Οι επιθυμίες των νηπίων πολλές φορές μας ξαφνιάζουν ευχάριστα ή δυσάρεστα, αλλά είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε και να τους δίνουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον κόσμο θέτοντας ωστόσο σταθερά όρια προκειμένου να μεγαλώσουν σε ένα υγιές και με κανόνες οικογενειακό περιβάλλον.
Είναι μεγάλη χαρά για τους γονείς όταν το μωράκι τους μέρα με την ημέρα μεγαλώνει και μετατρέπεται σε επικοινωνιακό νήπιο. Η σχέση μετατρέπεται σε μια ενδιαφέρουσα εμπειρία με διασκεδαστικές αλλά και δύσκολες στιγμές και ένας γονιός αντιλαμβάνεται εκείνη την στιγμή ότι το παιδί του είναι πνευματώδες, περίεργο και με χαρακτήρα.
Από την ηλικία των 18 μηνών περίπου, τα μωρά αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο και κάθε εμπειρία είναι νέα και συναρπαστική. Αρχίζουν να εξερευνούν και να πειραματίζονται, να αγγίζουν, να ανεβαίνουν, να τραβούν, να μιλούν και ακόμη και να κάνουν πράγματα με επιτυχία μόνα τους που τα ενθουσιάζει καθώς αποτελεί για τα ίδια πραγματική πρόκληση.
Τα μωρά καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται αρχίζουν να ανακαλύπτουν τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες, ενώ πολλές φορές οι επιλογές και τα «θέλω» τους δεν συνάδουν με αυτά των γονέων. Πόσες φορές επί παραδείγματι εσείς μπορεί να φοράτε στο κοριτσάκι σας μια κορδέλα στο κεφαλάκι του και αυτό πεισματικά να την αφαιρεί; Στην αρχή φαντάζει χαριτωμένο αλλά στη συνέχεια προκαλεί εκνευρισμό.
Οι δυσκολίες με το μεγάλωμα ενός παιδιού ξεκινούν όταν θέλουν να κάνουν τα πάντα μόνα τους, να αποφασίζουν μόνα τους και όταν δεν γίνεται αυτό που θέλουν να αντιδρούν είτε φωνάζοντας, είτε κλαίγοντας γοερά.
Βέβαια όλοι οι γονείς πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά αναπτύσσουν ανεξαρτησία και υπευθυνότητα, όταν αποκτούν πρωτοβουλία και επιλογές ενώ σταδιακά ενισχύεται η αίσθηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής τους.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και σε μικρή ηλικία τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις αντιδράσεις σας και αυτές κατά την ανάπτυξή τους θα επηρεάσουν σημαντικά την αυτοεκτίμηση τους καθώς και την προσωπικότητά τους.
Πώς μπορείτε όμως να διδάξετε στα παιδιά να συνεργάζονται ενώ τους δίνετε τη δυνατότητα να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες;
Αλλάξτε την αντίληψή σας και προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του παιδιού σας
Είναι σημαντικό να κατανοήστε ότι αυτή η αναπτυξιακή περίοδος ενδυναμώνει τον ψυχικό τους κόσμο. Τα παιδιά επιδιώκουν την ανεξαρτησία, θέλουν να αισθάνονται ικανά, να εξερευνούν και να βιώνουν διαφορετικές εμπειρίες και συναισθήματα. Ακόμη και αν παίρνουν το πιρούνι τους και πετούν το φαγητό τους στο πάτωμα να θυμάστε πως δεν το κάνουν αυτό για να σας σπάσουν τα νεύρα απλά προσπαθούν να ανακαλύψουν τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο. Κάθε εμπειρία φαντάζει μοναδική στα παιδικά μάτια και τη φαντασία διευρύνοντας τους ορίζοντές τους. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε στο μέτρο του δυνατού ακόμη και αυτές τις μικρές σκανδαλιές προσπαθώντας να ορίσετε με τη στάση σας ένα όριο. Προς Θεού μην τους φωνάξετε, μην τα δείρετε και μην ξεσπάτε.
Δείξτε ευελιξία
Επιτρέψτε στα παιδιά να πειραματιστούν με νέα πράγματα όσο το δυνατόν περισσότερο διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλειά τους. Αν δεν δοκιμάσουν τις αντοχές τους και τις ικανότητές τους πώς θα ξέρουν αν κάτι είναι σωστό ή λάθος; Επίσης, εξηγήστε τους γιατί δεν πρέπει να κάνουν κάτι προκειμένου να το καταλάβουν και να γίνει κτήμα τους. Ένα ξερό «όχι» ή «μη» όταν ένα μωρό μεγαλώνει και αρχίσετε να επικοινωνείτε μαζί του είναι προφανές πως παύει να δουλεύει.
Αφήστε τα παιδιά να νιώσουν τη δύναμή τους
Αφήστε το παιδί να αποφασίσει τι μπορεί και πόσο αντέχει να κάνει κάτι, θέτοντας πάντα ένα πλαίσιο. Μια ευκαιρία για να αναπτύξει πρωτοβουλία είναι ένα μωράκι να έχει πολλές επιλογές παιχνιδιών και να διαλέξει με ποιο θα ασχοληθεί. Μεγαλώνοντας μπορεί να διαλέξει αν θα βάλει το μπλε ή το ροζ φορεματάκι που του αρέσει. Αυτό έχει ως στόχο να γίνει μεγαλώνοντας ανεξάρτητο, να λαμβάνει αποφάσεις για τη ζωή του και να κρίνει τι του ταιριάζει και τι όχι.
Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν λάθη
Μην σας σπέρνει ο πανικός και μην φωνάζετε κάθε 5 λεπτά επειδή οι πρωτοβουλίες που παίρνει το σπλάχνο σας σάς τρομάζουν. Φροντίστε να βάλετε προστατευτικές γωνίες στα αιχμηρά έπιπλα, να βάλετε σε ασφαλές μέρος τα απορρυπαντικά και τα φάρμακα, βάλτε ασφάλειες στα μάτια της κουζίνας αν δεν κουμπώνουν από μόνα τους και προστατευτικά σε ντουλάπια, πρίζες, σκάλες και βεράντες. Μαζέψτε τα γυαλικά, απομακρύνετε τα φυτά εσωτερικού χώρου καθώς και τα μαχαίρια και τα πιρούνια από εμφανή και προσβάσιμα σημεία. Επιπλέον, προσπαθήστε τα παιδιά να είναι υπό την πλήρη επίβλεψή σας ώστε να αποφύγετε ατυχήματα και μικροτραυματισμούς. Ωστόσο, να θυμάστε πως τα παιδιά αν σας δουν ψύχραιμους και αυτά θα αισθανθούν ήρεμα οπότε θα κοπούν ως δια μαγείας τα κλάματα και οι υστερίες.
Πείτε στα παιδιά τι επιτρέπεται, χωρίς να εστιάζεται στο τι απαγορεύεται
Όταν λέτε σε ένα παιδί τι δεν πρέπει να γίνει, δηλώστε τι είναι δυνατό και τι επιτρέπεται. Για παράδειγμα: «Απαγορεύεται να σκαρφαλώνεις στο ψηλό τραπέζι γιατί θα πέσεις και θα χτυπήσεις και θα πονάς, αλλά μπορείς να σκαρφαλώσεις και να καθίσεις στον καναπέ δίπλα στη γιαγιά».
Αξιοποιήστε τη φαντασία τους για να αποκτήσετε συνεργασία
Όταν θέλετε τα παιδιά να κάνουν κάτι, χρησιμοποιήστε τη δημιουργικότητα για να τα διδάξετε. Για παράδειγμα, όταν είναι ώρα για ύπνο πείτε: «Η κούκλα σου είναι πολύ κουρασμένη, ας την βάλουμε να κοιμηθεί μαζί σου. Θέλεις να την σκεπάσεις ή να της διαβάσουμε ένα παραμύθι;»
Ζητήστε από τα παιδιά βοήθεια και επαινέστε τα για τα επιτεύγματά τους
Πείτε σε ένα μωράκι «δώσε μου την κούκλα σου να παίξουμε». Αν σας τη δώσει ευχαριστήστε το και ζητήστε του να απασχοληθείτε από κοινού. Σε ένα παιδί μεγαλύτερο ζητήστε του να μαζέψει τα παιχνίδια του και να τα βάλει σε ένα κουτί φύλαξης ή ένα καλάθι αποθήκευσης. Δώστε του το χρόνο να το κάνει με την άνεσή του και επιβραβεύστε το. Μπορείτε επίσης να ποτίσετε μαζί τα λουλούδια ή να διαλέξετε παρέα τι θα φορέσει πηγαίνοντας στο νηπιαγωγείο.
Εν κατακλείδι, να θυμάστε ότι ο στόχος σας ως γονέας είναι να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο και υπεύθυνο παιδί με ισχυρές αξίες. Ακόμα κι αν μερικές φορές το ταξίδι για να ανακαλύψετε τον κόσμο έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες σας ή σας εξαντλεί δηλώστε τα όριά σας με ψυχραιμία, υπομονή και επιχειρήματα. Μην πελαγώνετε για το τίποτα, μην εκδηλώνετε το άγχος σας και προπαντός μην υψώνετε την φωνή σας.
Πηγή