Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Πόσο συχνά επισκέπτεστε την τουαλέτα; O αριθμός των κενώσεων που προβλέπει τον κίνδυνο εμφράγματος

Το πόσο συχνά πηγαίνει κάποιος στην τουαλέτα, μπορεί να προβλέπει τον μελλοντικό κίνδυνο εμφράγματος.

Το έμφραγμα είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, το κάπνισμα, ο καθιστικός τρόπος κλπ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αριθμός των κενώσεων θα μπορούσε να προβλέψει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Οι περισσότεροι δεν δίνουμε σημασία στο πόσο συχνά επισκεπτόμαστε την τουαλέτα, έρευνες όμως έχουν δείξει ότι οι κινήσεις του εντέρου θα μπορούσαν να προβλέψουν τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με στεφανιαία νόσο, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η στεφανιαία νόσος δημιουργείται από την προοδευτική συσσώρευση αθηρωματικού υλικού το οποίο μικραίνει τον αυλό των αρτηριών και προκαλεί ισχαιμία του μυοκαρδίου.

Το αθηρωματικό υλικό είναι ένα μαλακό, λιπώδες υλικό το οποίο δημιουργείται στην έσω επιφάνεια των αρτηριών από την αλληλεπίδραση με τα στοιχεία του αίματος (κύτταρα και παράγοντες πήξης) και τα λίπη που μεταφέρονται με το αίμα. Η αθηρωματική πλάκα με την πάροδο των ετών «σκληραίνει» από την εναπόθεση ασβεστίου.

Όταν το αθηρωματικό υλικό μπλοκάρει τη ροή του αίματος, μπορεί να προκληθεί έμφραγμα.

Οι ειδικοί διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας των κενώσεων και των αγγειακών και μη αγγειακών παθήσεων εκτός του πεπτικού συστήματος.

Τα δεδομένα προήλθαν από την China Kadoorie Biobank στην οποία είχαν εγγραφεί συμμετέχοντες από 10 διαφορετικές περιοχές της Κίνας μεταξύ 2004 και 2008.

Οι 487.198 συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 30 έως 79 ετών, δεν έπασχαν από καρκίνο, καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό και παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια κατά μέσο όρο.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με πάνω από μία κενώσεις την ημέρα, κινδύνευαν περισσότερο από στεφανιαία νόσο, συγκριτικά με όσους συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου, οι οποίοι είχαν μία κένωση την ημέρα.

Το μοτίβο αυτό συνδέθηκε και με άλλες χρόνιες επιπλοκές, όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2 και η χρόνια νεφρική νόσος.

Οι λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, επίσης συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ισχαιμικού εγκεφαλικού και χρόνιας νεφρικής νόσου.

«Η συχνότητα των κενώσεων συνδέθηκε με μελλοντικούς κινδύνους αγγειακών και μη αγγειακών παθήσεων. Η ενσωμάτωση της αξιολόγησης της συχνότητας των κενώσεων και της συμβουλευτικής υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» αναφέρουν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν καταλήξει σε σύνδεση της δυσκοιλιότητας και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν προβλήματα ακράτειας.

Ποια είναι τα άμεσα συμπτώματα ενός εμφράγματος

Η στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν στεφανιαία νόσο πριν υποστούν ένα έμφραγμα.

Τα κοινά συμπτώματα του εμφράγματος περιλαμβάνουν:

– Πόνο στο στήθος

– Δυσκολία στην αναπνοή

– Πόνο που «ταξιδεύει» στο σώμα

– Τάση λιποθυμίας

– Ναυτία

Πηγή: mirror.co.uk


Πηγή