Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κοινή διαταραχή που προκαλεί πόνο και φούσκωμα στην κοιλιά, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα, σε διάφορους συνδυασμούς και με διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας.
Η θεραπεία συχνά συνίσταται σε αλλαγές στη διατροφή, όπως την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων και την αποφυγή της υπερβολικής πρόσληψης παραγόντων που πυροδοτούν τις κρίσεις, όπως είναι ο καφές, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά.
Στους ασθενείς μπορεί επίσης να χορηγηθούν φάρμακα για τη βελτίωση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως τα αέρια ή η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, το φούσκωμα ή το κοιλιακό άλγος. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν επίσης αντικαταθλιπτικά για τη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ διαπίστωσαν ότι μέσω αλλαγών στη διατροφή, πάνω από 7 στους 10 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα, σε σύγκριση με τα φάρμακα.
Η μελέτη συνέκρινε τρεις θεραπείες: δύο διατροφικές και μία βασισμένη στη χρήση φαρμάκων. Οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες με σοβαρά ή μέτρια συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου που νοσηλεύτηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ.
Στην πρώτη ομάδα δόθηκαν κλασικές διατροφικές συμβουλές για το ευερέθιστο έντερο, με έμφαση στη διατροφική συμπεριφορά σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη FODMAPs, ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες, δηλαδή ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας, που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων στο έντερο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται προϊόντα με λακτόζη, όσπρια, κρεμμύδια και δημητριακά, τα οποία ζυμώνονται στο παχύ έντερο και μπορούν να προκαλέσουν πόνο στους πάσχοντες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες και λιπαρά.
Στην τρίτη ομάδα, χορηγήθηκε η καλύτερη δυνατή φαρμακευτική αγωγή με βάση τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του συνδρόμου.
Σε κάθε ομάδα συμμετείχαν περίπου 100 άτομα και οι περίοδοι θεραπείας διήρκεσαν τέσσερις εβδομάδες. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια πόσο καλά ανταποκρίθηκαν οι συμμετέχοντες στις θεραπείες, χρησιμοποιώντας μια καθιερωμένη κλίμακα βαθμολόγησης των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα.
Από εκείνους που έλαβαν διατροφικές συμβουλές για την αποφυγή κατανάλωσης FODMAPs, το 76% είχαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων. Όσοι ακολούθησαν διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες και λίπη, ύφεση των συμπτωμάτων παρουσίασε το 71%, ενώ από όσους ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή, μόλις το 58%.
Όλες οι ομάδες ανέφεραν σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής, λιγότερα σωματικά συμπτώματα και λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
Η σημασία της εξατομικευμένης προσέγγισης
Όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη επέστρεψαν στις προηγούμενες διατροφικές τους συνήθειες, μεγάλο ποσοστό εξακολουθούσε να βιώνει κλινικά σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα: 68% όσων είχαν ακολουθήσει τις διατροφικές συμβουλές και δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP και 60% όσων ακολούθησαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.
«Με αυτή τη μελέτη μπορούμε να δείξουμε ότι η διατροφή παίζει κεντρικό ρόλο στη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, αλλά και ότι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές θεραπείες που είναι αποτελεσματικές. Χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να εξατομικεύσουμε καλύτερα τη θεραπεία του συνδρόμου στο μέλλον και θα διερευνήσουμε περαιτέρω εάν υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν εάν τα άτομα θα ανταποκριθούν καλύτερα σε διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές», σημειώνουν οι ερευνητές.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Gastroenterology & Hepatology.
Πηγή