Τετάρτη , 6 Νοέμβριος 2024

Σαρκοπενία: Πώς διατηρούμε τους μυς μετά τα 30

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι περίπου τη στιγμή που θα κλείσουμε τα 30, οι μυς μας μεγαλώνουν και δυναμώνουν. Αλλά κάποια στιγμή από τα 30 και μετά, αρχίζουμε να χάνουμε μυϊκή μάζα και λειτουργία.

Η αιτία είναι η σαρκοπενία, μια φυσιολογική επίπτωση της διαδικασίας γήρανσης.

Τα σωματικά ανενεργά άτομα μπορεί να χάσουν έως και 3-5% της μυϊκής τους μάζας κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών. Ακόμα κι αν είστε ενεργοί, θα έχετε ακόμα κάποια απώλεια μυών.

Δεν υπάρχει κανένα τεστ ή συγκεκριμένο επίπεδο μυϊκής μάζας που θα διαγνώσει τη σαρκοπενία. Οποιαδήποτε απώλεια μυών είναι σημαντική, επειδή μειώνει τη δύναμη και την κινητικότητα.

Η σαρκοπενία εμφανίζεται συνήθως πιο γρήγορα γύρω στην ηλικία των 75 ετών. Αλλά μπορεί επίσης να επιταχυνθεί ήδη από τα 65 ή μέχρι τα 80. Είναι ένας παράγοντας αδυναμίας και πιθανότητας πτώσεων και καταγμάτων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Σαρκοπενία: Συμπτώματα και αιτίες

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και απώλεια αντοχής, που μπορεί να επηρεάζει τη σωματική δραστηριότητα. Η μειωμένη δραστηριότητα συρρικνώνει περαιτέρω την μυϊκή μάζα.

Αν και η σαρκοπενία εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που είναι ανενεργά, το γεγονός ότι εμφανίζεται και σε άτομα που παραμένουν σωματικά δραστήρια υποδηλώνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στην ανάπτυξή της. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τέτοιο παράγοντες είναι οι εξής:

  • Μείωση των νευρικών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την αποστολή σημάτων από τον εγκέφαλο στους μύες για την έναρξη της κίνησης
  • Χαμηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της αυξητικής ορμόνης, της τεστοστερόνης και ενός αυξητικού παράγοντα που μοιάζει με ινσουλίνη
  • Μείωση της ικανότητας μετατροπής της πρωτεΐνης σε ενέργεια
  • Ανεπάρκεια θερμίδων ή πρωτεΐνης κάθε μέρα για να διατηρήσετε την μυϊκή μάζα

Σαρκοπενία Αντιμετώπιση

Η κύρια θεραπεία για τη σαρκοπενία είναι η σωματική άσκηση, συγκεκριμένα η προπόνηση με αντιστάσεις (όπως η άρση βαρών). Αυτές οι δραστηριότητες αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή χρησιμοποιώντας βάρη ή ζώνες αντίστασης.

Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει το νευρομυϊκό σας σύστημα. Μπορεί επίσης σε μόλις δύο εβδομάδες να βελτιώσει την ικανότητα ενός ηλικιωμένου ενήλικα να μετατρέπει την πρωτεΐνη σε ενέργεια.

Η σωστή συχνότητα και ένταση ασκήσεων με αντίσταση είναι σημαντικά για να έχετε το μέγιστο όφελος με τον μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού.

Θα πρέπει να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο φυσιοθεραπευτή ή προπονητή για να αναπτύξετε ένα σχέδιο άσκησης που να ταιριάζει σε εσάς.

Πηγή: webmd.com


Πηγή