Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωση ροφημάτων προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, με το πράσινο τσάι ξεχωρίζει για τις ισχυρές επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατά την έρευνά του, σημείωσε πως ένα ρόφημα μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό γιατρικό για την υγεία, ειδικά σε συνδυασμό με σωματική άσκηση και την αλλαγή καθημερινών συνηθειών.
Γιατί όμως είναι το πράσινο τσάι που κάνει την διαφορά και όχι το μαύρο; Η απάντηση, σύμφωνα με την επιστήμη, έχει να κάνει με την επεξεργασία τους.
Στην περίπτωση του πράσινου τσαγιού, τα φρέσκα φύλλα αποξηραίνονται, πιέζονται και τυλίγονται. Η σύνθεσή του είναι πολύπλοκη, και όπως αναφέρεται σε μελέτη στο περιοδικό Chinese Medicine, περιλαμβάνει αμινοξέα, μέταλλα, πτητικές ενώσεις, αλκαλοειδή (όπως η καφεΐνη ή η τεΐνη) και άλλες φυτοχημικές ενώσεις. Η κατανάλωσή του έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως λόγω των πολυάριθμων ευεργετικών του ιδιοτήτων, ιδιαίτερα χάρη στην παρουσία πολυφαινολών και κατεχινών.
Οσον αφορά τις ευεγερτικές του ικανότητες στην υγεία μας, σύμφωνα με το Food Science and Human Wellness, το πράσινο τσάι μ
Οι κύριοι «υπεύθυνοι» για αυτή τη δράση είναι τα φλαβονοειδή.
Κατά την έρευνα διαπίστωσαν πως επιδρά θετικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και άλλων δεικτών που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να διαμορφωθούν γενικές συστάσεις, όσον αφορά τις κατάλληλες δόσεις και τρόπους κατανάλωσης στο πράσινο τσάι, καθώς η υπερβολική χρήση ίσως να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Οπως σημειώνει το Journal of the American Heart Association, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακά προβλήματα σε άτομα με σοβαρή υπέρταση. Αυτό γιατί το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και σχετικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.
Πώς θα φτιάξεις το σωστό πράσινο τσάο
Η παρασκευή πράσινου τσαγιού δεν κρύβει μυστικά, αλλά η διαδικασία χρίζει ιδιαίτερης προσοχής.
Για παράδειγμα:
Καλύτερα σε χαμηλή θερμοκρασία
Ορισμένες ουσίες στα φύλλα συμβάλλουν στη γεύση και το άρωμα του πράσινου τσαγιού. Η γλυκύτητα και η γενική γεύση επηρεάζονται από αμινοξέα και φυσικά σάκχαρα, ενώ η πικράδα και η στυφότητα οφείλονται στις πολυφαινόλες (τανίνες). Τα αμινοξέα διαλύονται στους 60 °C, ενώ οι τανίνες στους 80 °C.
Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το υπερβολικά μεγάλο διάστημα εμποτισμού οδηγεί σε περισσότερη πικράδα και λιγότερο ισορροπημένη γεύση. Για πράσινο τσάι από φύλλα, συνιστάται δοκιμή μεταξύ 1 και 3 λεπτών.
Τα ιαπωνικά πράσινα τσάγια συνήθως έχουν καλύτερη γεύση στα 1–2 λεπτά, ενώ τα κινέζικα προτιμούν τα 2–3 λεπτά. Για τις φακελάκια πράσινου τσαγιού, ξεκινήστε με 1–2 λεπτά και προσαρμόστε τον χρόνο κατά προτίμηση.
Δύο με τρία φλιτζάνια την ημ
Το Harvard Health Publications προτείνει να καταναλώνονται 2 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού την ημέρα για να επωφεληθεί κανείς από τις ιδιότητές του, και μέχρι 3 ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες.
Το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, βασίζει τη σύστασή του στην περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και δραστικά συστατικά του πράσινου τσαγιού.
Προτείνουν την πρόσληψη 240–320 mg πολυφαινολών ημερησίως (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2–3 φλιτζάνια), ανάλογα με τη μάρκα.
Πηγή