Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Ρήξη μηνίσκου: Τα συμπτώματα, οι αιτίες και η αρθροσκοπική χειρουργική θεραπεία

Τα δάκρυα στον μηνίσκο και τους πρόσθιους χιαστούς συνδέσμους είναι αθλητικοί τραυματισμοί που συνήθως απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Δείτε πώς λειτουργεί και ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας.

Η σωματική δραστηριότητα για τη διατήρηση της υγείας συνιστάται πάντα, αλλά εξαρτάται από την ηλικία και την ιατρική / φυσική κατάσταση του κάθε ανθρώπου. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η ελεγχόμενη άσκηση δεν διαβρώνει τον χόνδρο των αρθρώσεων του γόνατος, αλλά αντίθετα η άσκηση είναι ένας θετικός παράγοντας για τη διατήρηση της λειτουργίας όλων των τμημάτων της άρθρωσης του γόνατος (χόνδρος, σύνδεσμοι και μηνίσκος) και τη συνολική του λειτουργία.

Οι περισσότεροι αθλητικοί τραυματισμοί στην άρθρωση του γόνατος αντιμετωπίζονται με συντηρητική προσέγγιση, με εξαίρεση τους αθλητικούς τραυματισμούς στον μηνίσκο και τους πρόσθιους χιαστούς συνδέσμου, οι οποίοι στην πλειονότητά τους απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Δάκρυα μηνίσκου – Οι αιτίες και τα συμπτώματα

Ένα δάκρυ στον μηνίσκο μπορεί να προκληθεί από συσωρευτική βλάβη ή ως αποτέλεσμα σοβαρού τραυματισμού. Τα κοινά συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου είναι πόνος, περιορισμός της κίνησης, απόρριψη (διαρροή αρθρικού υγρού) και χτυπήματα στην άρθρωση του γόνατος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται με οξύ πόνο ο οποίος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου ή περνά, αλλά εντείνεται ξανά όταν συνεχίζεται η αθλητική δραστηριότητα.

Κοινές μέθοδοι θεραπείας για ρήξη μηνίσκου

Η αρχική θεραπεία για ένα δάκρυ μηνίσκου είναι συνήθως συντηρητική και περιλαμβάνει παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, περιορισμό δραστηριότητας και φυσικοθεραπεία. Για οξείες περιπτώσεις όπου η άρθρωση του γόνατος κλειδώνει, πιθανά να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση προτείνεται όταν τα συμπτώματα επιμένουν ή επανεμφανίζονται σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιστροφής στον αθλητισμό. Η εν λόγω επέμβαση είναι ελάχιστα επεμβατική καθώς γίνεται με αρθροσκόπηση μέσω δύο τομών πέντε χιλιοστών στο μπροστινό μέρος του γόνατος. Η επέμβαση απαιτεί ημερήσια νοσηλεία και διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Ο τύπος της αρθροσκοπικής χειρουργικής θεραπείας για έναν δάκρυ μηνίσκου καθορίζεται από το μέγεθος και τη θέση του χτυπήματος. Εάν τα δάκρυα του μηνίσκου βρίσκονται γύρω από τον μηνίσκο, μπορούν να ραφτούν και αν το δάκρυ βρίσκεται στο περιθώριο του μηνίσκου, θα πραγματοποιηθεί περιορισμένη τοπική εκτομή του σχισμένου μηνίσκου.

Επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα

Σε περιπτώσεις μερικής εκτομής του μηνίσκου, ο ασθενής θα πάρει εξιτήριο μετά από δύο ώρες ανάπαυσης στην ημερήσια νοσηλεία, με πλήρη κινητικότητα και χωρίς την ανάγκη πατερίτσας. Μετά από περίπου μια εβδομάδα μπορεί ο χειρουργημένος ασθενής να περπατήσει και μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες μπορεί να αρχίσει να τρέχει και σταδιακά να επιστρέψει στην εργασία του.

Σε περιπτώσεις συρραπτόμενου μηνίσκου, το περπάτημα σε διάδρομο, για παράδειγμα, είναι περιορισμένο για έξι εβδομάδες προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία επούλωσης του συρραπτόμενου τμήματος. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ο πάσχων μπορεί σταδιακά να επιστρέψετε στον αθλητισμό.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου – Αιτίες και συμπτώματα

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου-όπως αναφέρει ο Δρ. Yohanan Horev ορθοπεδικός ειδικός με ορθοπεδική εξειδίκευση και χειρουργική επέμβαση στο γόνατο- προκαλείται από περιστροφικό τραυματισμό, τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του τρεξίματος ή του άλματος, σε αντίθεση με ένα δάκρυ μηνίσκου που μπορεί επίσης να προκληθεί χωρίς τραυματισμό (εκφυλιστικό δάκρυ). Ένα δάκρυ στον πρόσθιο χιαστό προκαλείται από έναν σαφή οξύ τραυματισμό και συνοδεύεται από πόνο, πρήξιμο και περιορισμό στην κίνηση.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη ρήξη του χιαστού συνδέσμου είναι πιθανό να περάσουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να υπάρχει ο φόβος επιστροφής στις αθλητικές δραστηριότητες λόγω ενός αισθήματος ανασφάλειας και αστάθειας. Η άρθρωση του γόνατος μπορεί να συνεχίσει να διπλώνει όταν εκτελεί μια απότομη κίνηση, είτε περπατώντας είτε κατεβαίνοντας σκάλες ή προσπαθώντας ο πάσχων να επιστρέψει σε αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αλλαγές κατεύθυνσης ή άλματα.

Arthroscope Surgery. Orthopedic Surgeons In Teamwork In The Operating Room

Πότε συνιστάται η χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας κατάρρευσης της άρθρωσης του γόνατος, επειδή αυτή προκαλεί αθροιστική βλάβη και προβλήματα με τη δομή της άρθρωσης του γόνατος, του μηνίσκου και του αρθρικού χόνδρου. Μπορεί να αποφευχθεί εάν δεν υπάρχουν υποτροπές και ο ασθενής δεν αναμένεται να επιστρέψει σε αθλήματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο και άλματα.

Χειρουργική επέμβαση για την ανακατασκευή πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ένα δάκρυ στον πρόσθιο χιαστό δεν μπορεί να θεραπευτεί από μόνο του, οπότε απαιτείται η ανακατασκευή του συνδέσμου με χειρουργική επέμβαση αρθροσκόπησης χωρίς άνοιγμα της άρθρωσης του γόνατος. Η ανάρρωση στον χιαστό προέρχεται από δύο πηγές, η πρώτη από το σώμα του ασθενούς και η δεύτερη από την τράπεζα ιστού.

Η χρήση εμφυτεύματος τένοντα από τράπεζα ιστού μειώνει περαιτέρω το εύρος της χειρουργικής επέμβασης και μειώνει το χρόνο αποκατάστασης, καθώς δεν υπάρχει λόγος να μειωθεί ο τένοντας και η τομή εισαγωγής είναι μικρή.

Η μετεγχειρητική διαδικασία αποκατάστασης για την αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ο ανακατασκευασμένος χιαστός και οι δεσμοί στα άκρα του είναι αρκετά ισχυροί και ανθεκτικοί ακόμη και σε δραστηριότητες ρουτίνας, ώστε να μπορείτε να πατήσετε και ακόμη και να περπατήσετε χωρίς πατερίτσες και χωρίς να περιορίσετε το εύρος κίνησης της άρθρωσης του γόνατος. Συνιστάται να ξεκινήσετε με φυσιοθεραπεία. Μπορείτε να τρέξετε ξανά μετά από τρεις μήνες από την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης και μπορείτε να επιστρέψετε σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα μετά από έξι μήνες.


Πηγή