Ο διαβήτης πλήττει σήμερα 425 εκατομμύρια ενήλικες και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 629 εκατομμύρια μέχρι το 2045.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, από αυτούς, 438 εκατομμύρια θα είναι 20 – 64 χρόνων και 191 εκατομμύρια πάνω από 65. Την ίδια ώρα, οι μισοί περίπου διαβητικοί δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί…
Παγκοσμίως, η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών διαβήτη αναμένεται (156% σε σχέση με σήμερα) και η μικρότερη (15%) στις χώρες του δυτικού Ειρηνικού, όπου όμως ζουν ήδη 159 εκατομμύρια διαβητικοί.
Στην Ευρώπη του σήμερα, 58 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη, ενώ ως το 2045 ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στα 67 εκατομμύρια.
Οι αριθμοί αφορούν το διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν διαβήτη τύπου Ι. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
*Πατήστε στο infographic για να το δείτε σε μεγέθυνση
Η ελληνική πραγματικότητα του διαβήτη
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι οι διαβητικοί ασθενείς πλησιάζουν τις 600.000 ενώ οι αδιάγνωστοι φτάνουν τις 200.000.
Η Διεθνής Ομοσπονδία εκτιμά ότι το 2045, περίπου 650 Έλληνες θα έχουν διαγνωστεί με διαβήτη και 232 θα έχουν τη νόσο χωρίς να το γνωρίζουν.
Ο διαβήτης είναι μια από τις κύριες αιτίες της καρδιαγγειακής νόσου, ενώ η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η κύρια αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα παραγωγικής ηλικίας.
Η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου είναι έως δέκα φορές συχνότερη στους διαβητικούς, ενώ ο ακρωτηριασμός μία από τις πιο οδυνηρές επιπλοκές του διαβήτη.
Πηγή: International Diabetes Federation
Κάντε το τεστ εκτίμησης κινδύνου εμφάνισης διαβήτη του Onmed.gr
Διαβάστε επίσης:
Διαβήτης: Τρεις ενδείξεις που προειδοποιούν έως και 20 χρόνια πριν
Το χρηματιστήριο του διαβήτη
6 πράγματα που μπορούν να σου σώσουν τη ζωή αν είσαι διαβητικός (pics)
Πηγή