Σάββατο , 22 Μάρτιος 2025

Πώς να διατηρείτε τα καρύδια για να μην χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους

Τα καρύδια είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, αλλά η διατήρηση και o τρόπος κατανάλωσής τους μπορούν να επηρεάσουν τα οφέλη τους για την υγεία μας.

Τα καρύδια θεωρούνται από τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή υγιεινών λιπαρών, πρωτεϊνών και άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών.

Η σωστή αποθήκευση και κατανάλωσή τους, είναι το κλειδί για τη διατήρηση της φρεσκάδας τους και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων τους.

Σε ποιο σημείο της κουζίνας πρέπει να αποθηκεύονται

Η αποθήκευση των ξηρών καρπών είναι σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της φρεσκάδας τους και την αποτροπή του ταγγίσματος, του φαινομένου της οξείδωσης των λιπών (η μετατροπή των ακόρεστων λιπαρών σε κορεσμένα).

Ένα κοινό λάθος είναι να αφήνετε τους ξηρούς καρπούς στην ανοιχτή πλαστική συσκευασία με την οποία τους αγοράζετε, γεγονός που επιταχύνει την αλλοίωσή τους. Ακόμη και το κλείσιμο της συσκευασίας δεν αρκεί για να υποβαθμιστεί η ποιότητά τους.

Η σωστή διατήρηση των καρυδιών προϋποθέτει την αποθήκευσή τους σε αεροστεγές δοχείο, κατά προτίμηση από γυαλί, καθώς αυτό εμποδίζει την είσοδο αέρα και τα προστατεύει από την υγρασία και τις εξωτερικές οσμές. Η διατήρησή τους σε σκοτεινό, δροσερό μέρος, όπως ένα κλειστό ντουλάπι, βοηθά επίσης στην παράταση της διάρκειας ζωής τους.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι να αποφύγετε την έκθεσή τους στο φως και τη θερμότητα. Το φως επιταχύνει τη διαδικασία ταγγίσματος, επομένως δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε ράφια ή άλλα σημεία που εκτίθενται σε αυτό.

Είναι καλύτερο να αποθηκεύονται στο ψυγείο;

Όπως εξηγεί η εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, Amy Reed, τα ακόρεστα λιπαρά στους ξηρούς καρπούς είναι πιο ευπαθή και μπορούν να αλλοιωθούν γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά σε ζεστά κλίματα.

Η αποθήκευση των ξηρών καρπών στο ψυγείο, μπορεί να παρατείνει τη φρεσκάδα τους κατά έως και έξι μήνες, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την οξείδωση.

Αν θέλετε να έχουν ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ο καταψύκτης είναι η καλύτερη επιλογή.

Η αποθήκευση ξηρών καρπών σε δοχείο ασφαλές για κατάψυξη, με όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους κατά έως και ένα χρόνο.

Πώς να καταναλώνετε καρύδια για μέγιστη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Τα καρύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών, πρωτεϊνών και βασικών μετάλλων όπως το μαγνήσιο και ο φώσφορος.

Ο τρόπος που καταναλώνονται ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση αυτών των θρεπτικών ουσιών.

Μελέτες δείχνουν ότι το μούλιασμα των ξηρών καρπών πριν από την κατανάλωσή τους μπορεί να βελτιώσει τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων μετάλλων, όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος. Η διαδικασία εμβάπτισης βοηθά στη μείωση των φυτικών αλάτων, ενώσεων που μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση των μετάλλων.

Συνιστάται να τα αφήσετε σε νερό για περίπου 6 έως 8 ώρες και στη συνέχεια να τα στεγνώσετε καλά πριν τα καταναλώσετε.

Ένας άλλος τρόπος για να ενισχύσετε την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών είναι να τα συνδυάσετε με άλλα τρόφιμα πλούσια σε καλά λιπαρά. Δεδομένου ότι οι ξηροί καρποί περιέχουν ήδη σημαντική ποσότητα ακόρεστων λιπαρών, ο συνδυασμός τους με τρόφιμα όπως το απλό γιαούρτι μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών τους.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση. Αν και τα καρύδια είναι εξαιρετικά θρεπτικά, συνιστάται να μην τρώτε πάνω από 8 την ημέρα για να αποφύγετε τις υπερβολικές θερμίδες.

Τα οφέλη των καρυδιών για την υγεία

Η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε ακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που ωφελούν το κυκλοφορικό σύστημα.

Ένα άλλο βασικό όφελος των καρυδιών είναι η επίδρασή τους στην υγεία του εντέρου. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτοί οι ξηροί καρποί μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, συμβάλλοντας στην καλύτερη πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Επιπλέον, τα καρύδια μπορούν να είναι σύμμαχοι στην απώλεια βάρους. Αν και έχουν αρκετές θερμίδες, τα λιπαρά τους είναι υγιεινά και προκαλούν κορεσμό, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης άλλων, λιγότερο θρεπτικών τροφίμων.


Πηγή