Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Πώς θα τονώσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας αν είστε πάνω από 45

Πολλοί άνθρωποι μετά τα 45 αρχίζουν να παρατηρούν περίεργα συμπτώματα που αφορούν τη μνήμη, όπως «διακοπές» και μπλακ άουτ.

Τα περισσότερα από αυτά είναι συνηθισμένα και δεν συνδέονται με προβλήματα γνωστικής λειτουργίας.

Παρόλο που η πλειονότητα των ερευνών για την υγεία του εγκεφάλου έχει διεξαχθεί σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και στη μέση ηλικία ο εγκέφαλος μπορεί να ενισχυθεί με τη συμμετοχή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 4.500 άνθρωποι που φορούσαν επί επτά 24ωρα καταγραφείς δραστηριότητας στους μηρούς τους, αξιολόγησε τη λεκτική μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου τους.

Η λεκτική μνήμη συμπεριλαμβάνει την ικανότητα ανάκλησης στη μνήμη ορισμένων λέξεων, έπειτα από σύντομο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στις εκτελεστικές λειτουργίες περιλαμβάνονται οι οργανωτικές ικανότητες, η ικανότητα εστίασης, η ικανότητα ταυτόχρονης διεκπεραίωσης δραστηριοτήτων, η ανάκληση οδηγιών κλπ.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν και σε ερωτηματολόγια, τα οποία βαθμολογήθηκαν και συνυπολογίστηκαν στη γενική βαθμολογία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και 6 έως 9 λεπτά έντονης δραστηριότητας την ημέρα, βελτίωσαν τη συνολική βαθμολογία των εθελοντών, σε σύγκριση με τον ύπνο, την ακινησία ή άλλες ήπιας έντασης δραστηριότητες, δήλωσε ο επικεφαλής John J. Mitchell, από το Ινστιτούτο Άθλησης και Υγείας του University College στο Λονδίνο (UCL).

Στη μελέτη εγγράφηκαν 4.481 εθελοντές, ηλικίας 46 ετών, το 52% εκ των οποίων ήταν γυναίκες.

Οι καταγραφείς έδειξαν ότι η δραστηριότητα των εθελοντών διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Καθιστική ζωή επί 9 ώρες και 16 λεπτά ημερησίως
  • Ήπια δραστηριότητα επί 5 ώρες και 42 λεπτά την ημέρα
  • Μέτρια έως έντονη δραστηριότητα επί 51 λεπτά την ημέρα

Οι εθελοντές κοιμούνταν κάθε βράδυ για 8 ώρες και 11 λεπτά κατά μέσο όρο.

Η ανάλυση έδειξε ότι αρκούν λιγότερα από 10 λεπτά μέτριας ή έντονης άσκησης καθημερινά, για να βελτιωθεί η εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Όσο αυξάνεται ο χρόνος, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη, είπε ο Mitchell.

Μέτριας έντασης δραστηριότητα είναι το γρήγορο περπάτημα, η χαλαρή ποδηλασία και το ανέβασμα ή κατέβασμα σκάλας.

Έντονη δραστηριότητα είναι ο ζωηρός χορός, το τζόκινγκ, το τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία σε ανηφόρα. Γενικά, έντονη χαρακτηρίζεται κάθε δραστηριότητα που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι κάθε μείωση της σωματικής δραστηριότητας συνδέθηκε με έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Ειδικότερα, οι επιδόσεις των εθελοντών στα νοητικά τεστ μειώνονταν κατά 1-2% με κάθε αύξηση της καθιστικής ζωής κατά 8 λεπτά.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι και η παραμικρή αύξηση της ημερήσιας κινητικότητας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επομένως, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην σηκωνόμαστε λίγο περισσότερο από την καρέκλα», κατέληξε ο κ. Mitchell.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Epidemiology & Community Health.


Πηγή