Τι θα συμβεί όταν ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό εγκριθεί; Δύο ειδικοί αναλύουν στο BBC τις πέντε προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε για να εμβολιαστούν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Οι επιστήμονες βρίσκονται σε μια μάχη με τον χρόνο για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Πρώτα πρέπει να κατασκευαστεί ιδανικά κοντά στο σημείο όπου θα χρησιμοποιηθεί. Πρέπει να αγοραστεί, οπότε κάποιος κάπου πρέπει να βάλει τα χρήματα για να πληρωθεί. Και μετά φυσικά πρέπει να φτάσει στους ανθρώπους, πρέπει να διανεμηθεί».
Υπάρχουν πέντε προκλήσεις όσον αφορά αυτή τη διανομή:
1. Η εξασφάλιση της εμπιστοσύνης του κόσμου: Οι άνθρωποι πρέπει να θέλουν να το κάνουν. Οπότε πρέπει να ενημερωθούν και να πειστούν ότι αυτό είναι το σωστό και για αυτούς και για τις οικογένειές τους διότι τελικά θέλουμε η πλειοψηφία του πληθυσμού να εμβολιαστεί προκειμένου το εμβόλιο να λειτουργήσει.
2. Η θερμοκρασία του εμβολίου: Ανάλογα με τον τύπο, μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία ψυγείου, 2 με 8 βαθμούς Κελσίου, ή να χρειάζεται πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως -70 ή -80 βαθμούς Κελσίου. Είναι δύσκολο να δούμε πώς θα λειτουργήσει σε περιοχές που δεν υπάρχει ηλεκτρισμός, για παράδειγμα.
3. Η εκπαίδευση του προσωπικού: Κάποια εμβόλια μπορούν να τα διαχειριστούν πιο εύκολα άνθρωποι με μια πιο γενική εκπαίδευση και κάποια άλλα απαιτούν μια μεγαλύτερη εξειδίκευση. Μπορεί να χρειαστούν διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας για να το βγάλουν, για παράδειγμα, από το πολύ κρύο.
4. Να φτάσουν οι άνθρωποι στις κλινικές: Πες ότι είσαι σε ένα απομονωμένο χωριό στις Φιλιππίνες, μπορεί να χρειάζονται 8 ώρες ταξιδιού για να φτάσεις. Είναι πολύ δύσκολο να φτάσει το εμβόλιο σε αυτούς τους ανθρώπους.
5. Η εξασφάλιση του εμβολίου για τις φτωχές χώρες: Μια από τις μεγαλύτερες πιθανότητες για τους ανθρώπους σε φτωχές χώρες να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο είναι μέσω της πρωτοβουλίας Covax, που είναι ουσιαστικά μια συνεργασία κρατών που έχουν συμφωνήσει να βοηθήσουν στη διανομή του εμβολίου. Αυτή η πρωτοβουλία έχει υποσχεθεί να παράσχει εμβόλια για το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021.
Πηγή