Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Πώς η ανεμοβλογιά και ο έρπης μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ

Μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tufts στο Medford της Μασαχουσέτης αναφέρει ότι ένας συνδυασμός πολύ κοινών ιών μπορεί να αποτελούν την κύρια αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ. 

Η ανεμοβλογιά και ο έρπητας ζωστήρας μπορούν να ενεργοποιήσουν έναν αδρανή ιό έρπητα που συνδέεται στενά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η ανεµοβλογιά και ο ζωστήρας αποτελούν δύο διαφορετικές εκδηλώσεις της λοίμωξης που οφείλονται στον ίδιο ιό. Η ανεµοβλογιά εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και ο ζωστήρας εκδηλώνεται είτε σε ενήλικες είτε σε ανοσοκατεσταλµένους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Tufts και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν ένα άρθρο αυτόν τον μήνα στο Journal of Alzheimer’s Disease αναφέροντας ότι ο ιός του απλού έρπητα (HSV) μπορεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να προκαλέσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα ο HSV-1 (είναι ο τύπος του απλού έρπητα) που προκαλεί τον στοματικό έρπητα, ενοχοποιείται για την έναρξη ορισμένων περιπτώσεων άνοιας.

Ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής του Tufts, David Kaplan, δήλωσε στο Medical News Today ότι «το 95% των ενηλίκων έχουν περάσει ανεμοβλογιά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία».

Η συν- συγγραφέας Δρ. Ruth Itzhaki καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε επίσης στο Medical News Today ότι «η ηλικία, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος με την πάροδο των ετών καθώς και η ανοσοκαταστολή είναι παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν τον έρπητα ζωστήρα σε έναν ενήλικα».

Πριν από αυτήν τη μελέτη, «ο έρπης ζωστήρας είχε συνδεθεί με το Αλτσχάιμερ, αλλά η σύνδεση ήταν ασαφής», δήλωσε η Δρ. Itzhaki.

Μέσα από την εν λόγω μελέτη διαπιστώθηκε ότι όταν ο VZV (ο ιός έρπητα ζωστήρα) ενεργοποιείται παράλληλα ενεργοποιεί και τον αδρανή ιό του απλού έρπητα τύπου 1. Μάλιστα, το 2021 η Δρ. Itzhaki δημοσίευσε μια μελέτη που έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ του ενεργοποιημένου HSV-1 και του Αλτσχάιμερ.

Η σύνδεση του HSV-1 και της νόσου του Αλτσχάιμερ

«Τριάντα χρόνια ερευνών και συλλογής στοιχείων από το εργαστήριό μου δείχνουν ότι ο HSV-1 αποτελεί σημαντική αιτία εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, αν και η πάθηση είναι προφανώς πολυπαραγοντική», είπε η Δρ. Itzhaki.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Kaplan, «μια σειρά παραγόντων έχει αναφερθεί ότι επανενεργοποιούν τον HSV-1 συμπεριλαμβανομένου του στρες και της κακής υγείας». Η Δρ. Itzhaki πρόσθεσε πως το «άγχος, η ανοσοκαταστολή, το υπεριώδες φως και η εμμηνόρροια» συμβάλουν επίσης στην εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ο Δρ. Tharick Pascoal, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής και νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε τα ευρήματα της έρευνας λέγοντας: «Αυτή η μελέτη κάνει σαφές ότι ο HSV-1 μπορεί να οδηγήσει σε νευροφλεγμονή, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μέσα από την εν λόγω μελέτη αποδεικνύει ότι αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την εναπόθεση ινιδίων του αμυλοειδούς γεγονός που μπορεί να υποστηρίξει την πεποίθηση ότι υπάρχουν ανεξάρτητες οδοί νευροφλεγμονής που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ. Επίσης, διάφοροι ιοί μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας συμπεριλαμβανομένης της COVID-19».

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι τόσο ο HSV-1 όσο και ο VZV (ο ιός του έρπητα ζωστήρα) μπορούν να ενεργοποιηθούν μετά τη νόσηση από COVID-19.

Τα εμβόλια για τον έρπητα ζωστήρα

Οι ερευνητές έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία εμβολίων για την αντιμετώπιση του ιού του απλού Έρπητα (HSV-1), αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει παραχθεί επιτυχημένο εμβόλιο. Ο Δρ. Pascoal δήλωσε σχετικά: «Νομίζω ότι μάθαμε πολλά για τα εμβόλια mRNA κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID -19 σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» και συνέχισε λέγοντας: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια με βάση το mRNA τα επόμενα χρόνια χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που αποκτήθηκαν εξαιτίας της εμφάνισης της COVID-19».

Να σημειωθεί πως αν και δεν υπάρχει εμβόλιο για τον HSV-1, υπάρχουν εμβόλια για τον έρπητα ζωστήρα. Στη χώρα μας το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων του Υπουργείου Υγείας, συστήνει εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού ηλικίας 60 – 75 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν εμφανίσει έρπητα ζωστήρα στο παρελθόν.

Πηγή: Medical News Today


Πηγή