Τετάρτη , 6 Νοέμβριος 2024

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Γιατί δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος & τι μπορείτε να κάνετε

Αν πάσχετε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η προσπάθεια απώλειας βάρους μπορεί να εξελιχθεί σε Γολγοθά.

Στις γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο, υπάρχει ανισορροπία αναπαραγωγικών ορμονών, και συγκεκριμένα παραπάνω ανδρικές ορμόνες.

Εκτός από τα προβλήματα στις γυναικείες ωοθήκες (π.χ. στην ανάπτυξη και απελευθέρωση ωαρίων), τα υψηλότερα επίπεδα ανδρικών ορμονών αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες συσσώρευσης λίπους γύρω από τη μέση. Το κοιλιακό λίπος μειώνει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τη γλυκόζη, αυξάνοντας περισσότερο τον κίνδυνο πρόσληψης βάρους.

«Κάποιες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διαμαρτύρονται ότι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούν» αναφέρει ο Daniel Dumesic, επικεφαλής του τμήματος αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας και υπογονιμότητας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, που ειδικεύεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Το χειρότερο είναι το εξής: Όταν η μέση γυναίκα ξυπνάει το πρωί, αρχίζει αμέσως να καίει λίπος για την παραγωγή ενέργειας μέχρι να φάει ξανά. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες όμως, δεν καίνε πρώτα λίπος γιατί είναι «προγραμματισμένες» να το αποθηκεύουν. Ο λόγος είναι ότι τα ανδρογόνα συνδέονται με αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την αποθήκευση αντί το κάψιμο του λίπους. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Συμπερασματικά, η απώλεια βάρους αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη, αρκεί να είστε κατάλληλα ενημερωμένες και να έχετε υπομονή.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να γίνει η προσπάθειά σας πιο εύκολη:

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Δεν υπάρχει «μαγική» δίαιτα για τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Το σημαντικό δεν είναι ο τύπος της δίαιτας που θα επιλέξετε, αλλά πόσο πιστά θα την τηρήσετε μακροπρόθεσμα. Έχει φανεί ωστόσο, ότι οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματικές στις γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο, επειδή εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Η μείωση της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους», λέει η Caroline Apovian, ενδοκρινολόγος, ερευνήτρια στον τομέα απώλειας βάρους και διευθύντρια του Κέντρου Διατροφής και Διαχείρισης Βάρους στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών. Η Apovian προτείνει μια δίαιτα με 1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους (περίπου 90 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά αν ζυγίζετε γύρω στα 60 κιλά). Καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερα μη αμυλούχα λαχανικά (πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και 2-4 μερίδες φρέσκων φρούτων, αλλά αποφεύγετε τους χυμούς.

Στην αρχή της δίαιτας αποφύγετε τα δημητριακά. Εάν χρειάζεστε υδατάνθρακες, μπορείτε να φάτε έως δύο μερίδες την ημέρα τροφών όπως: μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, ένα φλιτζάνι βρόμης, ένα φλιτζάνι καστανού ρυζιού ή ένα φλιτζάνι ζυμαρικών ολικής αλέσεως.

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών χρειάζονται κατά μέσο όρο 400 λιγότερες θερμίδες ημερησίως.

Πρώτα άσκηση, μετά φαγητό

Η άσκηση πριν το γεύμα μπορεί να βοηθήσει την επιτάχυνση του μεταβολισμού σας, προκειμένου να αποθηκεύετε περισσότερους υδατάνθρακες για ενέργεια απ’ ότι λίπος.

Προτιμήστε την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση και την αεροβική άσκηση. Είναι επίσης σημαντικό να γυμνάζετε τους μύες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για ενέργεια. Η αύξηση της μυϊκής μάζας βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ωφελεί την μεταβολική υγεία.

varakia askiseis

Μην αμελείτε πιθανά προβλήματα ύπνου

Μια κοινή παρενέργεια του συνδρόμου είναι η άπνοια, η οποία διαταράσσει τον ύπνο. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους, επειδή αναστατώνει τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα και το αίσθημα πληρότητας. Είναι σημαντικό να κοιμάστε επτά ώρες κάθε βράδυ. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

APNEA 2

Προσοχή στα θέματα ψυχικής υγείας

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια απώλειας βάρους. Αν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε ανάλογο πρόβλημα, συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω και εξακολουθείτε να μην χάνετε βάρος, συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο λήψης φαρμάκων. Η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και μπορεί να σας βοηθήσει εάν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο ή βρίσκεστε στο στάδιο του προδιαβήτη.

Η μετφορμίνη μειώνει την ποσότητα της ζάχαρης που απορροφά το σώμα σας από τα τρόφιμα και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να ρυθμίζεται η όρεξη.

Να θυμάστε ότι τα φάρμακα είναι η τελευταία λύση, πρέπει να λαμβάνονται υπό την επίβλεψη του γιατρού και μόνο για έξι μήνες κάθε φορά.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Για ποιες ψυχικές παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Τρεις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα


Πηγή