Τρίτη , 25 Μάρτιος 2025

Πόση σκορδαλιά μπορεί να σας πειράξει – Τι θα νιώσετε

Η 25η Μαρτίου χαρακτηρίζεται από το παραδοσιακό τραπέζι με τη σκορδαλιά να συνοδεύει τον μπακαλιάρο.

Ως γνωστόν, το σκόρδο παρέχει σημαντικά οφέλη υγείας, αλλά συνδέεται και με σημαντικές παρενέργειες αν το παρακάνετε. Έτσι, ανάλογα με το πόσο… δυνατή είναι η σκορδαλιά που θα βάλετε σήμερα στο τραπέζι, πρέπει να προσαρμόσετε και την ποσότητα που θα φάτε.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τι θεωρούν οι ειδικοί ως «πολύ σκόρδο», τις οξείες επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης σκόρδου και πώς να απολαύσετε τα οφέλη του χωρίς να υπερβάλλετε.

Πόσο σκόρδο θεωρείται υπερβολική ποσότητα

Δεν υπάρχει… επίσημο ανώτατο όριο για την κατανάλωση σκόρδου, αλλά οι περισσότερες έρευνες και σχετικές κλινικές οδηγίες προτείνουν τα εξής:

  • 1 έως 2 σκελίδες (περίπου 3-6 γραμμάρια) την ημέρα θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική ποσότητα για υγιείς ενήλικες.
  • Δόσεις πάνω από 5-6 σκελίδες (15+ γραμμάρια) την ημέρα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, ειδικά όταν καταναλώνονται ωμές.
  • Σε μορφή συμπληρώματος, οι μελέτες χρησιμοποιούν συχνά 600–1.200 mg παλαιωμένου εκχυλίσματος σκόρδου καθημερινά, χωρισμένο σε πολλαπλές δόσεις. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της ετικέτας και τις ιατρικές οδηγίες.

Τι θα δείτε εάν φάτε πολύ σκόρδο σε μια μέρα

Η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου —ειδικά ωμού ή σε συμπλήρωμα— μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές βραχυπρόθεσμες παρενέργειες, μερικές από τις οποίες μπορεί να χρήζουν ιατρικής φροντίδας:

1. Γαστρεντερική δυσφορία

Το πολύ σκόρδο μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε:

  • Φούσκωμα
  • Αέρια
  • Ναυτία
  • Κράμπες
  • Διάρροια

Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο συχνά όταν το σκόρδο καταναλώνεται με άδειο στομάχι ή σε μεγάλες ωμές ποσότητες.

2. Καούρα και παλινδρόμηση οξέος

Το σκόρδο μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος και καούρα, ιδιαίτερα σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ευαίσθητο στομάχι.

3. Κακοσμία αναπνοής και σώματος

Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου (ειδικά η αλισίνη) μπορούν να προκαλέσουν:

  • Παρατεινόμενη δυσοσμία στόματος
  • Αισθητή οσμή σώματος, ακόμα και μετά το ντους

Το μαγείρεμα του σκόρδου μπορεί να μειώσει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά το ωμό σκόρδο μπορεί να κάνει το πρόβλημα πιο έντονο.

4. Κίνδυνος αυξημένης αιμορραγίας

Το σκόρδο έχει φυσικές αντιπηκτικές (αραιωτικές του αίματος) ιδιότητες. Έτσι, σε υψηλές δόσεις μπορεί να:

  • Παρατείνει τη διάρκεια μιας αιμορραγίας
  • Αυξήσει τους μώλωπες
  • Αλληλεπιδράσει επικίνδυνα με αραιωτικά του αίματος (π.χ. βαρφαρίνη, ασπιρίνη) που ενδεχομένως ήδη να παίρνετε

Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο πριν από χειρουργική επέμβαση ή σε άτομα με διαταραχές πήξης.

5. Ερεθισμός του δέρματος και εγκαύματα

Η εφαρμογή ωμού σκόρδου απευθείας στο δέρμα ή η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει:

  • Εξανθήματα
  • Εγκαύματα
  • Δερματίτιδα εξ επαφής

Αυτό οφείλεται στις ερεθιστικές ενώσεις θείου που υπάρχουν στο ωμό σκόρδο.

6. Αλλεργικές αντιδράσεις

Αν και σπανίως, το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει:

  • Δερματικά εξανθήματα
  • Πονοκέφαλο
  • Συμπτώματα που μοιάζουν με άσθμα
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις, αναφυλαξία

Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα εάν εμφανιστεί οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση!

Ποιοι πρέπει να περιορίσουν την σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

Τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω υπερβολικής κατανάλωσης σκόρδου είναι:

  • Άτομα με αιμορραγικές διαταραχές
  • Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή φαρμακευτική αγωγή
  • Άτομα με παλινδρόμηση οξέος
  • Ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση (το σκόρδο θα πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον 7 ημέρες πριν)
  • Άτομα με γνωστή αλλεργία ή δυσανεξία στο σκόρδο

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση σκόρδου

Για να απολαύσετε σήμερα σκορδαλιά χωρίς παρενέργειες:

  • Περιορίστε τη σκορδαλιά ώστε στην ποσότητα που θα φάτε να μην αντιστοιχούν πάνω από 2 σκελίδες σκόρδου
  • Μαγειρέψτε το σκόρδο, για να μειώσετε τον ερεθισμό του πεπτικού συστήματος
  • Αποφύγετε γενικότερα τα συμπληρώματα σκόρδου εκτός εάν σας το συμβουλέψει γιατρός
  • Σταματήστε το σκόρδο προσωρινά, εάν εμφανίσετε συμπτώματα γαστρεντερικού σωλήνα ή δερματικά προβλήματα
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν συνδυάσετε το σκόρδο με φάρμακα ή συμπληρώματα

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί το πολύ σκόρδο να επηρεάσει την λειτουργία του ήπατος ή των νεφρών;

Αν και σπανίως, οι υψηλές δόσεις εκχυλίσματος σκόρδου -ιδιαίτερα σε μορφή συμπληρώματος- έχουν συνδεθεί με ηπατική τοξικότητα σε μελέτες σε ζώα. Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί επίσης να επιβαρύνει τα νεφρά εάν υπάρχουν υποκείμενες παθήσεις. Τα άτομα με ηπατική ή νεφρική νόσο θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν προϊόντα σκόρδου σε υψηλή δόση.

Υπάρχει ασφαλές όριο σκόρδου για άτομα με έλκη, παλινδρόμηση ή πεπτικές διαταραχές;

Τα άτομα με έλκη, γαστρίτιδα ή παλινδρόμηση οξέος θα πρέπει να αποφεύγουν μεγάλες ποσότητες ωμού σκόρδου, καθώς μπορεί να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου και να προκαλέσουν καούρα ή ναυτία. Το μαγειρεμένο σκόρδο είναι γενικά καλύτερα ανεκτό. Μια ασφαλής προσέγγιση είναι ο περιορισμός της πρόσληψης σε 1 σκελίδα (3 γραμμάρια) την ημέρα και η παρακολούθηση για συμπτώματα.

Πόσο διαρκούν οι παρενέργειες του σκόρδου μετά την υπερκατανάλωση;

Οι περισσότερες ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες -όπως φούσκωμα, κακοσμία ή δυσπεψία- υποχωρούν σε 1-2 ημέρες μετά τη διακοπή της λήψης σκόρδου. Πιο σοβαρές επιδράσεις, όπως ερεθισμός του δέρματος ή αυξημένη αιμορραγία, μπορεί να επιμείνουν περισσότερο και να χρήσουν ιατρικής φροντίδας.

Σύνοψη

Αν και το σκόρδο προσφέρει μια ποικιλία από οφέλη υγείας, αν το παρακάνετε (ειδικά σε ωμή μορφή) μέσα μία ημέρα, θα έχετε παρενέργειες: από πεπτική δυσφορία έως αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Μείνετε σε μέτριες ημερήσιες ποσότητες, δώστε προσοχή στο πώς αντιδρά το σώμα σας και συμβουλευτείτε γιατρό εάν παίρνετε φάρμακα ή έχετε μια κατάσταση υγείας που θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με το σκόρδο.

Πηγές:
healthline.com
livestrong.com
medicalnewstoday.com
examine.com
nccih.nih.gov


Πηγή