Παρασκευή , 20 Δεκέμβριος 2024

Σύνδρομο «ευθραυστότητας» στην τρίτη ηλικία: Έχουν αποτέλεσμα τα συμπληρώματα D3 και ωμέγα-3;

Το σύνδρομο «ευθραυστότητας» ή «ευπάθειας» πλήττει πολλά συστήματα του οργανισμού ταυτόχρονα και έχει πολύπλευρες επιπτώσεις τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία.

Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα τρίτης ηλικίας και χαρακτηρίζεται από μυϊκή αδυναμία, έκπτωση της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης και μειωμένη αντοχή σε στρεσογόνους παράγοντες.

Συχνά συνοδεύεται από ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα και έκπτωση της γνωστικής ικανότητας.

Υπολογίζεται ότι οι μισοί ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών ζουν με το σύνδρομο και, ως εκ τούτου, απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων.

Οι ερευνητές στο Brigham and Women’s Hospital, εξέτασαν αν η βιταμίνη D3 ή τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνουν τον κίνδυνο αδυναμίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την κλινική δοκιμή VITAL, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 25.000 ενήλικες στις ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια πριν από την έναρξη της δοκιμής, έξι μήνες μετά την έναρξή της και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο επί πέντε χρόνια. Η αξιολόγηση της αδυναμίας περιελάμβανε παραμέτρους της σωματικής λειτουργίας, της γνωστικής ικανότητας, της διάθεσης και της γενικής υγείας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ούτε η βιταμίνη D3 ούτε τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν κάποια επίδραση στις βαθμολογίες αδυναμίας κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης. Συμπεραίνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν υποστηρίζουν τη συνήθη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 ή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη της αδυναμίας σε γενικά υγιείς, ηλικιωμένους ενήλικες.

«Τα νέα μας ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενα αποτελέσματα ερευνών που δεν αναγνωρίζουν το ρόλο της βιταμίνης D3 ή των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 για τους περισσότερους υγιείς ηλικιωμένους», δήλωσε η συγγραφέας Ariela Orkaby.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μην συνταγογραφούνται αυτά τα περιττά χάπια και αντί αυτών να δώσουμε έμφαση σε συνήθειες ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η τακτική άσκηση και η μεσογειακή διατροφή είναι αποδεδειγμένες στρατηγικές για την πρόληψη της αδυναμίας και θα πρέπει να συστήνονται σε όλους τους ηλικιωμένους. Αυτά τα νέα ευρήματα είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι θαυματουργά χάπια ή ελιξίρια νεότητας», πρόσθεσε η JoAnn Manson, Αμερικανίδα γιατρός και καθηγήτρια, γνωστή για την πρωτοποριακή της έρευνα στους τομείς της επιδημιολογίας και της γυναικείας υγείας και επικεφαλής της κλινικής μελέτης VITAL.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.


Πηγή