Οι αποφάσεις στις αρχές κάθε νέας χρονιάς για την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, συνήθως περιλαμβάνουν αλλαγές στη διατροφή.
Αν στο πλαίσιο αυτό αποφασίσετε να γίνετε vegan, πρέπει να λάβετε υπόψιν τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση, όπως τα κατάγματα, τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τον κίνδυνο αποβολής, προειδοποιούν οι γιατροί.
Περίπου 600.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες, οι οποίες αποκλείουν τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και γενικά όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης. Ένας στους οκτώ Βρετανούς ηλικίας 18 έως 24 ετών σχεδιάζει να ακολουθήσει χορτοφαγική δίαιτα τον Ιανουάριο – τη λεγόμενη Veganuary (Vegan + Jenuary).
Σύμφωνα όμως με τον Δρα Julian Owen, σύμβουλο τραύματος και ορθοπεδικό χειρουργό στο Νοσοκομείο Addenbrooke’s στο Cambridge, ο βιγκανισμός μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνη ανεπάρκεια βιταμινών μέσα σε λίγους μήνες.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν βιταμίνη Β12, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή σωματική λειτουργία, αλλά οι τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν ελάχιστη έως καθόλου.
Αν σκοπεύετε να γίνετε vegan, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να λαμβάνετε καθημερινά συμπλήρωμα Β12, η οποία είναι θεμελιώδους σημασίας για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και απουσιάζει σχεδόν εντελώς από μια χορτοφαγική διατροφή.
«Εάν δεν ληφθούν συμπληρώματα, μετά από έξι μήνες χορτοφαγικής διατροφής, οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν νευρολογικά συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη, ακόμη και ψύχωση – συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12» λέει ο Δρ. Owen.
Η Β12 είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και του εγκεφαλικού ιστού.
Η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει επίσης αναιμία, δηλαδή ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως είναι η υπερβολική κόπωση και τα προβλήματα όρασης.
«Επικρατεί πολύς ενθουσιασμός για τον βιγκανισμό, αλλά και τεράστια έλλειψη εκπαίδευσης σχετικά με την ανάγκη για βιταμίνη Β12», λέει ο Δρ. Owen.
Η δημοφιλία του βιγκανισμού αυξάνεται ραγδαία, κυρίως λόγω των ανησυχιών για το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων.
Έρευνες δείχνουν ότι μεταξύ 2007 και 2018, ο αριθμός των vegan αυξήθηκε κατά 260%, από 150.000 σε 542.000 άτομα, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μελέτη του 2018 από το University College του Λονδίνου, προειδοποίησε ότι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών σε μια vegan διατροφή, όπως είναι το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και οι πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν «μη αναστρέψιμη» νευρική βλάβη στα παιδιά.
Οι ειδικοί κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη δημοτικότητα εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως είναι το γάλα βρόμης και αμυγδάλου –που πλέον προτιμά το ένα τρίτο των Βρετανών– καθώς σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σχεδόν τα μισά κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών έχουν έλλειψη σιδήρου.
Το γάλα ζωικής προέλευσης αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία προειδοποιούν ήδη αυστηρά τους γονείς να μην ακολουθούν τα παιδιά τους vegan διατροφή.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Nutrition, έδειξε ότι οι δίαιτες vegan είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις έγκυες γυναίκες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα Β12. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 σχετίζεται με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως είναι το χαμηλό βάρος γέννησης, η προεκλαμψία και οι αποβολές.
Η έρευνα επισημαίνει ότι οι vegan πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση των επιπέδων Β12, παράλληλα με τη λήψη συμπληρωμάτων.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες που σκοπεύουν να κάνουν παιδί ή είναι άνω των 60 ετών και θέλουν να ακολουθήσουν χορτοφαγική διατροφή, να συζητήσουν προηγουμένως την απόφασή τους με γιατρό.
Διευκρινίζουν πάντως, ότι μια vegan διατροφή, όταν συνδυάζεται με συμπληρώματα, έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι οι vegan είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από καρδιοπάθειες, διαβήτη και καρκίνο σε σχέση με τους κρεατοφάγους.
«Μια υπεύθυνη vegan διατροφή μπορεί να είναι υγιεινή», λέει ο Δρ. Owen.
«Αλλά αυτή τη στιγμή, οι οργανώσεις που προωθούν την τάση, δεν ενημερώνουν τους ανθρώπους για την ουσιαστική ανάγκη για Β12. Αυτό πρέπει να αλλάξει» καταλήγει.
Πηγή: Mail Online
Πηγή