Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 7% υψηλότερος τις ζεστές νύχτες, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών.
Η μελέτη σημείωσε ότι με την πρόοδο της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε περισσότερα για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και ευημερία.
Στο πλαίσιο της μελέτης με τίτλο “Νυχτερινή έκθεση σε θερμότητα και κίνδυνος εγκεφαλικού”, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα ασθενών από το νοσοκομείο του Άουγκσμπουργκ κατά τη διάρκεια 15 ετών. Παρατήρησαν ότι 11.037 εγκεφαλικά επεισόδια διαγνώστηκαν από το 2006 έως το 2020, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, που ήταν οι θερμότεροι μήνες. Οι ασθενείς με εγκεφαλικό είχαν μέση ηλικία 71,3 ετών.
Η μελέτη κατέγραψε το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ως τον πιο διαδεδομένο τύπο, με 7.430 περιπτώσεις. Υπήρξαν επίσης 2.947 παροδικά ισχαιμικά επεισόδια καθώς και 642 αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.
Η πλειονότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων περιελάμβανε περιστατικά μέτριας βαρύτητας ή ελαφριάς μορφής: αντιστοιχούσαν στο 85% των περιπτώσεων.
Για να εξετάσουν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου και θερμότερων νυχτών, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από έναν μετεωρολογικό σταθμό που κατέγραφε τις συνθήκες ανά ώρα. Αυτά περιελάμβαναν τη σχετική υγρασία, τη θερμοκρασία και τη βαρομετρική πίεση.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να παρατηρήσουν μια ελάχιστη αύξηση στα επεισόδια κατά τις πιο ζεστές νύχτες από το 2013 έως το 2020, σε σύγκριση με το 2006 έως το 2012.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι εκείνοι που ήταν πιο ευάλωτοι στη ζέστη κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας -ειδικά γυναίκες- και άτομα που εμφάνιζαν ήπια συμπτώματα εγκεφαλικού.
Ο καρδιολόγος δρ. Cheng-Han Chen από το Ιατρικό Κέντρο Saddleback, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη, είπε ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, αλλά όχι απρόσμενα. Είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τα καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.
Η καρδιολόγος δρ. Jayne Morgan, εκτελεστική διευθύντρια Υγείας και Κοινοτικής Εκπαίδευσης στο Piedmont Healthcare Corporation, είπε ότι επειδή υπάρχει σύνδεση μεταξύ των αυξημένων καρδιακών προσβολών και των εξαιρετικά ζεστών περιόδων, δεν θα ήταν περίεργο ένας παρόμοιος συσχετισμός να υπάρχει και με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται αιτιότητα.
Η δρ. Morgan πρόσθεσε ότι εφόσον η μελέτη χρησιμοποίησε έναν ομοιογενή πληθυσμό, παραμένει ασαφές εάν αυτό θα μπορούσε να ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε, επίσης, ότι εφόσον οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν μέσο όρο ηλικίας 70 ετών, είναι δύσκολο να συμπεράνουμε εάν τα εγκεφαλικά σχετίζονταν περισσότερο με την ηλικία παρά τη ζέστη.
Θερμότητα και καρδιαγγειακό σύστημα
Ο δρ. Chen σημειώνει ότι το καρδιαγγειακό σύστημα παίζει τεράστιο ρόλο στη θερμορύθμιση: ο έλεγχος της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν υπάρχει υπερβολική ζέστη, θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το καρδιαγγειακό σύστημα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό, με τη σειρά του, ασκεί πίεση στο σύστημα.
Η δρ. Morgan εξήγησε, επίσης, ότι η αφυδάτωση λόγω της ζέστης θα μπορούσε να στρεσάρει το σώμα και την καρδιά, ενώ και η υπερβολική εφίδρωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών.
Ο δρ. Chen πρόσθεσε ότι η θερμότητα θα μπορούσε να επηρεάσει τη συστολή και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Ως εκ τούτου, τέτοιες επιδράσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.
Ως αποτέλεσμα, η υπερβολική ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί ακόμη και να αυξήσει την πήξη του αίματος. Επιπλέον, άτομα που έχουν προϋπάρχουσες παθήσεις θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία.
Και οι δύο τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να παραμένουμε καλά ενυδατωμένοι τις ζεστές μέρες και τις ζεστές νύχτες. Συνιστούν να υπάρχει βέλτιστη κυκλοφορία αέρα στο δωμάτιό του και να διατηρείτε τα παράθυρα ανοιχτά για να εξατμίζεται ο ιδρώτας.
Τέλος, λένε ότι τα δροσερά ντους και τα μπάνια και τα δροσερά πανιά/κομπρέσες στο δέρμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.
Πηγές: sciencedaily.com, medicalnewstoday.com, sciencetimes.com
Πηγή