Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Στοματική υγεία: Πότε απειλεί την υγεία του εγκεφάλου

Η φροντίδα των δοντιών μας, δηλαδή το τακτικό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι, είναι σημαντική για την καλή γενική υγεία μας.

Τώρα οι ερευνητές λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας και για την υγεία του εγκεφάλου μας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κακή οδοντική υγεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων. Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι ενήλικες που είναι γενετικά επιρρεπείς σε τερηδόνα, απώλεια δοντιών και ανάγκη τεχνητής οδοντοστοιχίας, είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια γνωστικής έκπτωσης.

Η φθίνουσα υγεία του εγκεφάλου, θα μπορούσε να επηρεάσει τη μνήμη και την ικανότητα καθαρής σκέψης και λειτουργίας στη ζωή.

«Η στοματική υγεία αποτελεί εύκολα τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου. Πρέπει απλώς να φροντίζουμε καλύτερα τα δόντια μας, κάτι που δεν είναι πολύπλοκο ή δαπανηρό», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Cyprien Rivier, μεταδιδακτορικός συνεργάτης νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η οδοντική υγιεινή βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου, αλλά είναι ένας τομέας που πρέπει να ερευνηθεί, δήλωσε ο Δρ. Τζόζεφ Μπρόντερικ, καθηγητής στο Τμήμα Νευρολογίας και Ιατρικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και ο διαβήτης παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην κακή στοματική υγεία από τους γενετικούς δείκτες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η πιθανή σχέση της στοματικής υγείας και της υγείας του εγκεφάλου, βασίστηκε στη μελέτη δεδομένων από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μελέτη περιελάμβανε 40.000 ενήλικες χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού οι οποίοι αξιολογήθηκαν μεταξύ 2014 και 2021.

Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε έλεγχο για 105 γενετικές παραλλαγές που μπορεί να προδιαθέτουν κάποιον σε οδοντικά προβλήματα. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου των συμμετεχόντων για πιθανές βλάβες και αλλοιώσεις της λευκής ουσίας και μικροδομικές βλάβες.

Οι αλλοιώσεις της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, θα μπορούσαν να βλάψουν τη μνήμη, την ισορροπία και την κινητικότητα, σημείωσαν οι ερευνητές. Οι μικροδομικές βλάβες προκαλούν αλλαγές στην αρχιτεκτονική του εγκεφάλου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με τάση για τερηδόνα, απώλεια δοντιών και ανάγκη τεχνητής οδοντοστοιχίας, παρουσίασαν 24% αύξηση σε ένα βιοδείκτη που λέγεται υπερένταση της λευκής ουσίας.

Εμφάνισαν επίσης αλλαγή έως 43% στις βαθμολογίες μικροδομικής βλάβης που ήταν ορατή στις μαγνητικές τομογραφίες τους.

Οι υπερεντάσεις της λευκής ουσίας λαμβάνουν χώρα σιωπηλά επί δεκαετίες και έχουν συσχετιστεί ισχυρά με μελλοντικό κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας.

Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού των ανθρώπων με κακή στοματική υγεία στο πλαίσιο της πρόληψης των εγκεφαλικών και της άνοιας.

Όσον αφορά τη σχέση του στόματος και της υγείας του εγκεφάλου, είναι πιθανό η κακή στοματική υγεία να δημιουργεί χρόνια φλεγμονή στο σώμα που στη συνέχεια επηρεάζει τα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας ή δημιουργία θρόμβων.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο Ντάλας, στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών, το διάστημα 8-10 Φεβρουαρίου.

Πηγή: healthday.com


Πηγή