Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια χρόνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος.
Πρόκειται για την πιο συχνά διαγνωσμένη πάθηση του πεπτικού, με το 10-20% των ανθρώπων να εμφανίζουν συμπτώματα του συνδρόμου.
Μόνο το 15% ωστόσο αναζητούν ιατρική βοήθεια. Τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής είναι ο κοιλιακός πόνος, ο τυμπανισμός (φουσκώματα) και οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια.
Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η αμιτριπτυλίνη, ένα τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό και αναλγητικό, μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες με το σύνδρομο να διαχειριστούν τα συμπτώματα, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία.
Η αμιτριπτυλίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ψυχικών παθήσεων, όπως της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και της αγχώδους διαταραχής και πιο σπάνια της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας και της διπολικής διαταραχής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες με το σύνδρομο που πήραν αμιτριπτυλίνη, παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση από αυτή που παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου. Συγκεκριμένα, είχαν χαμηλότερα σκορ στο δείκτη που εκτιμά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και υψηλότερα σκορ στην υποκειμενική αντίληψη της σοβαρότητας των συμπτωμάτων από τους ασθενείς.
«Η αμιτριπτυλίνη ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Επιπλέον, παρατηρήσαμε ότι το φάρμακο ήταν ασφαλές και καλά ανεκτό, εφόσον χορηγούνταν σύμφωνα με τις οδηγίες. Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν αν θα πρέπει να χορηγούν το φάρμακο σε συγκεκριμένους ασθενείς ως συμπληρωματική αγωγή», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Σήμερα, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μετά τη διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Παρά το γεγονός ότι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης έχουν δείξει θετικά δείγματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, σχεδόν κανένας γιατρός δεν χορηγεί τα παραπάνω φάρμακα όταν δεν επαρκούν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή.
Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση της μελέτης ήταν το γεγονός ότι και η ομάδα που πήρε εικονικό φάρμακο παρουσίασε κάποια βελτίωση των συμπτωμάτων. Ενδεχομένως όμως να αποδίδεται σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η τακτική επαφή των ασθενών με τους γιατρούς για την αντιμετώπιση της νόσου.
«Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα της μελέτης ATLANTIS είναι σαφή και δείχνουν ότι οι χαμηλές δόσεις τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών μπορεί να προσφέρουν οφέλη στους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ως συμπληρωματική αγωγή. Η αντιμετώπιση της νόσου πρέπει να είναι εξατομικευμένη σε κάθε ασθενή και να λαμβάνει υπόψη το είδος των συμπτωμάτων, το ιστορικό θεραπειών και την ευαισθησία στις παρενέργειες των φαρμάκων», καταλήγουν οι συγγραφείς.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.
Πηγή