Το κριθαράκι στο μάτι είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από ένα βακτήριο που ονομάζεται χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Πρόκειται για ένα μικρό και επίπονο εξάνθημα που εμφανίζεται κατά μήκος της γραμμής του βλεφάρου του ματιού.
Το κριθαράκι δεν είναι επικίνδυνο, ωστόσο προκαλεί σημαντική ενόχληση και μπορεί να εμποδίζει την όραση όταν το μέγεθός του είναι μεγάλο.
Πώς αντιμετωπίζεται
Για να φύγει γρήγορα το κριθαράκι χρειάζεται η λήψη αντιβίωσης ή η εφαρμογή αντιβιοτικών σταγόνων. Τα σκευάσματα αυτά χορηγούνται με συνταγή γιατρού.
Στο μεταξύ, η εφαρμογή ζεστής κομπρέσας επάνω στο μάτι θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί ο πόνος και να υποχωρήσει πιο γρήγορα το κριθαράκι. Μπορείτε να εφαρμόζετε την κομπρέσα έως και πέντε φορές την ημέρα, για πέντε λεπτά τη φορά.
Εάν έχετε μυωπία, δεν πρέπει να φορέσετε τους φακούς επαφής για μερικές ημέρες, ενώ οι γυναίκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ίχνος μακιγιάζ. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Το σημαντικότερο ίσως βήμα για να αντιμετωπίσετε το κριθαράκι στο μάτι είναι να μην το πειράξετε. Μια ανοιχτή πληγή σε ένα τόσο ευαίσθητο σημείο του προσώπου όπως τα μάτια αυξάνει τον κίνδυνο η λοίμωξη να εξαπλωθεί και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όταν το κριθαράκι δεν υποχωρεί με τα παραπάνω συμβατικά μέτρα, ο γιατρός μπορεί να αποστραγγίσει το εξάνθημα με μια σύριγγα ή να το αφαιρέσει κάνοντας μια μικρή τομή στο μάτι.
Πώς θα το αποφύγετε στο μέλλον
Για να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανιστεί ξανά το κριθαράκι στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να πλένετε απαλά την περιοχή των ματιών με ζεστό νερό και ένα ήπιο σαπούνι. Έτσι, θα εξασφαλίσετε ότι οι θύλακες των βλεφαρίδων παραμένουν ανοιχτοί και καθαροί.
Να σημειωθεί ότι το κριθαράκι στο μάτι σπάνια είναι κολλητικό. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε περίπτωση που κάποιος τρίψει το μάτι του στη φάση που το κριθαράκι επουλώνεται και στη συνέχεια αγγίξει το μάτι κάποιου άλλου ατόμου, πράγμα σχεδόν απίθανο.
Δείτε κι αυτό:
Κριθαράκι στο μάτι: Πώς θα το ξεχωρίσετε από το χαλάζιο
Κριθαράκι στο μάτι: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό
Πηγή