Και τώρα το αμείλικτο ερώτημα που κυριαρχεί σε όλους μας, είναι κατά πόσο μπορούμε να χάσουμε βάρος και γρήγορα, μετά το φαγοπότι των εορτών. Ο περισσότερος κόσμος αναρωτιέται ποιός είναι ο σωστός τρόπος να γίνει αυτό. Και φυσικά εγώ απαντώ χωρίς δεύτερη σκέψη: Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή!
Δυστυχώς όμως, ο καθένας μπορεί την άποψη αυτή να την αντιληφθεί με το δικό του τρόπο… Άλλος θεωρεί ότι πρέπει να τρώει μία μόνο φορά την ημέρα, άλλος πιστεύει ότι μία – δύο «αποτοξινώσεις» την εβδομάδα αρκούν προκειμένου να διορθωθούν τα διαπραχθέντα διατροφικά σφάλματά του και ένας τρίτος επιμένει να εφαρμόζει κατά καιρούς διάφορες ανορθόδοξες δίαιτες (Dukan, λαχανόσουπας κλπ) προκειμένου να επαναφέρει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όμως, η επιστημονική άποψη ορίζει τη «σωστή και ισορροπημένη διατροφή» με διαφορετικό τρόπο, προτείνοντας την έννοια του μέτρου στις διατροφικές μας επιλογές. Δηλαδή εδώ τα πάντα επιτρέπονται αρκεί να καταναλώνονται με σύνεση και σε συγκεκριμένες ποσότητες! Βέβαια, η συγκεκριμένη πρακτική πολλές φορές δεν φαίνεται να πείθει εκείνους που επιθυμούν μία γρήγορη βελτίωση της σωματικής τους εικόνας κι έτσι καταφεύγουν στις προαναφερθείσες πρακτικές.
Πιστέψτε με όμως, το μόνο που καταφέρνουν είναι να διαιωνίζουν το πρόβλημα του υψηλού σωματικού βάρους, αφού είναι βέβαιο ότι σε καμία περίπτωση μακροπρόθεσμα δεν θα επιτύχουν τη ρύθμισή του. Ο λόγος είναι απλός: Οι συνεχείς μεταβολές στην διατροφική κατάσταση δημιουργούν δυσλειτουργία στο βιολογικό περιβάλλον με επακόλουθο την απορρύθμιση της μεταβολικής λειτουργίας. Με την πρακτική αυτή δηλαδή ο μεταβολικός ρυθμός σταδιακά μειώνεται και κάθε φορά η «προσπάθεια» γίνεται όλο και δυσκολότερη.
Το φαινόμενο αυτό δεν αποδίδεται αόριστα στο ποσοτικό επίπεδο λειτουργίας του βασικού μεταβολισμού, αλλά σε ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν σαφείς βιολογικές διαταραχές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την απορύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, τη διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας (ιδιαίτερα στις γυναίκες), την επαύξηση του βιολογικού στρες με άμεσο αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και τη δημιουργία συνθηκών υψηλού οξειδωτικού στρες, αλλά και στο φαινόμενο της ινσουλινοαντίστασης, το οποίο δυσχεραίνει θεαματικά την μεταβολική ικανότητα σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο.
Επομένως, ψυχραιμία παιδιά! Μετά τις εορτές και εφόσον πραγματικά επιθυμούμε να επιλύσουμε οριστικά το πρόβλημα του αυξημένου βάρους, θα πρέπει αρχικά να εντοπίσουμε την αιτία που το δημιουργεί και στη συνέχεια να την αντιμετωπίσουμε μέσω μίας διατροφής που περιλαμβάνει τροφές υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό το μοντέλο διατροφής είναι περιεκτικό σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύσουν το μεταβολικό ρυθμό. Είναι πλέον γνωστό ότι και στις περιπτώσεις των μεταβολικών διαταραχών υπάρχει ένα δραστικό «αντίδοτο» που σε κάθε περίπτωση ονομάζεται ποιοτική και περιεκτική διατροφή.
Γιατί «λόγω… διατροφής» έχουμε μία καλύτερη υγεία, αλλά και «λόγω… διατροφής», τρώμε σωστά, ζούμε καλύτερα!
Δημήτρης Γρηγοράκης Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Διαβάστε ακόμη:
Δίαιτες: Γιατί αποτυγχάνουν, πώς θα πετύχετε το στόχο σας στην απώλεια κιλών
Ο πιο εύκολος τρόπος να γλιτώσετε 200 θερμίδες την ημέρα!
Οι 14 επικίνδυνες δίαιτες που πρέπει να αποφύγετε (γράφημα)
Με πόσες θερμίδες ισοδυναμεί ένα κιλό λίπους;
Πηγή