Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Πόνοι περιόδου: Ποιο είδος άσκησης μειώνει τα συμπτώματα

Νέα επιστημονική έρευνα επισημαίνει ότι ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης, μια φορά την εβδομάδα για μια ώρα, μπορεί να μειώσει την πρώιμη δυσμηνόρροια.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου με επικεφαλής τον Δρ. Αχμέτ Σαμί του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας και τα αποτελέσματα της δημοσιεύθηκαν στο «Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology».

Ποια είναι αυτή η άσκηση;

Η ζούμπα!

Οι πόνοι περιόδου, ή αλλιώς η πρώιμη δυσμηνόρροια, είναι μια γυναικολογική κατάσταση που επηρεάζει τουλάχιστον τις μισές γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία παγκοσμίως.

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου, οφείλεται στις προσταγλανδίνες, (μια κατηγορία καρβοξυλικών οξέων), οι οποίες μειώνουν την κυκλοφορία του αίματος στη μήτρα.

Η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στη μήτρα, γεγονός που διευκολύνει την αποβολή των προσταγλανδινών από τη μήτρα.

Πρωτογενής και δευτερογενής δυσμηνόρροια

Στην έρευνα συμμετείχαν 98 γυναίκες ηλικίας 18-25 ετών που είχαν διαγνωσθεί με πρωτογενή δυσμηνόρροια.

Ως πρωτογενής δυσμηνόρροια ορίζονται οι εμμηνορροϊκές κράμπες που συνδέονται με την περίοδο και συμβαίνουν αμέσως πριν ή κατά τη διάρκεια της. Όταν όμως αυτός ο πόνος οφείλεται σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα ή η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, πρόκειται για δευτερογενή δυσμηνόρροια.

Οι νεαρές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο πρωτογενούς δυσμηνόρροιας η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην διάθεση, διάρροια ακόμα και εμετό.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως είναι η ασπιρίνη, και τα αντισυλληπτικά χάπια ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές ωστόσο αναφέρουν, ότι το ένα τέταρτο των γυναικών παγκοσμίως, δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά επιλέγουν εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως είναι η γιόγκα, το μασάζ και ο διαλογισμός.

zoumba

Αποτελέσματα έρευνας

Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με 49 από αυτές να συμμετέχουν σε ένα ωριαίο μάθημα ζούμπα μια φορά την εβδομάδα για δύο μήνες.

Οι υπόλοιπες 49, απλώς παρατηρούσαν και δεν συμμετείχαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά την 8η εβδομάδα του πειράματος, όσες γυναίκες έκαναν ζούμπα μείωσαν 2,94 φορές τον πόνο της πρώιμης δυσμηνόρροιας (σε μια κλίμακα με βάση το 10) και παρουσίασαν κατά μέσο όρο 4,9 ώρες δυσφορίας ενώ μειώθηκε και η διάρκεια του πόνου.

Οι γυναίκες που απλώς παρατηρούσαν το μάθημα, ανέφεραν ότι παρουσίασαν 9.10 ώρες δυσφορίας συνολικά.

Παλιότερες έρευνες υποστήριζαν ότι η ζούμπα βοηθά τις γυναίκες στην απώλεια κιλών και στην κοινωνικοποίηση, ενώ η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που τη σχετίζει με την πρωτογενή δυσμηνόρροια.

Η ζούμπα είναι ένα αρκετά δημοφιλές είδος άσκησης το οποίος εξαιτίας του ότι συνδυάζει λατινικό ρυθμό και αερόβια βήματα γυμνάζει όλο το σώμα αποτελεσματικά. Όσο πιο εύκολη είναι η χορογραφία τόσο περισσότερο προτιμητέα μπορεί να γίνει η ζούμπα σε σχέση με άλλους τύπους άσκησης.

Οι ερευνητές τονίζουν ωστόσο ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες με περισσότερους συμμετέχοντες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Οι 5 παράπλευρες ωφέλειες των αντισυλληπτικών

Δυσμηνόρροια: Συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση

Τέσσερα ασυνήθιστα συμπτώματα της περιόδου που επιβάλλουν την επίσκεψη σε γυναικολόγο


Πηγή