Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Στοματικό διάλυμα: Θα μπορούσε να κάνει το σάλιο πιο όξινο αυξάνοντας τον κίνδυνο βλάβης των δοντιών

Η πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση του στοματικού διαλύματος χλωρεξιδίνης σε ολόκληρο το στοματικό μικροβίωμα διαπίστωσε ότι η χρήση του αυξάνει σημαντικά την ποσότητα των βακτηρίων που παράγουν γαλακτικό νάτριο που μειώνουν το pH του σάλιου, θέτοντας σε  κίνδυνο την υγεία των δοντιών.

Ερευνητές με επικεφαλή τον Δρ.Raul Bescos από τη Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ χορήγησαν ένα εικονικό στοματικό διάλυμα σε μια ομάδα ελέγχου για επτά ημέρες. Στη συνέχεια, για άλλες επτά τους έδωσαν ένα διάλυμα που περιέχει χλωρεξιδίνη.

Στο τέλος κάθε περιόδου, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανάλυση της ποσότητας και της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος του στόματος και μέτρησαν το pH, της ρυθμιστικής ικανότητας του σάλιου και τις συγκεντρώσεις γαλακτικού νατρίου, γλυκόζης, νιτρικών και νιτρωδών.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, διαπίστωσε ότι η χρήση στοματικού διαλύματος χλωρεξιδίνης κατά τη διάρκεια των επτά ημερών αύξησε τα βακτήρια Firmicutes και Proteobacteria και μείωσε τα βακτήρια Bacteroidetes, TM7 και Fusobacteria. Αυτή η αλλαγή συσχετίστηκε με την αύξηση της οξύτητας, που παρατηρήθηκε λόγω της μείωσης του pH του σάλιου και της ρυθμιστικής του ικανότητας.

Συνολικά, η χλωρεξιδίνη βρέθηκε να μειώνει τη μικροβιακή ποικιλομορφία στο στόμα, αν και οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί εάν αυτή η μείωση είναι επιβλαβής για τα δόντια.

Ένας από τους πρωταρχικούς ρόλους του σάλιου είναι η διατήρηση ενός ουδέτερου pH στο στόμα, καθώς τα επίπεδα οξύτητας κυμαίνονται εξαιτίας της κατανάλωσης των τροφών και των ποτών που καταναλώνουμε καθημερινά. Εάν το pH του σάλιου μειωθεί πολύ, μπορεί να προκληθεί βλάβη στα δόντια και στους βλεννογόνους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια και το εσωτερικό του στόματος.

Η ένοχη χλωρεξιδίνη

Η έρευνα επιβεβαίωσε επίσης ευρήματα από προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι η χλωρεξιδίνη διατάραξε την ικανότητα των βακτηρίων του στόματος που μετατρέπουν τα νιτρικά άλατα σε νιτρώδη, ένα μόριο «κλειδί» για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μετά τη χρήση στοματικού διαλύματος χλωρεξιδίνης, παρατηρήθηκαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις σάλιου και νιτρωδών στο πλάσμα του αίματος και μια τάση αυξημένης συστολικής αρτηριακής πίεσης. Τα ευρήματα υποστήριξαν προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι η επίδραση της άσκησης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνεται σημαντικά όταν οι άνθρωποι ξεπλένουν το στόμα τους με αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα και όχι με νερό.

Ο Δρ. Bescos δήλωσε: «Υπάρχει σημαντική έλλειψη γνώσης και βιβλιογραφίας πίσω από τη χρήση αυτών των προϊόντων. Το στοματικό διάλυμα που περιέχει χλωρεξιδίνη χρησιμοποιείται ευρέως, αλλά η έρευνα έχει περιοριστεί στην επίδρασή του σε ένα μικρό αριθμό βακτηρίων που συνδέονται με συγκεκριμένες στοματικές ασθένειες και τα περισσότερα έχουν διεξαχθεί in vitro». Στη συνέχεια είπε: «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους που εξετάζει τον αντίκτυπο της χλωρεξιδίνης για 7 ημέρες σε ολόκληρο το στοματικό μικροβίωμα».

Η Δρ. Zoe Brookes και η Δρ. Louise Belfield, λέκτορες στην Οδοντιατρική Σχολή peninsula στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, είναι συν-συγγραφείς της εν λόγω μελέτης.

Ο Δρ. Belfield δήλωσε: «Στο παρελθόν υποτιμήσαμε την πολυπλοκότητα του στοματικού μικροβιώματος και τη σημασία των βακτηρίων του στόματος. Παραδοσιακά επικρατούσε η άποψη ότι τα βακτήρια προκαλούν ασθένειες. Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των βακτηρίων -είτε στο στόμα είτε στο έντερο – είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας».

Ο Δρ. Brookes πρόσθεσε: «Ως οδοντίατροι, χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς τα στοματικά διαλύματα μεταβάλλουν την ισορροπία των βακτηρίων του στόματος, ώστε να μπορούμε να τα συνταγογραφήσουμε σωστά. Λόγω της πανδημίας, πολλοί οδοντίατροι χρησιμοποιούν τώρα χλωρεξιδίνη πριν κάνουν οδοντιατρικές επεμβάσεις. Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί στους ιούς».


Πηγή