Η γαλλική Anses επιβεβαίωσε ότι τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα στο χοιρινό και σε άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, όπως τα λουκάνικα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ των πρόσθετων που βρίσκονται στο επεξεργασμένο κρέας και του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο Γαλλικός Οργανισμός Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ANSES) επιβεβαίωσε ότι τα νιτρικά και τα νιτρώδη στο χοιρινό και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, όπως τα λουκάνικα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τι είναι τα νιτρώδη και τα νιτρικά;
Τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα χρησιμοποιούνται σε επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος για να τα διατηρήσουν και να τους δώσουν το ροζ χρώμα τους. Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι έλεγξαν τα διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα και βρήκαν μια σχέση μεταξύ της έκθεσης σε νιτρικά ή νιτρώδη και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πρόσθεσαν ότι «όσο η κατανάλωση αυξάνεται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου».
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ανέφερε ότι πάνω από το ήμισυ της έκθεσης σε νιτρικά άλατα σχετίζεται με το επεξεργασμένο κρέας λόγω των νιτρωδών προσθέτων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του και συνέστησε: «Να μειωθεί η κατανάλωση της ποικιλίας νιτρικών και νιτρωδών με τον περιορισμό της σκόπιμης έκθεσης μέσω της κατανάλωσης τροφίμων».
Τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα που προσλαμβάνονται μέσω της τροφής και του νερού σχηματίζουν μια ένωση που ονομάζεται nitroso. Μερικά από αυτά είναι καρκινογόνα και γονιδιοτοξικά (διαταράσσουν τη γενετική πληροφορία στον πυρήνα του κυττάρου και μπορεί να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο) στον άνθρωπο.
Τι λένε οι επιστήμονες;
Η ANSES ανέλυσε μια δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη για τον καρκίνο από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.
Τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και της έκθεσης σε νιτρώδη και/ή νιτρικά άλατα, είτε καταπίνονται με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος είτε με πόσιμο νερό.
Όσο υψηλότερη είναι η έκθεση σε αυτές τις ενώσεις, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου στον πληθυσμό, διαπίστωσε η μελέτη.
«Υπάρχει επίσης πιθανότητα ανάπτυξης άλλων τύπων καρκίνου, αλλά με βάση τα τρέχοντα δεδομένα δεν μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με μια αιτιώδη σχέση», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Η υπηρεσία συνιστά τη συνέχιση της έρευνας σε αυτόν τον τομέα για την επιβεβαίωση ή την απόρριψη της σύνδεσης.
Πηγή