Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Πόσες μυρωδιές «αντέχει» η μύτη σου;

Και ποιες δεν αντιλαμβάνεται καν;

Η ανθρώπινη μύτη μπορεί να ανιχνεύσει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικές μυρωδιές!

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, ο αριθμός θα μπορούσε να είναι και πολύ μεγαλύτερος, αφού έχει υπολογιστεί ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο ένα μέρος από τους οσφρητικούς υποδοχείς που διαθέτει.

Υπάρχουν όμως και μυρωδιές που δεν μπορεί να αντιληφθεί η ανθρώπινη όσφρηση: οι δικές του! Κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι κάποιοι κατηγορούνται ως… «άπλυτοι» από τον περίγυρό τους, αλλά οι ίδιοι δεν παίρνουν είδηση!

Αυτό, σύμφωνα με επιστήμονες Κέντρου Χημείας Monell στη Philadelphia των Ηνωμένων Πολιτειών, οφείλεται στη λεγόμενη «οσφρητική κούραση» η οποία προκύπτει όταν οι υποδοχείς όσφρησης απλά «συνηθίζουν» μια οσμή και παύουν να την αντιλαμβάνονται. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Ακούγεται ανησυχητικό, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι κάτι καλό! Διότι με τον μηχανισμό αυτό, οι οσφρητικοί υποδοχείς αποκλείουν τις παλιές γνωστές μυρωδιές και «κάνουν χώρο» για νέες και ανεξερεύνητες! Έτσι ο άνθρωπος διατηρεί διαχρονικά την ικανότητα να ανιχνεύει οσμές που πιθανώς σημαίνουν κίνδυνο (πχ. καπνός ή διαρροή αερίου) αλλά και αυτές που του ξυπνούν ευχάριστα συναισθήματα.

Σε κάθε οσμή, οι ασφρητικοί υποδοχείς στέλνουν σήμα στο μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ώστε να αντιληφθεί τη μυρωδιά. Όταν η μυρωδιά είναι επαναλαμβανόμενη, το σήμα εξασθενεί.

Υπάρχουν βέβαια τρόποι για να συνεχίσει κανείς να αντιλαμβάνεται τη μυρωδιά του ίδιου του σώματος, ώστε να μην καταλήξει… κοινωνικά απομονωμένος λόγω κακοσμίας!

Για παράδειγμα, ένα καλό κόλπο για να δεις αν χρειάζεσαι μπάνιο επειγόντως είναι να βγάλεις τη μπλούζα σου και να τη μυρίσεις, να τρίψεις το κεφάλι σου και να μυρίσεις το χέρι σου ή απλά να ρωτήσεις κάποιον που εμπιστεύεσαι και δεν ντρέπεσαι!

Πηγή: Reader’s Digest

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα! Η όσφρηση «κλειδί» για τον γυναικείο οργασμό


Πηγή