Τετάρτη , 15 Ιανουάριος 2025

Σχετίζεται ο τρόπος ζωής με την επίπτωση και την υποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Παρότι η επίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και η θνητότητα βαίνει μειούμενη συνολικά, καταγράφεται σημαντική αύξηση της επίπτωσης και της θνητότητας στις νέες ηλικίες (< 50 ετών) παγκοσμίως.

Το πού οφείλεται αυτή η αύξηση είναι ένα πολύ σημαντικό κι ενδιαφέρον πεδίο έρευνας, παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί από το American Institute of Cancer Research (AICR) αναφέρουν ότι ο τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η δίαιτα είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Με ποιους τρόπους λοιπόν μπορούμε να μειώσουμε έως και 50% την επίπτωσή του;

  • Με διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.
  • Με καθημερινή (εάν είναι δυνατόν) άσκηση. Μέτριας έντασης αεροβική άσκηση (πχ περπάτημα, χορός, κολύμπι, ποδήλατο, εργασίες στον κήπο κλπ) 30 έως 50 λεπτά την ημέρα και δύο φορές την εβδομάδα ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (πάντα βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει εκτίμηση και έγκριση του θεράποντος ιατρού αναφορικά με την δυνατότητα οποιουδήποτε ατόμου να εμπλακεί με ασφάλεια σε προγράμματα άσκησης.)
  • Με διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, περιορισμό στην κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και πλήρη αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων καθώς και περιορισμό στην κατανάλωση αλκοόλ (ανώτατο όριο ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες).

Οι ίδιες ακριβώς οδηγίες ισχύουν και για τους επιβιώσαντες!

Εάν λοιπόν κάποιος έχει στο ιστορικό του καρκίνο παχέος εντέρου, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθεί τις οδηγίες που προαναφέραμε. Στη μελέτη CALGB 89803/Alliance Trial, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Jama Oncology το 2018, φάνηκε ότι οι ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου, που είχαν ολοκληρώσει τη συμπληρωματική χημειοθεραπεία και συμμορφώθηκαν με τις παραπάνω οδηγίες, είχαν 50% μικρότερη πιθανότητα θανάτου και 35% μικρότερη πιθανότητα να υποτροπιάσουν σε σχέση με αυτούς που δεν συμμορφώθηκαν.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι υπάρχει αποτελεσματικός προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, στον οποίο πρέπει να υποβάλλονται όλοι από την ηλικία των 50 ετών και άνω, ενώ για αυτούς με ένα συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από τα 40.

Προστατεύουμε λοιπόν και θωρακίζουμε την υγεία μας απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου! Αλλά ακόμα κι αν νοσήσουμε, γνωρίζουμε τί πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες υποτροπής και να βελτιώσουμε την υγεία μας συνολικά!

Σταυρούλα Ντρουφάκου Παθολόγος Ογκολόγος,
Γ’ Ογκολογική Κλινική, Θεραπευτήριο Metropolitan, Αθήνα
 

Βιβλιογραφία

  • www.aicr.org/press/press-releases/2019/lowering-colorectal-cancer-risk-with-diet-and-lifestyle.html
  • www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/colon.pdf
  • www.nccn.org/patients/guidelines/content/PDF/colon-patient.pdf
  • Association of Survival With Adherence to the American Cancer Society Nutrition and Physical Activity Guidelines for Cancer Survivors After Colon Cancer Diagnosis: The CALGB 89803/Alliance Trial JAMA Oncol. 2018 Jun 1;4(6):783-790. doi: 10.1001/jamaoncol.2018.

*Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας


Πηγή