Ο μαραθόσπορος ή Φοινίκουλον το κοινό (Foeniculum vulgare), χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, στη μαγειρική και την παραδοσιακή ιατρική.
Οι σπόροι του μάραθου συλλέγονται περίπου στο τέλος του καλοκαιριού (όταν έχουν ήδη πάρει ένα γκριζοπράσινο χρώμα) και στη συνέχεια καθαρίζονται και αποξηραίνονται.
Τόσο οι σπόροι, όσο και οι ρίζες, οι βλαστοί και τα φύλλα του φυτού φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα που μοιάζει πολύ με το άρωμα του γλυκάνισου.
Ο μάραθος περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β, βιταμίνη C, πολλές φυτικές ίνες, αλλά και μέταλλα (σίδηρο, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο).
Λαμβάνεται ως αντιπυρετικό αλλά και κατά της εφίδρωσης. Θηλάζουσες μητέρες καταναλώνουν μαραθόσπορο γιατί πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή του γάλακτος. Είναι επίσης γνωστός για τη συμβολή του στο αδυνάτισμα.
Δείτε αναλυτικά τα οφέλη από την κατανάλωση μαραθόσπορου:
Πηγή