Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Συναισθηματική σίτιση: Πώς να βγείτε από τη δίνη που σαμποτάρει την απώλεια βάρους

Συναισθηματική σίτιση είναι το να τρώει κανείς προκειμένου να καταστείλει ή να καταπραΰνει αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, θυμό, φόβο, πλήξη, λύπη και μοναξιά.

Το φαγητό μπορεί να αποτελέσει ένα είδος απόσπασης της προσοχής από αρνητικά συναισθήματα.

Εάν, για παράδειγμα, ανησυχείτε για ένα επερχόμενο γεγονός ή αν υπερ-αναλύετε μια διαφωνία που πρηγήθηκε, τότε πολλές φορές μπορεί να στραφείτε στην κατανάλωση φαγητού (ιδιαίτερα ανθυγιεινού) αντί να αντιμετωπίσετε την οδυνηρή κατάσταση.

Η συναισθηματική σίτιση οδηγεί συχνά σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού, ειδικά τροφών που είναι γλυκές, λιπαρές και πλούσιες σε θερμίδες. Και αυτό μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους.

Πώς να μειώσετε τη συναισθηματική σίτιση

Όταν νιώθετε πως αρνητικά συναισθήματα απειλούν να σας οδηγήσουν σε συναισθηματική σίτιση, δοκιμάστε αυτές τις 9 συμβουλές:

  1. Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων: Γράψτε τι, πόσο και πότε τρώτε, πώς αισθάνεστε όταν τρώτε και πόσο πεινάτε. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να δείτε μοτίβα που αποκαλύπτουν τη σχέση μεταξύ διάθεσης και φαγητού.
  2. Ελέγξτε το άγχος σας: Εάν το άγχος συμβάλλει στη συναισθηματική σας διατροφή, δοκιμάστε μια τεχνική διαχείρισης του στρες, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή βαθιά αναπνοή.
  3. Αναρωτηθείτε αν πραγματικά πεινάτε: Είναι η πείνα σας σωματική ή συναισθηματική; Εάν φάγατε μόλις πριν από λίγες ώρες και δεν έχετε στομάχι που γουργουρίζει, πιθανότατα δεν είστε πεινασμένοι. Δώστε χρόνο στην λαχτάρα να περάσει.
  4. Λάβετε υποστήριξη: Είναι πιο πιθανό να ενδώσετε στη συναισθηματική σίτιση, εάν δεν έχετε ένα καλό δίκτυο υποστήριξης. Βασιστείτε στην οικογένεια και τους φίλους ή σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης.
  5. Καταπολεμήστε την πλήξη: Αντί να τσιμπολογάτε, όταν δεν είστε πεινασμένοι, αποσπάστε την προσοχή σας και αντικαταστήστε το φαγητό με μια πιο υγιεινή συμπεριφορά. Κάντε μια βόλτα, δείτε μια ταινία, παίξτε με το κατοικίδιό σας, ακούστε μουσική, διαβάστε, σερφάρετε στο διαδίκτυο ή καλέστε έναν φίλο στο σπίτι.
  6. Αφαιρέστε τους πειρασμούς: Μην κρατάτε στο σπίτι σας “φαγητά άνεσης”, που είναι δύσκολο να αντισταθείτε. Και αν αισθάνεστε θυμωμένοι ή κακοδιάθετοι, αναβάλετε τα ψώνια στο σουπερμάρκετ μέχρι να ελέγξετε τα συναισθήματά σας.
  7. Μην στερείστε λιχουδιές: Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μπορεί να περιορίσετε υπερβολικά τις θερμίδες, να τρώτε τα ίδια τρόφιμα επανειλημμένα και να μηδενίζετε τις λιχουδιές. Αυτό μπορεί εν τέλει να αυξήσει την επιθυμία σας για φαγητό, ειδικά ως απόκριση στα συναισθήματα. Τρώτε ικανοποιητικές ποσότητες πιο υγιεινών τροφών, απολαύστε περιστασιακά μια λιχουδιά, για να περιορίσετε την επιθυμία σας.
  8. Υγιεινά σνακ: Εάν νιώθετε την επιθυμία να φάτε ανάμεσα στα γεύματα, επιλέξτε ένα υγιεινό σνακ, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά με ντιπ χαμηλών λιπαρών, ξηρούς καρπούς ή ποπ κορν χωρίς βούτυρο. Ή δοκιμάστε εκδόσεις των αγαπημένων σας φαγητών με μειωμένες θερμίδες, για να δείτε αν ικανοποιούν την λαχτάρα σας.
  9. Διδαχτείτε από τα πισωγυρίσματα: Εάν έχετε ένα επεισόδιο συναισθηματικής σίτισης, συγχωρήστε τον εαυτό σας και ξεκινήστε αισιόδοξα ξανά την επόμενη μέρα. Προσπαθήστε να μάθετε από την εμπειρία αυτή και να σχεδιάσετε καλύτερα το πώς μπορείτε να την αποτρέψετε να επαναληφθεί στο μέλλον. Εστιάστε στις θετικές αλλαγές που κάνετε στις διατροφικές σας συνήθειες και δώστε στον εαυτό σας εύσημα για τις αλλαγές που οδηγούν σε καλύτερη υγεία.

Πηγή: mayoclinic.org


Πηγή