Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Πώς ωφελούν την υγεία 46 λεπτά παραπάνω ύπνου

Οι έρευνες έχουν δείξει τα πολυάριθμα οφέλη που έχει ο καλός ύπνος για την υγεία.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Baylor δείχνει ότι ακόμη και ανεπαίσθητες αλλαγές στην ποσότητα του ύπνου -στην πραγματικότητα, μόνο 46 επιπλέον λεπτά ύπνου κάθε νύχτα- συνδέονται με βελτιώσεις στη γενική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ευγνωμοσύνης, της ευημερίας, την ανθεκτικότητας και τη φιλοκοινωνικής συμπεριφορά ενός ατόμου.

Ερευνητές στους τομείς ψυχολογίας και νευροεπιστήμης του Baylor, μελέτησαν την επίδραση του ύπνου στην ψυχική ευημερία παρατηρώντας πώς η αύξηση της διάρκειας του ύπνου επηρεάζει τη θετική ψυχολογία τους.

Προηγούμενες έρευνες για τον ύπνο έχουν επικεντρωθεί στις αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου. Αυτή η μελέτη μετατοπίζει το επίκεντρο σε ένα πλαίσιο θετικής ψυχολογίας, εξετάζοντας πώς ο ύπνος μπορεί να ενισχύσει ενεργά την ευημερία και όχι απλώς να αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις.

Η ευγνωμοσύνη, η ανθεκτικότητα και η ευημερία θεωρούνται συνήθως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που υποστηρίζουν τον καλό ύπνο, αλλά η έρευνα διερεύνησε την αντίστροφη υπόθεση – αν ο ίδιος ο ύπνος μπορεί να ενισχύσει αυτές τις θετικές συμπεριφορές.

Οι ερευνητές μελέτησαν 90 νέους ανθρώπους οι οποίοι κοιμούνταν αργά ή νωρίς ή σε φυσιολογική ώρα κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας εργασίας, προκειμένου να εξετάσουν εάν ο βελτιωμένος ύπνος θα μπορούσε να ενισχύσει την ψυχική ευεξία και τα συναισθήματα ευημερίας, ανθεκτικότητας και ευγνωμοσύνης και τις εκφράσεις ευγνωμοσύνης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που παρέτειναν τον ύπνο τους παρουσίασαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην ανθεκτικότητα, την ευγνωμοσύνη και τη συνολική ευημερία.

«Είδαμε ότι οι άνθρωποι που αύξησαν τον ύπνο τους κατά 46 λεπτά τη νύχτα κατέληξαν να αισθάνονται μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ευγνωμοσύνη, ικανοποίηση και ότι έχουν κάποιο σκοπό στη ζωή», δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι συμμετέχοντες που περιόρισαν τον ύπνο τους παρουσίασαν το αντίθετο αποτέλεσμα με μείωση των ίδιων συναισθημάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και μικρές απώλειες ύπνου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία και τις κοινωνικές συμπεριφορές. «Όταν οι άνθρωποι περιόρισαν τον ύπνο τους κατά 37 λεπτά κατά μέσο όρο τη νύχτα, βίωσαν πτώση στη διάθεση, την ανθεκτικότητα, την ευημερία και την ευγνωμοσύνη», προσθέτουν οι ειδικοί.

Αν και οι χειρισμοί του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση των συμμετεχόντων, οι βελτιώσεις στην ανθεκτικότητα, την ευγνωμοσύνη και την ευημερία δεν εξηγούνται πλήρως από τις αλλαγές στη διάθεση. Αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη του περισσότερου ύπνου είχαν μεγαλύτερη επίδραση στη συνολική ευημερία πέρα από την τρέχουσα διάθεση και τις προοπτικές.

Η ευγνωμοσύνη μπορεί να αναγνωριστεί καλύτερα όταν τα άτομα έχουν ελπίδα και σκοπό στη ζωή, ενώ ο ύπνος αυξάνει τα συναισθήματα και των δύο, καθώς και την ανθεκτικότητα και την ευημερία.

«Αποδεικνύεται ότι ο περισσότερος ύπνος έχει ευρύτερη επιρροή από το να αισθάνεται κανείς απλώς σε μεγαλύτερη εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο καλύτερος ύπνος σας βοηθά να έχετε ένα σαφές όραμα για τη ζωή σας και να είστε πιο ανθεκτικοί στις προκλήσεις του αύριο».

Φιλοκοινωνική συμπεριφορά

Η μελέτη ανέδειξε επίσης τη σημασία της υγείας του ύπνου όχι μόνο για την ατομική ευημερία αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος επηρεάζει τις φιλοκοινωνικές συμπεριφορές, σημειώνοντας ότι τα ξεκούραστα άτομα παρουσίαζαν αυξημένες εκφράσεις ευγνωμοσύνης και πιο θετική κοινωνική προοπτική.

Αν και ανεπαίσθητες, αυτές οι διαφοροποιήσεις στον ύπνο θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις σε συμπεριφορές της κοινότητας, όπως η φιλανθρωπία.

«Αν προκληθεί αίσθημα ευημερίας, τότε οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε φιλοκοινωνικές συμπεριφορές βοηθώντας τους άλλους μέσω φιλανθρωπικών δράσεων».

«Πραγματοποιήσαμε μια ξεχωριστή έρευνα σε 2.837 άτομα μέσης ηλικίας 55 ετών. Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν 7 έως 9 ώρες την ημέρα και εκείνοι που ανέφεραν καλή ποιότητα ύπνου, είχαν 7% έως 45% περισσότερες πιθανότητες να κάνουν φιλανθρωπικές δωρεές», κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις επιστημονικές επιθεωρήσεις The Journal of Positive Psychology και Sleep Medicine.


Πηγή