Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Πώς η παχυσαρκία επιδεινώνει την υγεία των διαβητικών τύπου 2

Ποια είναι η σχέση της παχυσαρκίας με τον διαβήτη τύπου 2 και με ποιον τρόπο επιδεινώνει την υγεία των διαβητικών; Πώς η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς και ποιες είναι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στη μείωση των επιπλοκών του διαβήτη;

Για τον Ευθύμιο Καπάνταη, Παθολόγο και Διευθυντή του Τμήματος Διαβήτη-Παχυσαρκίας-Μεταβολισμού στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Metropolitan, τα παραπάνω ερωτήματα είναι κρίσιμης σημασίας. Και αυτό διότι όπως ο ίδιος εξήγησε μιλώντας στο Onmed.gr, η παχυσαρκία είναι η συχνότερη μεταβολική νόσος σήμερα και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2) μια από τις πλέον συχνές.

Σύμφωνα με τον κ. Καπάνταη, οι δύο αυτές παθολογικές καταστάσεις -δηλαδή, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2- συνήθως συνυπάρχουν και πράγματι, το 90% περίπου των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν σωματικό βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού, με ένα μεγάλο ποσοστό που «αγγίζει» το 60% να είναι παχύσαρκοι.

Το πρόβλημα είναι ότι η αδιαμφισβήτητη -όπως αποδεικνύεται- σχέση παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, «κρύβει» πολλούς κινδύνους. Όπως ο κ. Καπάνταης υπογραμμίζει, η παχυσαρκία στα διαβητικά άτομα επιδεινώνει όλους τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Για την ακρίβεια, δυσκολεύει τη γλυκαιμική ρύθμιση, απαιτώντας περισσότερη και πολυπλοκότερη φαρμακευτική αγωγή και την ίδια ώρα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, την LDL-χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ μειώνει την HDL-χοληστερόλη.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, προκαλούν αυξημένη συχνότητα στεφανιαίας νόσου, γεγονός που εξηγεί το γιατί τα παχύσαρκα διαβητικά άτομα έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν θανατηφόρο ή μη θανατηφόρο έμφραγμα μυοκαρδίου, όπως και οποιοδήποτε άλλο θανατηφόρο ή μη καρδιαγγειακό συμβάν, σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

Η σημασία της απώλειας βάρους για τη μείωση της θνησιμότητας

Δυστυχώς, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί σήμερα, δείχνουν πως η παχυσαρκία στους διαβητικούς επιφέρει σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης και άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος. Συγκεκριμένα, οι παχύσαρκοι με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν συχνότερα ορισμένους τύπους καρκίνου -όπως καρκίνο του ήπατος, των χοληφόρων, του ενδομητρίου και του μαστού στις γυναίκες- σε σχέση με τους αντίστοιχους ασθενείς οι οποίοι έχουν φυσιολογικό βάρος.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως όσο μεγαλύτερο είναι το σωματικό βάρος των διαβητικών τόσο μεγαλύτερη είναι η θνησιμότητά τους από διάφορα αίτια και ακόμη πιο συχνά, από καρδιαγγειακά αίτια και καρκίνο.

Στο ερώτημα, λοιπόν, πώς οι παχύσαρκοι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους η απάντηση είναι απλή και εντοπίζεται στην απώλεια βάρους. Για τον Ειδικό Παθολόγο, Ευθύμιο Καπάνταη, η απώλεια βάρους είναι πράγματι μια ιδιαίτερα δραστική και ευεργετική θεραπευτική προσέγγιση για τους συγκεκριμένους ασθενείς. Διότι μεταξύ άλλων, επιφέρει βελτίωση της γλυκαιμίας μέχρι φυσιολογικοποίησή της, βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Και αυτή ακριβώς η σφαιρική βελτίωση φέρεται να αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης των παχύσαρκων ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Τα αισιόδοξα παραδείγματα είναι πολλά. Εμείς αξίζει απλώς να σημειώσουμε ότι διαβητικά άτομα που κατάφεραν να πετύχουν μεγάλη απώλεια βάρους, φάνηκε να εμφανίζουν λιγότερες μικροαγγειακές και μακροαγγειακές επιπλοκές, σε σχέση με τα άτομα που διατήρησαν το βάρος τους.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η σημαντική απώλεια βάρους στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, μπορεί να επιφέρει μείωση των επιπλοκών του διαβήτη. Μεταξύ άλλων όμως, φέρεται να σχετίζεται με τη μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά και διαβητικά νοσήματα, καθώς και από οποιοδήποτε άλλο αίτιο.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι πράγματι ανησυχητικά, αφού δείχνουν πως η παχυσαρκία επιβαρύνει σημαντικά την υγεία των διαβητικών ατόμων. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως στις μέρες μας, οι ειδικοί είναι σε θέση να γνωρίζουν πως η επιτυγχανόμενη απώλεια βάρους είναι άκρως ευεργετική για τους ασθενείς, με όποιον τρόπο και αν γίνεται!

kapantais

Ο Ευθύμιος Καπάνταης, Παθολόγος και Διευθυντής του Τμήματος Διαβήτη-Παχυσαρκίας-Μεταβολισμού στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Metropolitan


Πηγή