Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025
Συναγερμός για τη διασπορά του κορονοϊού - Προβληματισμός από το άλμα στα κρούσματα της Αθήνας

Συναγερμός για τη διασπορά του κορονοϊού – Προβληματισμός από το άλμα στα κρούσματα της Αθήνας

Ραγδαία δείχνει να εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Ελλάδα όπως καταδεικνύει το νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων την Κυριακή.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, 284 νέα κρούσματα, με την Αττική να παραμένει σταθερά στο «κόκκινο»με 141 νέα κρούσματα.

Ανακοινώθηκαν 2 ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι με τον απολογισμό να ανέρχεται σε 242, μεταξύ αυτών 84 γυναίκες ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων προσδιορίζεται στα 77 έτη.

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων γρίφος παραμένει το άνοιγμα των σχολείων και η επιδημιολογική εικόνα του φθινοπώρου.

Οι τρεις δήμοι της Αττικής πού είναι στο «κόκκινο»

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αττική τον τελευταίο καιρό λόγω της κατακόρυφης αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού.

Μάλιστα, τρεις περιοχές φαίνεται να έχουν καταγράψει ρεκόρ κρουσμάτων: η Γλυφάδα, η Κηφισιά και η Βουλιαγμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, στον δήμο Γλυφάδας εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες 50 κρούσματα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός σε ΕΟΔΥ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών.

Στην Κηφισιά, ο δήμος καλεί όλους τους δημότες επιστρέφοντας από τις διακοπές τους να ακολουθήσουν αυστηρά μέτρα για να μην προκαλέσουν πανδημία στην περιοχή.

Τέλος, στη Βουλιαγμένη εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σε μια μέρα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Κωνσταντέλος «στην αρχή της εβδομάδας ενημερωθήκαμε από το υπουργείο πολιτικής προστασίας ότι υπάρχουν ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα για την περιοχή μας, τα οποία οφείλονται στην επιστροφή κυρίως από τις διακοπές από τη νησιωτική χώρα ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή».

Οι τρεις δήμοι της Αττικής βρίσκονται σε αύξηση της επιτήρησης καθώς μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται η επιστροφή και άλλων εκδρομέων από τα νησιά.

Προς παράταση και επέκταση των έκτακτων μέτρων μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

Σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με εφαρμογή περιοριστικών μέτρων τίθεται από σήμερα έως την 1η Σεπτεμβρίου και η Λέσβος.

Οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα κλείνουν από τα μεσάνυχτα, ενώ το ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, κατέβηκε στους 50 από 100.

Έτσι είναι εξαιρετικά πιθανό τα μέτρα που κανονικά έληγαν από σήμερα σε Αττική, Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πόρο, Πιερία, Λάρισα, Βόλο, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, να πάρουν παράταση.

Κακό σημάδι οι εικόνες συγχρωτισμού

Ωστόσο δεν έλειψαν και πάλι οι εικόνες μαζικού συγχρωτισμού όπως στην περίπτωση γλεντιού με αφορμή γάμο και βαφτίσια στην Κρήτη με κατάλογο προσκεκλημένων που ξεπερνούσε τα 1.500 άτομα, στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Γεωργιούπολης του Δήμου Αποκορώνου. Μετά το μυστήριο και καθώς οι καλεσμένοι προσέρχονταν στον χώρο όπου είχε προγραμματιστεί το γλέντι, έπεφταν πάνω στους αστυνομικούς που είχαν κινητοποιηθεί. Το γλέντι έγινε τελικά σε διαφορετικούς ανοιχτούς χώρους, ακόμα και στο δρόμο, με 50 άτομα όριο στα τραπεζοκαθίσματα που είχαν στηθεί. Δεν χρειάστηκε να επιβληθούν ποινές ή να γίνουν συλλήψεις.

Με πρόστιμο 3.000 ευρώ και κίνηση διαδικασίας αυτοφώρου για τον πεθερό, έληξε ωστόσο άλλο γλέντι γάμου που στήθηκε στην Κάτω Αχαΐα με 450 καλεσμένους.

Υπενθυμίζεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν εκδηλώσεις που παραβαίνουν τα μέτρα προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τέτοιες πρόστιμο 3.000 ευρώ, για τη δεύτερη παράβαση 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Στην περίπτωση φυσικών προσώπων που διοργανώνουν εκδηλώσεις επιβάλλεται, πρόστιμο 3.000 ευρώ και για τη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Για τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προβλέπεται στην πρώτη παράβαση, πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 3 ημέρες και στη δεύτερη παράβαση, αναστολή λειτουργίας για 20 ημέρες.

Κανόνες στην εργασία

Τηλεργασία, μάσκα και κλιμακωτό ωράριο προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ήδη, τέθηκε σε ισχύ η σταδιακή προσέλευση στη δουλειά, στις 07:00, 08:00 και 09:00 το πρωί για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας και τα μέσα συγκοινωνίας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ η εξ αποστάσεως εργασία για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αφορά και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ανακοινώσεις στις 4 μμ για τα σχολεία

Το απόγευμα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την ημερομηνία και το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων. Θα διευκρινιστούν τα μέτρα σχετικά με τη χρήση μάσκας, τα διαφορετικά διαλείμματα και την τήρηση των αποστάσεων. Ειδικά μαθήματα θα γίνουν σε νηπιαγωγείο και δημοτικό για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Καμπανάκι από λοιμωξιολόγους: Κρίσιμη η κατάσταση

Κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση για τη λήψη νέων μέτρων εφόσον χρειαστεί, απευθύνοντας συνεχώς εκκλήσεις για την τήρηση των ήδη υπαρχόντων, και επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα φανεί αν αποδίδουν στο τέλος του μήνα.


Πηγή