Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Συναγερμός για τα κρούσματα εποχικής γρίπης και γαστρεντερίτιδας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την εποχική γρίπη καθώς μπαίνουμε όπως τονίζουν στην περίοδο κορύφωσης της. Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι οι μήνες που καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά καθώς οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει τεθεί σε επιφυλακή και η εκτίμηση των ειδικών είναι πως μετά από 2 χρόνια η χώρα μας θα έχει κρούσματα γρίπης τύπου Α, Η3Ν2 -πέρυσι είχαμε τον Η1Ν1, τη γνωστή γρίπη των χοίρων που έπληξε το 2009- ενώ συνιστούν άμεσο εμβολιασμό για όλα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς το εμβόλιο έχει στελέχη του Η3Ν2 και προσφέρει κάλυψη και προστασία 50-60%.

Στο τμήμα επειγόντων περιστασιακών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν προχθές με εποχική γρίπη ξεπέρασε τους 400, από τους οποίους οι 62 παρέμειναν για νοσηλεία.

«Λόγω της γρίπης που έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε την μονάδα των λοιμωδών νοσημάτων ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες, αλλά και να φιλοξενούμε ασθενείς σε άλλες όμορες κλινικές» τόνισε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού & Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Παναγιώτης Νάνος.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δέκα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ένας θάνατος, από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α. Το κρούσμα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη.

Την ίδια ώρα σε έξαρση βρίσκεται επιδημία κυρίως γαστρεντερίτιδας, η οποία έχει σαν κύρια συμπτώματα την διάρροια και τον πόνο στο στομάχι. Εκείνο που προτείνουν οι  γιατροί, είναι η προφύλαξη και η αποφυγή πολυκοσμίας και κλειστών χώρων.

Οι ειδικοί για να μειωθεί ή να αποτραπεί η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος τονίζουν ότι πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών καθώς και ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των τροφίμων πριν το μαγείρεμα. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε η κοινή χρήση σκευών, όπως τα ποτήρια, καθώς και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

 


Πηγή