Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Ρύθμιση σακχάρου: Η συμβολή του καφέ

Μία πρωτοποριακή μέθοδο που βασίζεται στη χρήση καφεΐνης αναπτύσσουν Ελβετοί επιστήμονες, ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν τις ενέσεις ινσουλίνης με έναν… εσπρέσο!

Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Φουσενέγκερ, πήραν κύτταρα ανθρώπινων νεφρών και τα τροποποίησαν ώστε να παράγουν ινσουλίνη. Στη συνέχεια πρόσθεσαν σε αυτά ένα υποδοχέα (πρωτεΐνη GLP-1) που πυροδοτεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος, όταν αντιληφθεί την παρουσία μορίων καφεΐνης στο σώμα.

Οι επιστήμονες εισήγαγαν ένα εμφύτευμα με εκατοντάδες χιλιάδες τροποποιημένα κύτταρα κάτω από το δέρμα δέκα διαβητικών ποντικιών. Αφού τους έδωσαν καφέ με το φαγητό τους, διαπίστωσαν ότι όντως τα πειραματόζωα ήταν πλέον σε θέση να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους τόσο καλά όσο και τα ποντίκια που δεν είχαν διαβήτη.

Ο κίνδυνος να πυροδοτηθεί τυχαία η έκκριση ινσουλίνης είναι πολύ μικρός, διαβεβαίωσαν οι ερευνητές, καθώς, όπως είπαν, δεν υπάρχουν άλλες σημαντικές πηγές καφεΐνης στο φαγητό, πέρα από την κατανάλωση καφέ, τσαγιού ή κάποιου ενεργειακού ποτού. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Όπως ανέφεραν, αν χρειάζεται να αυξηθεί η δόση της ινσουλίνης, αρκεί αντίστοιχα να αυξηθεί η ποσότητα της καφεΐνης, π.χ. με ένα δυνατότερο καφέ.

«Είναι κάτι που μπορεί κανείς να ενσωματώσει πλήρως στον τρόπο ζωής του. Αρκεί να πιείς ένα καφέ ή ένα τσάι το πρωί, άλλο ένα μετά το μεσημεριανό φαγητό και ένα ακόμη μετά το δείπνο, ανάλογα με το πόση ινσουλίνη πρέπει να πάρεις προκειμένου να επαναφέρεις τη γλυκόζη στα κανονικά επίπεδα» δήλωσε ο Φουσενέγκερ.

Το κυτταρικό εμφύτευμα που ανταποκρίνεται άμεσα στην καφεΐνη, εκτιμάται ότι θα διαρκεί έξι μήνες έως ένα έτος, προτού χρειασθεί αντικατάσταση.

Όμως θα πρέπει να δοκιμασθεί περαιτέρω σε ζώα και ανθρώπους, προτού είναι έτοιμο για χρήση, κάτι που μπορεί να πάρει ακόμη και μια δεκαετία, μέχρι να διασφαλισθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Nature Communications».

Διαβάστε επίσης:

Καφές: Πόσο πρέπει να πίνετε για να προστατέψετε το συκώτι σας

Μια απλή διατροφική αλλαγή για να ρίξετε το σάκχαρο έως και κατά 35%

Καφές: Σε ποια ποσότητα προλαμβάνει την απόφραξη των αρτηριών


Πηγή