες άλλοτε επιφέρουν τον θάνατο και άλλοτε – εάν επιζήσει ο ασθενής – τον επιβαρύνουν με πολλά και σοβαρά προβλήματα που συχνά διαρκούν αρκετά χρόνια. Η μεγάλη πρόοδος της Ιατρικής, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει βοηθήσει με πολλούς τρόπους τους ασθενείς αυτούς, παρατείνοντας την ζωή τους και βελτιώνοντας την ποιότητά της.

Ωστόσο, η πλήρης επανένταξη των ασθενών αυτών στην συνήθη καθημερινότητά τους, δεν είναι πάντα εύκολη. Παρουσιάζουν δυσλειτουργίες σε διάφορα συστήματα του οργανισμού τους, όπως στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς τους κουράζει η αναπνοή τους ή έχουν πολλά πτύελα που τους δυσκολεύουν και στο μυοσκελετικό σύστημα, καθώς μερικοί ασθενείς δεν δύνανται να κινηθούν, ενώ άλλων η κίνηση δεν είναι άνετη και γρήγορη, ενδεχομένως δε να είναι και επώδυνη κλπ. Οπωσδήποτε, ο πόνος είναι σύνηθες σύμπτωμα του Καρκίνου και μαζί με την εύκολη κόπωση, επιτείνει την κακή ψυχολογική κατάσταση των αρρώστων. Αρκετές φορές υπάρχουν οιδήματα σε κάποιες περιοχές του σώματος, που προκαλούν δυσάρεστη αίσθηση, πόνο και δυσκολεύουν τις μετακινήσεις. Ιδιαίτερο πρόβλημα με τα οιδήματα στα χέρια έχουν όσοι έχουν χειρουργηθεί για τον Καρκίνο του μαστού.

Η Φυσικοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να μειώσει σε σημαντικό βαθμό αρκετές από τις δυσάρεστες συνέπειες των σοβαρών αυτών ασθενειών. Ιδιαίτερα, όσον αφορά την αναπνοή, την κίνηση, τον πόνο και τα οιδήματα αυτών των συμπολιτών μας, η βοήθεια που η Φυσικοθεραπεία είναι σε θέση να παράσχει είναι άκρως σημαντική. Οι διάφορες φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις τόσο στο αναπνευστικό, όσο και στο μυοσκελετικό σύστημα, είναι σε θέση να βελτιώσουν προοδευτικά την αναπνευστική και φυσική τους κατάσταση, αλλά επιπλέον και τη ψυχολογία των ασθενών, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πιο άνετα και να βιώνουν λιγότερο άγχος. Επιστημονικές δημοσιεύσεις από αξιόλογες ερευνητικές ομάδες σε διάφορες χώρες επαληθεύουν την άποψη αυτή (λ.χ., López-Sendín, 2012; McEwen, 2012).

Ως εκ τούτου, το Επιστημονικό Τμήμα της Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας – Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α.) του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) παροτρύνει όσους έχουν υποστεί την ταλαιπωρία του Καρκίνου και έχουν μεν επιβιώσει, αλλά έχουν δυσχέρειες με την αναπνοή τους ή την κίνησή τους, τους πόνους και τα οιδήματα στο σώμα τους, να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό τους. Υπάρχουν πάντα περιθώρια καλυτέρευσης βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Διαβάστε ακόμη:

Πρόληψη καρκίνου: Πλάνο 10 σημείων για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 40%

Τρίτη Ηλικία: Ο δρόμος από τη ΜΕΘ στην αποκατάσταση, με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας

 

Η σημασία της εξειδικευμένης φυσικοθεραπείας σε ασθενείς με Πάρκινσον

Μεγάλης σημασίας η φυσικοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα


Πηγή