Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Σπίλοι, θηλώματα, υπερκερατώσεις στο δέρμα; Καλοήθεις βλάβες ή όχι, η πρόληψη είναι μονόδρομος!

Στο δέρμα μας συμβαίνουν πολλές αλλαγές. Αρκετές δερματικές βλάβες είναι πολύ συχνές και σχεδόν πάντα καλοήθεις.

Οι περισσότερες από αυτές περιλαμβάνουν σπίλους (ελιές), θηλώματα ή υπερκερατώσεις. Ωστόσο, κάποιες βλάβες μπορεί να αναπτύξουν κάποια κακοήθεια. Ποιες βλάβες κρύβουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος; Υπάρχει πρόληψη; Απαντά ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος εξειδικευμένος στα LASER και Επιστημονικός Διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ (Intensive Quality) Skin Clinics.

Οι σπίλοι (ελιές) εμφανίζονται οπουδήποτε στο δέρμα, οι περισσότεροι στα πρώτα 25 χρόνια της ζωής ενός ατόμου. Συνήθως, είναι καλοήθεις βλάβες. Όμως, κάποιες φορές μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στο χρώμα, το σχήμα ή το μέγεθος. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό ή πόνο, μπορεί να αιμορραγούν. Κάποιοι σπίλοι πιθανώς να μετασχηματιστούν σε άτυπους σπίλους ή ακόμα και σε προκακοήθεις ή κακοήθεις βλάβες. Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Συνήθως, η πρώτη ένδειξη που φανερώνει πιθανή ανάπτυξη μελανώματος είναι κάποια αλλαγή σε έναν υπάρχοντα σπίλο ή η εμφάνιση ενός νέου σπίλου, σκούρου χρώματος, που σταδιακά αλλάζει μορφή.

Τα θηλώματα είναι μαλακά ογκίδια του δέρματος και έχουν μίσχο. Εμφανίζονται είτε λόγω προδιάθεσης, είτε στην εγκυμοσύνη, σε περίπτωση ορμονικών ανακατατάξεων, σε αύξηση βάρους, αλλά και λόγω ηλικίας. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, δεν είναι μεταδοτικά και φυσικά δεν πρέπει να τα συγχέουμε με τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus) στον οποίο οφείλονται οι μυρμηκίες και τα κονδυλώματα. Είναι καλοήθεις βλάβες, αλλά επειδή προεξέχουν μπορεί να είναι ενοχλητικές ή να προκαλέσουν οίδημα, πόνο ή αιμορραγία αν τραυματιστούν ή συστραφούν. Τις αφαιρούμε κυρίως για αισθητικούς ή λειτουργικούς λόγους, όπως και για αποφυγή αύξησής τους σε αριθμό και μέγεθος.

Οι υπερκερατώσεις είναι βλάβες του δέρματος που παρατηρούνται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τις διακρίνουμε σε ακτινικές και σμηγματορροïκές. Οι ακτινικές θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες του δέρματος. Συνήθως εμφανίζονται στο κεφάλι με την μορφή κρούστας. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και προχωρημένης ηλικίας. Οι σμηγματορροïκές υπερκερατώσεις δημιουργούνται από συσσώρευση σμήγματος και κερατινοκυττάρων και είναι κατά κανόνα καλοήθεις. Προεξέχουν ελαφρά της επιδερμίδας και έχουν τραχιά και μελανόχρωμη χροιά.

Αν σκεφτούμε, ότι όλοι σχεδόν οι άνθρωποι έχουν στο δέρμα τους σπίλους, θηλώματα ή υπερκερατώσεις και μάλιστα σε περιοχές που δεν φαίνονται ώστε να παρακολουθούνται άμεσα πιθανές αλλαγές τους, όπως είναι η πλάτη ή το τριχωτό της κεφαλής, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο απαραίτητος και επιτακτικός είναι ο δερματολογικός έλεγχος.

Η έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση όλων των δερματικών βλαβών είναι η βασική πρόληψη ενάντια στην ανάπτυξη οποιασδήποτε πιθανής κακοήθειας στο δέρμα. Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος, σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση, είναι η πιο αξιόπιστη προληπτική εξέταση. Έχει σχεδιαστεί με βάση την πλέον σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της δερματολογίας. Το πλεονέκτημά της είναι ότι μπορεί και εντοπίζει με απόλυτη ακρίβεια όλα τα προειδοποιητικά σημάδια μιας υπάρχουσας ή νεοεμφανιζόμενης βλάβης, πριν την επιδείνωσή της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την κινητοποίηση της προσοχής του δερματολόγου σε πιθανά ύποπτα σημεία, ώστε να τα εξετάσει με λεπτομέρεια και να καθορίσει έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία τους, όπου χρειάζεται. Η προληπτική αυτή εξέταση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Κυρίως να την επαναλαμβάνουν κάθε έξι μήνες, όσοι έχουν πολλούς σπίλους, δυσπλαστικούς σπίλους ή ακτινικές υπερκερατώσεις στο δέρμα τους, όσων το δέρμα είναι ανοιχτόχρωμο και παθαίνει εύκολα εγκαύματα από τον ήλιο, εκείνοι που έχουν φυσικά κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, μπλε μάτια, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος. Γενικά, όλες οι αλλαγές στο δέρμα χρήζουν έγκαιρης προληπτικής και προσεκτικής δερματολογικής αντιμετώπισης. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ανάπτυξη μιας ενδεχόμενης κακοήθειας του δέρματος.

Info:

Home

Αρχική

 


Πηγή