Τετάρτη , 18 Δεκέμβριος 2024

Σε έξαρση και στη Ρόδο τα ψυχικά νοσήματα

Η Ρόδος πλέον είναι και αυτή στον κατάλογο με τις περιοχές με έξαρση στα νοσήματα ψυσικού τύπου. Οι διαγνώσεις -και μη- καταθλιπτικών επεισοδίων χτυπάνε κόκκινα στο νησί.

Του ανταποκριτή μας από το dimokratiki.gr στη Ρόδο

Βασικός παράγοντας των αυξημένων ποσοστών κατάθλιψης που παρουσιάζονται και στη Ρόδο, είναι η οικονομική κρίση και τα προβλήματα που έχει επιφέρει, καθώς η ζωή πολλών ανθρώπων έχει αλλάξει προς το χειρότερο και βιώνουν καταστάσεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Δρ Αναστάσιο Πλατή, οι περισσότεροι δεν ζητούν ιατρική βοήθεια. Πολλοί από όσους πάσχουν από κατάθλιψη, είτε προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους είτε αρνούνται να αποδεχθούν ότι πάσχουν από ψυχικό νόσημα είτε δεν το συνειδητοποιούν.

«Η προσπάθεια να αντιμετωπίσει κανείς μόνος του την κατάθλιψη, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Πολλοί δεν απευθύνονται στον γιατρό γιατί δεν θέλουν να μετατρέψουν το πρόβλημα σε ιατρικό», αναφέρει ο κ. Πλατής, ο οποίος συμβουλεύει τους πολίτες να απευθύνονται στους ειδικούς διότι υπάρχει τρόπος να ανακουφιστούν από τα αρνητικά συναισθήματα και να ξεπεράσουν την κατάθλιψη η οποία απειλεί όλο και περισσότερους Ροδίτες.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση των ποσοστών της κατάθλιψης στη Ρόδο απ΄ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, διότι δεν απευθύνονται όλοι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον γιατρό και ως εκ τούτου δεν καταγράφονται όλα τα περιστατικά.

Το συσσωρευμένο άγχος, αυτό που δεν αντιμετωπίζεται, οδηγεί σε αγχώδη κατάθλιψη που προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από τα οικονομικά προβλήματα που επιφέρει η ανεργία. Η μακροχρόνια αγχώδης κατάθλιψη επιφέρει διαταραχές συμπεριφοράς και είναι πλέον κάτι που συναντάμε με μεγαλύτερη συχνότητα στην κοινωνία της Ρόδου», αναφέρει ο Δρ. Πλατής.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Πλατής, στη Ρόδο και γενικότερα στα Δωδεκάνησα, τα περιστατικά αυτοχειρίας ή απόπειρας αυτοχειρίας είναι πολλά περισσότερα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας: «Στη Ρόδο είχαμε αρκετά περιστατικά αυτοχειρίας και απόπειρας αυτοχειρίας, πέρα από τις επίσημα καταγεγραμμένες περιπτώσεις.

Πολλά περιστατικά δεν τα γνωρίζουμε, δεν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για διάφορους λόγους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Είναι σημαντικό αυτά τα περιστατικά να αναφέρονται ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που επιχείρησαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους».

Ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό θέμα που θέτει ο κ. Πλατής, είναι τα αυξημένα περιστατικά ακούσιας νοσηλείας που καταγράφονται στη Ρόδο. Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών (με εισαγγελική εντολή) αυξάνονται ραγδαία, γι αυτό είναι απαραίτητο να διερευνηθεί σε βάθος και να εντοπιστούν οι παράγοντες που οδηγούν τους συγγενείς του ασθενούς, στην λύση αυτή: «Στη Ρόδο είναι περισσότερα τα περιστατικά ακούσιων νοσηλειών από τις νοσηλείες κι αυτό είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και ως κοινωνία και ως επιστήμονες».

Περισσότερα νέα από τη Ρόδο στο dimokratiki.gr


Πηγή