Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Σταφύλια: Οι ευεργετικές τους ιδιότητες και ο λόγος να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Τα φρούτα είναι μια από τις καλύτερες, αλλά και πιο δαπανηρές απολαύσεις όταν ξεκινά το καλοκαίρι και τα σταφύλια γίνονται ανάρπαστα στη χώρα μας καθώς είναι νόστιμα και πλούσια σε βιταμίνες.

Τα σταφύλια είναι από τα καλοκαιρινά φρούτα που συμβάλουν στη διατήρηση της καλής μας υγείας καθώς και στην απώλεια σωματικού βάρους.

Τρώγονται σκέτα, ως σνακ ή επιδόρπιο ενώ οι Γάλλοι τα καταναλώνουν με ένα πλατό τυριών ή καρύδια. Ταιριάζουν με τυρί μπρι και ψωμί ολικής αλέσεως, ενώ μπορείτε να τα καταναλώσετε σε φρουτοσαλάτες ή σαλάτες.

Οι ποικιλίες των σταφυλιών

  • Λευκές ποικιλίες χωρίς κουκούτσι: Σουλτανίνα, Σεντένιαλ, Πράϊμ, Τόμσον κ.α.
  • Λευκές ποικιλίες με κουκούτσι: Ροζακί, Ιτάλια και Βικτώρια.
  • Έγχρωμες ποικιλίες χωρίς κουκούτσι: Αττική, Black Magic, Κρίμσον, Όουτομν Ρουαγιάλ, Ραλύ κ.α.
  • Έγχρωμες ποικιλίες με κουκούτσι: Κάρντιναλ, Μοσχάτο Αμβούργου, Ριμπιέρ, Φράουλο και Red Globe.

Τα 100 γρ. σταφυλιού έχουν 60 έως 80 θερμίδες λόγω της ζάχαρης που εμπεριέχουν και 12 περίπου ρόγες ισοδυναμούν με ένα φρούτο. Τα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους συνδέεται με την καλύτερη ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, την καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης και την αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η φλούδα του σταφυλιού περιέχει ρεσβερατρόλη που έχει αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύτιμα φρούτα που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε ή να προλάβουμε διάφορες ασθένειες.

Συγκεκριμένα τα σταφύλια έχουν βιταμίνες C και K, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6 και μέταλλα όπως κάλιο, μαγγάνιο και χαλκό. Ένα φλιτζάνι σταφύλια περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C την ημέρα, σχεδόν το 20% της ποσότητα βιταμίνης Κ που χρειάζεστε καθημερινά και τουλάχιστον το 10% του χαλκού.

Επίσης, το σταφύλι λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών βοηθώντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού, το χάσιμο κιλών και τη μείωση της κυτταρίτιδας.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά των σταφυλιών

Τα σταφύλια εμπεριέχουν τα εξής φυτοθρεπτικά συστατικά:

  • Καροτενοειδή: β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
  • Στιλβένια: ρεσβερατρόλη, πισεατανόλη και πτεροστιλβένη
  • Φλαβανόλες: κατεχίνες, επικατεχίνες, προκυανιδίνες, προανθοκυανιδίνες και βινιφερίνες
  • Φλαβονόλες: κερκετίνη, καμπφερόλη και μυρικετίνη.
  • Φαινολικά οξέα: καφεϊκό οξύ, κουμαρικό οξύ, φερουλικό οξύ και γαλλικό οξύ

Αποτρέπουν χρόνιες ασθένειες

Τα σταφύλια περιέχουν φυσικές ενώσεις, όπως η ρεσβερατρόλη που βοηθά στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου. Η ρεσβερατρόλη είναι ένας τύπος ισχυρού αντιοξειδωτικού που μειώνει τη φλεγμονή και αναστέλλει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Η ρεσβερατρόλη, όπως και τα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες που βρίσκονται στα σταφύλια, βοηθά στην εξουδετέρωση της κυτταρικής βλάβης και σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συμβάλει στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τα σταφύλια επίσης προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από τις ελεύθερες ρίζες, ελαττώνουν τα επίπεδα των μορίων του αντιδρώντος οξυγόνου στο αίμα, μειώνουν την οξείδωση του λίπους και τους βιοδείκτες οξειδωτικού στρες.

1643645014979-638969527-stafilia.jpg

Οι πολύτιμες ιδιότητες των σταφυλιών

Το μεγαλύτερο όφελος των σταφυλιών είναι ότι έχουν φυτοχημικά και φυτικές ενώσεις που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα σταφύλια καταπολεμούν την κυτταρίτιδα, έχουν αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση, συμβάλουν στην αντιγήρανση, μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη, ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου, την πίεση ενώ ελαττώνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα φυτοχημικά δίνουν στις διαφορετικές ποικιλίες το χρώμα τους, οπότε όσο πιο σκούρο είναι το σταφύλι τόσο πιο υγιεινό είναι. Ως εκ τούτου, τα κόκκινα και μαύρα σταφύλια θεωρούνται καλύτερα από τα πράσινα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατήρηση των σταφυλιών στο ψυγείο μειώνει σημαντικά τα φυτοχημικά τους επίπεδα, οπότε είναι καλύτερο να τα τοποθετήσετε σε ένα μπολ έξω από το ψυγείο και να τα φάτε πριν χαλάσουν.

Τα σκούρα σταφύλια περιέχουν επίσης πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τη βλάβη της χρόνιας φλεγμονής. Μια μελέτη του 2016 στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στην Αγγλία διαπίστωσε ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή.

Τα σταφύλια καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα

Επειδή περιέχουν οργανικά οξέα, σάκχαρα, κυτταρίνη και αδιάλυτες ίνες είναι σε θέση να ανακουφίσουν την χρόνια δυσκοιλιότητα επειδή τονώνουν τους μύες του εντέρου και του στομάχου.

Μειώνουν τη δυσπεψία

Τα σταφύλια ανακουφίζουν από τον καύσο και τον ερεθισμό του στομάχου.

Προσφέρουν σίδηρο στον οργανισμό και μειώνουν την κούραση

Η κατανάλωση σταφυλιών και σταφίδας μειώνουν την κούραση που σχετίζεται με την αναιμία εξαιτίας του σιδήρου που εμπεριέχουν.

Τα σταφύλια αντιμετωπίζουν τον διαβήτη

Το εκχύλισμα της φλούδας του σταφυλιού μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Τα σταφύλια μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη

Τα σταφύλια αυξάνουν την περιεκτικότητα νιτρικού οξειδίου στο αίμα σας, η οποία με τη σειρά της συμβάλει στην πρόληψη των επιβλαβών θρόμβων αίματος.

Μειώνουν την οξύτητα του ουρικού οξέος

Τα σταφύλια μειώνουν την οξύτητα του ουρικού οξέος και να το αποβάλουν από τον οργανισμό μας βοηθώντας έτσι τα νεφρά μέσω της διούρησης.

Αποτρέπουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη

Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν δύσκολες καταστάσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης, η ηλικιακή απώλεια της όρασης και η ωχρά κηλίδα.

Τα σταφύλια δρουν ευεργετικά στη νόσο του Alzheimer

Τα σταφύλια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να καθυστερήσουν την εμφάνιση των εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες

Ο χυμός του σταφυλιού αποτρέπει τον κίνδυνο του καρκίνου ενώ καταστέλλει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.


Πηγή