Παρότι τα οφέλη και η θρεπτική αξία της κορινθιακής σταφίδας έχουν μελετηθεί εκτενώς, καμία μελέτη δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για τη σταφιδίνη.
Η σταφιδίνη είναι το σιρόπι σταφίδας και χρησιμοποιείται στην αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική και την οινοποίηση.
Ο χαρακτηρισμός της σύστασης και η εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας της σταφιδίνης μελετήθηκε εκτενώς στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο από τους ερευνητές Κωνσταντίνο Ζαχαρή-Αγγελόπουλο και Φωτεινή Ν. Λάμαρη.
Το σύνολο των φαινολικών συστατικών εκτιμήθηκε με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu, ενώ ο προσδιορισμός των φλαβονοειδών με χρωματομετρική μέθοδο χρησιμοποιώντας ΑlCl3. Η εκτίμηση του περιεχομένου σε σάκχαρα έγινε με τη χρωματομετρική μέθοδο της ανθρόνης.
Στη συνέχεια έγινε περαιτέρω η ανάλυση φυτοχημικής σύστασης της σταφιδίνης. Οι ερευνητές ταυτοποίησαν την κερσετίνη και την καμφερόλη, τη γλυκόζη, τη σακχαρόζη, τη φρουκτόζη και τη βαλίνη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι οι χρωματομετρικές αναλύσεις είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα αλλά και υψηλό πολυφαινολικό περιεχόμενο το οποίο είναι σχεδόν δεκαπλάσιο από το αντίστοιχο της σταφίδας.
Σύμφωνα με αυτά η αντιοξειδωτική ικανότητα διαφάνηκε εξαιρετικά υψηλή, ενώ η σταφιδίνη μείωσε και την υπεροξείδωση κατά 83%. Αυτό σημαίνει ότι η σταφιδίνη είναι υψηλής θρεπτικής αξίας και εξαιρετικό αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό, και για το λόγο αυτό, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ενδείκνυται για περαιτέρω μελέτη.
Διαβάστε επίσης:
Χυμός ροδιού από ελληνικά ρόδια: Η συντριπτική αντιοξειδωτική δράση του
Η διατροφική αξία της ελιάς – Ποιες έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά
Πηγή