Τρίτη , 25 Μάρτιος 2025

Πώς το Χάρβαρντ συνιστά τη χρήση δεντρολίβανου για την ενίσχυση της μνήμης και τη μείωση του στρες

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα σε συνδυασμό με βότανα όπως το δεντρολίβανο μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

Το δεντρολίβανο περιέχει ενώσεις όπως διτερπένια, οργανικά οξέα, σαπωνίνες και τανίνες, που του προσδίδουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες που, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, επηρεάζουν θετικά την ικανότητα συγκράτησης και οργάνωσης πληροφοριών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές οι ιδιότητες επιβεβαιώθηκαν σε μια μελέτη του 2012 από τους ερευνητές Mark Moss και Lorraine Oliver του Πανεπιστημίου Northumbria, η οποία διαπίστωσε ότι το άρωμα του δεντρολίβανου βελτιώνει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία.

Αυτό το εύρημα αναφέρθηκε και υποστηρίχθηκε από την Δρ. Uma Naidoo, διατροφοψυχίατρο και μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η οποία στο βιβλίο της «This Is Your Brain on Food», εξήγησε ότι το δεντρολίβανο περιέχει διτερπένια, ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ειδικό, το δεντρολίβανο αυξάνει τα επίπεδα της ακετυλοχολίνης, βασικό νευροδιαβιβαστή για τη μνήμη, και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως «ορμόνη του στρες».

Η σχέση μεταξύ διατροφής και μνήμης

Ένας συνδυασμός μεσογειακών τροφών και πράσινων φυλλωδών λαχανικών είναι ένα από τα κλειδιά για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.

Στο βιβλίο της, η Δρ Naidoo τόνισε τη σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της μνήμης, μια περιοχή με αυξανόμενο ενδιαφέρον για την επιστημονική έρευνα. Όπως εξήγησε, τα βακτήρια του εντέρου παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, επομένως μια ανισορροπία σε αυτή την ουσία επηρεάζει αρνητικά τη μακροπρόθεσμη μνήμη και την ψυχική υγεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Επιπλέον, τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο συνδέει το έντερο με τις δομές του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος, που είναι απαραίτητες για το σχηματισμό μνήμης και διάφορα συναισθήματα: «Η χρήση του δεντρολίβανου και των εκχυλισμάτων του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου (αναλγησία), ενώ δρα ως τονωτικό για το νευρικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, το δεντρολίβανο έχει θεωρηθεί ότι έχει την ικανότητα να αποτρέπει τη γήρανση του εγκεφάλου, ακόμη και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τον ειδικό, η σχέση μεταξύ του εντέρου και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών δεν είναι μόνο μονής κατεύθυνσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλαγές στα εντερικά βακτήρια αλλάζουν την πορεία αυτών των παθολογιών. Ένα παράδειγμα είναι η ροδόχρους ακμή, μια δερματική πάθηση που, σύμφωνα με έρευνα που αναφέρεται στο βιβλίο, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Πώς λειτουργεί το δεντρολίβανο στη δίαιτα MIND

Η ενσωμάτωση του δεντρολίβανου στη διατροφή σας είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να φροντίσετε την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Δρ Naidoo τονίζει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γλυκαιμικά επηρεάζουν αρνητικά τον ιππόκαμπο και ότι τα επίπεδα νευροχημικών ουσιών όπως η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη επηρεάζουν επίσης τη μνήμη. Προτείνει επομένως μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει μια ισορροπημένη διατροφή με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Στον τομέα της πρόληψης της γνωστικής έκπτωσης, το δεντρολίβανο και η δίαιτα MIND είναι δύο από τα εργαλεία που προτείνει η ειδικός για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) έχει από καιρό προσελκύσει την προσοχή διατροφολόγων και ειδικών υγείας για την ικανότητά της να προστατεύει από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τις αναφερόμενες μελέτες παρατήρησης, αυτό το στυλ διατροφής, που συνδυάζει στοιχεία της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH (Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης), έχει την ικανότητα να μειώνει το ποσοστό του Αλτσχάιμερ έως και 53% και να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.

Η Naidoo εξηγεί ότι η δίαιτα MIND βασίζεται σε δεκαπέντε διατροφικά συστατικά, δέκα από τα οποία θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν φυλλώδη λαχανικά, άλλα λαχανικά όπως μπρόκολο και καρότα, ξηρούς καρπούς, μούρα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά, πουλερικά, ελαιόλαδο και κρασί, για να μην αναφέρουμε το δεντρολίβανο. Από την άλλη, εντοπίζει πέντε ομάδες ανθυγιεινών τροφίμων, όπως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο, το τυρί, τα αρτοσκευάσματα και τα τηγανητά, των οποίων η κατανάλωση θα πρέπει να περιοριστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος αυτής της δίαιτας, η ειδικός εξηγεί ότι διεξήχθη μια μελέτη στην οποία οι ερευνητές βαθμολόγησαν τους συμμετέχοντες με βάση τη συμμόρφωσή τους στις συνιστώμενες τροφές. Αυτές οι αξιολογήσεις επέτρεψαν την ανάλυση πέντε διαστάσεων της γνωστικής εξασθένησης: επεισοδιακή μνήμη, μνήμη εργασίας, σημασιολογική μνήμη, οπτικοχωρική ικανότητα και αντιληπτική ταχύτητα.

Η έρευνα για το δεντρολίβανο και τον αντίκτυπό του στη μνήμη, μαζί με την πρόοδο στην κατανόησή μας για τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου, έχει ανοίξει νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της γνωστικής έκπτωσης από προληπτική άποψη, μια εργασία που έχουν αναπτύξει διάφορα εξειδικευμένα τμήματα στο Χάρβαρντ.


Πηγή