Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

Πώς μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα άγχους πριν γεννήσετε;

Ο τοκετός είναι μια αγχωτική διαδικασία για κάθε γυναίκα. Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί πώς μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα το στρες της γέννας και θα διαπιστώσετε πως δεν είναι μια τόσο τρομακτική εμπειρία. 

Αρκετές γυναίκες που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί είναι νευρικές καθώς γι΄αυτές αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία από την ώρα που ξεκινούν οι συσπάσεις όσο και κατά την περίοδο ανάρρωσής τους και της φροντίδας του βρέφους.

Για μερικές γυναίκες αυτό το άγχος είναι τόσο έντονο που σχεδόν τις διαλύει ψυχολογικά.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε ώστε όλη η διαδικασία του τοκετού να είναι όσο γίνεται πιο ομαλή.

Τι μπορώ να κάνω;

Αγκαλιάστε τον φόβο του αγνώστου. Η γνώση είναι δύναμη και η έλλειψη γνώσης μοιάζει με έλλειψη ελέγχου και εξουσίας. Εάν αισθάνεστε ότι δεν ξέρετε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνετε και αισθάνεστε ανήσυχες πρέπει να ξέρετε πως δεν είστε η μόνη που το ένιωσε και έχετε δίπλα σας ανθρώπους να σας στηρίξουν.

Πολλές γυναίκες φοβούνται τον πόνο των συσπάσεων και του τοκετού και πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Μερικές λένε ότι έχουν χαμηλό όριο πόνου και δεν θα είναι σε θέση να ανεχθούν τον πόνο και φυσικά, οι ιστορίες άλλων γυναικών με αρνητικούς και οδυνηρούς τοκετούς δεν βοηθούν.

Μερικές γυναίκες που φέρνουν τους συντρόφους τους για υποστήριξη φοβούνται ότι δεν θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, δεν θα ξέρουν τι να κάνουν την κρίσιμη στιγμή και δεν θα τις βοηθήσουν. Άλλες γυναίκες γνωρίζουν ότι οι σύντροφοί τους, γενικά, δεν είναι υποστηρικτικοί και θα έχουν πρόβλημα με το να είναι στην αίθουσα του τοκετού.

Επιπλέον, πολλές γυναίκες φοβούνται ότι θα έχουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μπορεί να ανησυχούν και να υποφέρουν από ενοχλητικές σκέψεις σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους του τοκετού γι΄αυτές και το μωρό. Αυτός ο φόβος πηγάζει κυρίως από την υπερβολική ανάγνωση σχετικά με τις επιπλοκές του τοκετού.

Πώς μπορείτε να χειριστείτε τους φόβους σας πριν γεννήσετε;

Άσκηση

Μια λύση είναι να εξασκηθείτε σε όλα όσα θα κάνετε κατά τη διάρκεια της γέννησης για να απαλύνετε τον πόνο και να βοηθήσετε το σώμα σας για τη διαδικασία γέννησης. Αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη σας καθώς θα γνωρίζετε τουλάχιστον τι πρέπει να περιμένετε.

Υπάρχουν διαθέσιμα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού όπου μπορείτε να εμβαθύνετε στα στάδια της διαδικασίας και να μάθετε πώς να συνεργάζεστε διατηρώντας παράλληλα το σώμα σας ήρεμο. Φτάνοντας στη γέννηση με αυτή τη γνώση θα επιτρέψει σε εσάς και τον σύντροφό σας να αισθανθείτε πιο ασφαλείς.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε ενεργή τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να ενισχύσετε τους μυς σας για τη γέννηση.

Φιλτράρετε τις πληροφορίες σας

Μην εστιάζετε μόνο στις κακές και δύσκολες ιστορίες τοκετού. Μείνετε μακριά από τα φόρουμ, τα blogs και τις διαδικτυακές αίθουσες συνομιλίας, ειδικά αν σας καθιστά πιο ανήσυχες. Δεν θα συμβούν όλα όσα γράφονται για μια άλλη μητέρα απαραίτητα και σε σας.

Αν παρακολουθήσετε βίντεο με θηλαστικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν χρειάζονται κανέναν άλλο στην εμπειρία του τοκετού καθώς αποτελεί μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία που η ίδια η φύση έχει μεριμνήσει για την αναπαραγωγή.

Υιοθετήστε θετική γλώσσα

Ο τρόπος που μιλάτε και οι λέξεις που χρησιμοποιείτε έχουν άμεση επίδραση στη σκέψη σας. Προσπαθήστε να μην πείτε «Θα πάω στο νοσοκομείο» αλλά «Θα πάω στη μαιευτική κλινική». Δεν είστε «άρρωστες», είστε στο αποκορύφωμα της ωραιότερης στιγμής της ζωής σας και θα φτάσετε στην αίθουσα τοκετού σε εύθετο χρόνο για να γεννήσετε.

Όταν έρθει ο πόνος, προσπαθήστε να τον επαναπροσδιορίσετε και να σκεφτείτε λογικά λέγοντας μέσα σας «αυτό με φέρνει πιο κοντά στο να συναντήσω το μωρό μου». Επίσης, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τη λέξη «συστολή» με «κύμα». Η δομή μιας συστολής είναι παρόμοια με ένα κύμα, το οποίο φτάνει στην κορυφή του και στη συνέχεια μειώνεται.

Δεν θα πονάτε συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού και ανάμεσα στις κορυφές θα ξεκουράζεστε και θα αποθηκεύετε την ενέργειά σας μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει το μωρό.

Όπως και να έχει η επισκληρίδιος βοηθά στο να μειωθεί αισθητά ο πόνος, ενώ αν πράγματι ο τοκετός είναι δύσκολος ο γυναικολόγος και η μαία θα πάρουν κρίσιμες αποφάσεις προκειμένου να μην υποφέρετε διασφαλίζοντας την υγεία σας καθώς και του μωρού σας.


Πηγή