Αν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα στο γυμναστήριο, κάνετε αμέτρητους κοιλιακούς και παρόλα αυτά δεν βλέπετε αποτελέσματα στο σώμα σας, τότε μάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Παρακάτω σας παραθέτουμε τα πιο συχνά λάθη που μπορεί να γίνονται κατά την άσκηση και το πώς να τα διορθώσετε.
Λάθος στάση και κίνηση
Η λανθασμένη στάση και κίνηση στους κοιλιακούς μπορεί να κάνει την άσκηση αναποτελεσματική. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη στις ασκήσεις κοιλιακών είναι: το τράβηγμα του αυχένα (το οποίο επιτρέπει στους κοιλιακούς να χαλαρώνουν), η χρήση ορμής και όχι μυϊκής δύναμης, η λάθος κίνηση των γλουτών. Θα πρέπει να ελέγχετε εσείς τα κοιλιακά τοιχώματα για να έχετε πραγματικό όφελος. Δεν είστε σίγουροι για το πώς πρέπει να κάνετε την άσκηση; Ρωτήστε κάποιον γυμναστή και στη συνέχεια δείτε αν την κάνετε καλά, ξαπλώνοντας δίπλα σε έναν καθρέπτη. Αποτελεσματικές ασκήσεις κοιλιακών περιλαμβάνει και το Pilates, που λειτουργεί στα βαθύτερα στρώματα των κοιλιακών, το ποδήλατο, αλλά και τα βάρη.
Αναπνέετε λανθασμένα ή καθόλου
Η αναπνοή θα πρέπει να σας απασχολεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των κοιλιακών. Γιατί; Μα επειδή το στομάχι μας βρίσκεται πίσω από το κοιλιακό τοίχωμα. Η ακατάλληλη αναπνοή σπρώχνει το στομάχι προς τα έξω, αναγκάζοντας το κοιλιακό τοίχωμα να προεξέχει -ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλετε να κάνετε για κάνετε μια επιτυχημένη άσκηση κοιλιακών. Ο σωστός τρόπος για να αναπνέετε κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ο εξής: εισπνεύστε για την προετοιμασία και αρχίστε να εκπνέετε καθώς σπρώχνετε την κοιλιά σας και αρχίζετε να διπλώνετε το σώμα σας, κρατώντας τους κοιλιακούς σας τραβηγμένους προς τα μέσα σε όλη την κίνηση.
Έχετε «κολλήσει» στα ίδια χωρίς να προοδεύετε
Το να κάνετε συνεχώς τις ίδιες ασκήσεις χωρίς να αλλάζετε τον αριθμό των επαναλήψεων ή το βάρος, είναι ένα μεγάλο λάθος. Το σώμα προσαρμόζεται και συνηθίζει σε συγκεκριμένες ασκήσεις πολύ γρήγορα. Όποιο είδος άσκησης κι αν έχετε επιλέξει -DVD στο σπίτι, εξοπλισμός γυμναστηρίου, ομαδικές ασκήσεις- θα πρέπει να αλλάζετε συχνά την προπόνησή σας ή ακόμη καλύτερα να την δυσκολεύετε (σε λογικά πάντα πλαίσια). Πότε ξέρετε όμως ποια είναι η στιγμή που πρέπει να αλλάξετε; Όταν δε νιώθετε ότι η άσκηση είναι αποτελεσματική στο σώμα σας.
Πηγή: neadiatrofis.gr
Πηγή