Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025
Καμπανάκι από αμερικανούς επιστήμονες: Το πολύ φθόριο βλάπτει το σμάλτο των δοντιών

Πώς να προστατεύσουμε τα δόντια μας την περίοδο της πανδημίας

Όσο διαρκεί η πανδημία, το σύνολο των οδοντιατρικών ασθενών τελεί υπό αναστολή θεραπειών. Το «Μένουμε Σπίτι» όμως, δεν μεταφράζεται σε μένουμε χωρίς την καθοδήγηση του ειδικού, καθώς σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά οι οδοντίατροι, έχοντας μεριμνήσει για τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, μπορούν να προσφέρουν τις οδοντιατρικές τους υπηρεσίες και να απαλύνουν τον ασθενή από τον στοματικό πόνο.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο οδοντίατρος είναι ο πλέον αρμόδιος για να κρίνει το «επείγον» μιας κατάστασης και να αξιολογήσει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία του ασθενούς, η ενδεδειγμένη στάση είναι ο ασθενής να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του και να λάβει την συμβουλή του. Παράλληλα, αυτή η περίοδος απαιτεί τη βέλτιστη συνεργασία από τη πλευρά των ασθενών, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με τη φροντίδα της στοματικής τους υγιεινής και να αποφεύγουν βλαβερές συνήθειες που δύνανται να επιδεινώσουν υπάρχοντα στοματικά νοσήματα.

Ποια περιστατικά χρήζουν άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης

Όπως μας εξηγεί η οδοντίατρος, Ιωάννα Καζάκου, με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, τις οδηγίες του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά και της ADA (American Dental Association), σε συνδυασμό με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακρίνει τον κάθε ένα από εμάς, οι οδοντίατροι αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά.

Στο σημείο αυτό θα ήταν σκόπιμο να διευκρινίσουμε τι εννοούμε με τους όρους έκτακτο και επείγον περιστατικό. Έκτακτο είναι το περιστατικό που προκύπτει αιφνίδια στον ασθενή και εάν δεν το αντιμετωπίσει οι επιπτώσεις για το στόμα του ή την υγεία του θα είναι χειρότερες. Επείγον είναι το περιστατικό το οποίο συνοδεύεται με έντονα συμπτώματα οδοντικού πόνου, οίδημα και χρήζει ανάγκης ελάττωσης του κινδύνου λοίμωξης στον οργανισμό του.

Κατά συνέπεια, οι ασθενείς πρέπει να «θορυβούνται» όταν  έχουν έντονο οδοντικό πόνο, αφόρητο πόνο στην περιοχή των σωφρονιστήρων  (φρονιμιτών), απόστημα ή εντοπισμένη βακτηριακή λοίμωξη που συνοδεύεται από οίδημα και συνήθως πόνο, οδοντικό τραύμα, επίμονο έλκος στη στοματική κοιλότητα, όταν υπάρχει ανάγκη προσαρμογής οδοντοστοιχιών σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία στην περιοχή κεφαλής τραχήλου και αρκετά άλλα. Σε κάθε περίπτωση όμως, που ο ασθενής αισθάνεται την ανάγκη οδοντιατρικής θεραπείας οφείλει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον οδοντίατρό του. Εκείνος με τη σειρά του θα λάβει τηλεφωνικά ή με βιντεοκλήση ένα πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό και τότε ο οδοντίατρος θα κρίνει εάν το περιστατικό είναι επείγον και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί.

Ο οδοντίατρος οφείλει να έχει την επιστημονική κρίση να διακρίνει την επικινδυνότητα ή τη σοβαρότητα του περιστατικού. Εάν υπάρχει ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και γενικότερα οποιασδήποτε λοίμωξης, τότε οφείλει να προσφέρει τις οδοντιατρικές του υπηρεσίες.

«Όχι» στην αλόγιστη χρήση ΜΥΣΥΦΑ και αντιβιοτικών

Στην Ελλάδα υπάρχει μια σχετική άνεση στη χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και γίνεται μια αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, οπότε αυτή την περίοδο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η τάση θα αυξηθεί. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των οδοντιατρικών μας προβλημάτων. Προφανώς, λόγω της παρούσας κατάστασης θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να ελαχιστοποιήσουμε τις επισκέψεις στο οδοντιατρείο, από την άλλη πλευρά όμως, οφείλουμε πρώτα να επικοινωνήσουμε με τον οδοντίατρο πριν να κάνουμε χρήση αναλγητικών ή αντιβίωσης.

Όπως διευκρινίζει, η ειδικός Ιωάννα Καζάκου, η λήψη των περισσοτέρων παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων απαιτεί συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό. Δεν είναι κατάλληλα για όλους τους οδοντιατρικούς ασθενείς! Αντιστοίχως και η λήψη αντιβιοτικών δε γίνεται από τον ασθενή κάνοντας «τυχαίες» δοκιμές, όπου εάν αποβούν μάταιες, τότε επικοινωνεί με το θεράποντα οδοντίατρο. Τέλος, η χρονική διάρκεια λήψης φαρμάκων είναι πολύ σημαντική, κάτι που δε μπορεί να εκτιμηθεί από τον ασθενή, ακόμη κι αν θεωρεί τον εαυτό του «έμπειρο» ασθενή… Όλες αυτές είναι πληροφορίες που μπορεί να δώσει μόνο ο οδοντίατρος, ή αρκετές φορές ένας πολύ καλός φαρμακοποιός και όχι υπάλληλος φαρμακείου.

Πώς να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή

Στη δεδομένη συγκυρία, όπου όλοι μένουμε πολύ στο σπίτι, παρατηρείται μια αύξηση γευμάτων. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως μετά από κάθε γεύμα ή μεσόγευμα βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Ακόμη κι αν τα σνακς που καταναλώνουμε είναι υγιεινά, δε σημαίνει πως τα απενοχοποιούμε και δε βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά την κατανάλωσή τους. Έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο λόγω των συνθηκών, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να είμαστε ακόμη πιο συνεπείς με τη στοματική μας υγιεινή και να διατηρήσουμε τις καλές μας συνήθειες.

Ιδιαίτερα, οι εμφυτευματικοί ασθενείς δεν θα πρέπει να αμελήσουν τη στοματική τους φροντίδα και πρέπει να μεριμνούν καθημερινά, ώστε να έχουν μια άριστη στοματική υγιεινή ακόμη και κατά την περίοδο της καραντίνας.

Πώς επηρεάζει το στρες τη στοματική μας υγεία

Το στρες που βιώνουμε όλοι αυτή την περίοδο έχει αυξήσει τα προβλήματα στους οδοντιατρικούς και στοματολογικούς ασθενείς, εξηγεί η κ. Καζάκου. Κάποια από τα προβλήματα στα οποία έχουμε αύξηση λόγω της καραντίνας και της διαταραχής της κανονικότητας τον τελευταίο μήνα είναι τα ακόλουθα:

  • Εντονότερη δυσλειτουργία σε ασθενείς που ήδη είχαν προβλήματα στην Κροταφογναθική Διάρθρωση ( Σύνδρομο ΚΓΔ).
  •  Αύξηση του αριθμού των βρουξιστών (ασθενείς που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους τη νύχτα, κάποιοι και κατά τη διάρκεια της μέρας).
  • Αύξηση των στοματολογικών ασθενών που υποφέρουν από τα ακόλουθα :

Καυσαλγία, δηλαδή αίσθημα καύσου στους βλεννογόνους του στόματος.

Ξηροστομία, δηλαδή μειωμένη έκκριση σάλιου σε ασθενείς που έχουν αυξήσει τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Μυκητιάσεις σε ψυχιατρικούς ασθενείς, λόγω των αυξημένων διαταραχών τους που προκύπτουν από τη χειρότερη ψυχολογία από τον κατ’ οίκον εγκλεισμό.

  • Αύξηση του καπνίσματος
  • Αύξηση του ατμίσματος
  • Αύξηση της κατανάλωσης σοκολάτας και γενικότερα ζάχαρης
  • Αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ

Πηγή