Μια μικρή καθυστέρηση στην κοπή του ομφάλιου λώρου μετά τον τοκετό μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για το νεογέννητο, χάρη στην παρατεταμένη παροχή πλούσιου σε οξυγόνο αίματος από τη μητέρα.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κογκρέσου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), οι πιο πρόσφατες στο πλαίσιο της πολυετούς διαμάχης μεταξύ των ειδικών σχετικά με το πόσο σύντομα πρέπει να κόβεται ο ομφάλιος λώρος, αναφέρει ότι η αναμονή πρέπει να διαρκεί «τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα και έως και 60 δευτερόλεπτα μετά τον τοκετό».
Αυτή η χρονική διάρκεια είναι διπλάσια από αυτή που συνήθως τηρείται στους τοκετούς. Είναι σύνηθες στις ΗΠΑ ο γιατρός να κόβει τον ομφάλιο λώρο σχεδόν αμέσως, σε διάστημα 15-20 δευτερολέπτων, εκτός κι αν το μωρό έχει γεννηθεί πρόωρα.
Μπορεί τα επιπλέον 30 δευτερόλεπτα να μοιάζουν αμελητέα, όμως το μωρό λαμβάνει μέσω του ομφάλιου λώρου σημαντική ποσότητα πολύτιμου οξυγόνου μετά τη γέννησή τους, σημειώνει η Δρ Μαρία Μάσκολα, της Επιτροπής Μαιευτικής Πρακτικής του Κογκρέσου. Η ροή πλούσιου σε οξυγόνο αίματος μπορεί να διατηρηθεί έως και για πέντε λεπτά, όμως η μεγαλύτερη ποσότητα αίματος μεταφέρεται από τον πλακούντα στο μωρό κατά το πρώτο λεπτό μετά τη γέννησή του.
Η καθυστέρηση στην κοπή του ομφάλιου λώρου, ιδιαίτερα για τα πρόωρα μωρά, συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών όπως η αναιμία και η εγκεφαλική αιμορραγία.
Πριν τη δεκαετία του ’60 ήταν εξαιρετικά σύνηθες ο ομφάλιος λώρος να παραμένει για πέντε ή και περισσότερα λεπτά. Αργότερα, για άγνωστους λόγους, οι γιατροί μείωσαν δραστικά το διάστημα αυτό. Τώρα, η παλαιά τάση φαίνεται να επιστρέφει όσο αυξάνονται και τα τεκμήρια ότι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του νεογέννητου. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Δρ Τόνσε Ράζου από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, «η αξία της άμεσης κοπής του ομφάλιου λώρου δεν έχει αποδειχθεί».
Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ο ομφάλιος λώρος να κόβεται αφού έχει παρέλθει τουλάχιστον ένα λεπτό από τον τοκετό.
Πηγή