Τον αριθμό των βημάτων που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση προσδιορίζουν σε νέα μελέτη οι ερευνητές.
Η Linda Pescatello, καθηγήτρια Κινησιολογίας στο Κολέγιο Γεωργίας, Υγείας και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, και ο Duck-chul Lee, καθηγητής Κινησιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα εξέτασαν αν οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη θα μπορούσαν να αποκομίσουν τα οφέλη της άσκησης αυξάνοντας το καθημερινό περπάτημα, μία από τις πιο εύκολες μορφές σωματικής δραστηριότητας.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ηλικιωμένους 68 έως 78 ετών, οι οποίοι την ημέρα πριν τη μελέτη έκαναν κατά μέσο όρο 4.000 βήματα την ημέρα.
Οι ειδικοί τους ζήτησαν να αυξήσουν τα βήματα κατά 3.000 την ημέρα, υιοθετώντας τις συστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής για 7.000 βήματα την ημέρα.
Οι ηλικιωμένοι μείωσαν τη συστολική και διαστολική αρτηριακή τους πίεση κατά επτά και τέσσερις μονάδες αντίστοιχα, μια μεταβολή που συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο κατά:
- 11% για θάνατο από κάθε αιτία,
- 16% για θάνατο από καρδιαγγειακά,
- 18% για καρδιαγγειακή νόσο και
- 36% για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα 7.000 βήματα αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικά με τα αντιϋπερτασικά φάρμακα, βελτιώνοντας τις τιμές της αρτηριακής πίεσης ακόμα και για τους οκτώ από τους 21 συμμετέχοντες που ήδη ακολουθούσαν αντιϋπερτασική αγωγή.
«Σε προηγούμενη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι ο συνδυασμός άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής εκτοξεύει την αποτελεσματικότητα της τελευταίας. Δεν αναιρεί την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά μπορεί να αποτελέσει μέρος του θεραπευτικού οπλοστασίου» διευκρίνισε η Δρ. Pescatello.
«Είδαμε ότι ο όγκος της σωματικής δραστηριότητας έχει σημασία, όχι η ένταση» σχολίασε η Δρ Pescatello.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Cardiovascular Development and Disease.
Πηγή