Τρίτη , 3 Δεκέμβριος 2024

Συμπτώματα άνοιας: Η αλλαγή των μαλλιών που παρατηρείται στο «70%» των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν φάρμακα για να σταματήσει ή να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί να παρατείνει την ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με μια μελέτη, μπορεί να εμφανιστούν αλλαγές στα μαλλιά και τα νύχια στα αρχικά στάδια της νόσου.

Εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής η άνοια μαστίζει μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η ασθένεια τόσο περισσότερο οι γιατροί μπορούν να παρατείνουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η παρακμή του εγκεφάλου μπορεί να συνοδεύεται από αλλαγές στα μαλλιά και τα νύχια.

Σε μια έκθεση του 2015 με τίτλο δερματικές βλάβες, οι ειδικοί έθεσαν το ζήτημα των δερματικών βλαβών σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer.

Σημείωσαν ότι η γνωστική εξασθένηση συνοδευόταν αρκετά συχνά από δερματικές βλάβες που οφείλονταν στην παραμέληση της υγιεινής.

Αυτές οι δερματικές εκδηλώσεις τείνουν να περιλαμβάνουν πληγές κατάκλισης, όπου το δέρμα τραυματίζεται λόγω παρατεταμένης πίεσης στο δέρμα.

Η διαταραχή της εκφύλισης (χρόνια αφαίρεση του δέρματος), οι μυκητιάσεις (που προκαλούνται από μόλυνση με μύκητα) και τα μετατραυματικά τραύματα λόγω διαταραχής του βαδίσματος, συνδέονται με την εγκεφαλική έκπτωση.

Οι βλάβες στα μαλλιά και τα νύχια

Στα πλαίσια της έκθεσης οι συγγραφείς σημείωσαν: «Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, εμφανίζονται βλάβες στα μαλλιά και τα νύχια. Όπως διαφαίνεται οι δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με το σύνδρομο της άνοιας μπορούν να χρησιμεύσουν ως πολύτιμο σημάδι στην πορεία της διάγνωσης.

«Σε εκείνους τους ασθενείς που η άνοια σχετίζεται με αγγειακές βλάβες, συχνά παρατηρούνται δερματικές εκδηλώσεις με τη μορφή livedo reticularis* που είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό κριτήριο».

Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές όπως εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης μπορεί να προκύψουν από άλλες μεταβολές στη χημική σύνθεση του σώματος.

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν: «Μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της μείωσης των συγκεντρώσεων υδραργύρου, της διάρκειας και της σοβαρότητας της άνοιας και συνέχισαν αναφέροντας «οι αλλαγές στη συγκέντρωση των μικροθρεπτικών συστατικών στην πλάκα των νυχιών αποτελούν εμμονή ως τα πρώτα στάδια της νόσου».

Επίσης, άξιο ενδιαφέροντος αποτελεί το γεγονός ότι οι αλλαγές στη δομή των μαλλιών των ασθενών με τη νόσο είναι εξίσου συχνές.

«Μελέτες για ανθρώπινα μαλλιά δείχνουν ότι στο 85% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με νόσο του Αλτσχάιμερ η δομή των μαλλιών είναι ανώμαλη», προσθέτουν οι συγγραφείς.

Η εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Dermatology, αποφάνθηκε ότι το 70% των δειγμάτων μαλλιών ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ αποτελούνταν από Pili torti (διαταραχή του στελέχους τρίχας που χαρακτηρίζεται από τρίχες που δεν μακραίνουν και σπάνε εύκολα).

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία τριχορρεξίας στο 38% των υπόλοιπων δειγμάτων μαλλιών.

Σε αυτή την κατάσταση, τα πυκνά ή αδύναμα σημεία κατά μήκος του στελέχους της τρίχας σπάνε εύκολα.

Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν την έκθεσή τους σημειώνοντας ότι η ανάγκη για ακριβή και γρήγορη διάγνωση της άνοιας δεν ήταν ποτέ πιο εμφανής.

«Η συνύπαρξη δερματικών βλαβών που γίνονται αντιληπτές σε πρώιμο στάδιο φαίνεται να είναι σημαντική στη διάγνωση της άνοιας.

Τέλος ανέφεραν πως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλές δερματολογικές πτυχές συνυπάρχουν με την υποκείμενη νόσο, όπως ο κνησμός, οι ιατρογενείς βλάβες και οι δερματικές βλάβες που προκύπτουν από παραμέληση της υγιεινής.

*Το Livedo reticularis είναι ένα κοινό εύρημα του δέρματος που αποτελείται από ένα διάστικτο δικτυωτό αγγειακό μοτίβο που εμφανίζεται ως μωβ αποχρωματισμός του δέρματος που μοιάζει με δαντέλα, σύμφωνα με τη wilkipedia. Ο αποχρωματισμός προκαλείται από τη μείωση της ροής του αίματος μέσω των αρτηριδίων που τροφοδοτούν τα δερματικά τριχοειδή αγγεία, με αποτέλεσμα το αποξυγονωμένο αίμα να εμφανίζεται ως μπλε αποχρωματισμός.


Πηγή