Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και γονιμότητα: Ο ρόλος της ζάχαρης

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η συχνότερη ορμονική διαταραχή των νέων γυναικών, σε πολλές από αυτές όμως μένει αδιάγνωστο.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου περιλαμβάνονται η μειωμένη γονιμότητα, η απουσία ωορρηξίας, οι μεταβολές της διάθεσης, η παχυσαρκία και η ακμή.

Αν και αρκετά συνηθισμένο, τα ακριβή αίτια του συνδρόμου παραμένουν άγνωστα.

Σύμφωνα με την Αυστραλή διατροφολόγο Michele Chevalley Hedge, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πιθανώς συνδέεται με την κατανάλωση ζάχαρης.

«Αυτό που βλέπουμε στην κλινική πρακτική είναι ότι οι γυναίκες μεταξύ 27 και 37 είναι συχνά λεπτές. Μπορεί να μην καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό και να καταφέρνουν να αποφεύγουν τροφές με κρυμμένη ζάχαρη. Δεν σκέφτονται τις ορμόνες τους, αλλά την αντισύλληψη. Και κάποια στιγμή αποφασίζουν ότι θέλουν να κάνουν παιδί» λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη Michele Chevalley Hedge, πολλές γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι, διαγιγνώσκονται με πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως, είναι ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν προεξοφλεί την υπογονιμότητα και δεν αποτελεί πάντα «ασθένεια των ωοθηκών».

Όπως εξηγεί η γνωστή διατροφολόγος, «μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων μπορεί να αναπτύξει το σύνδρομο λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη που συνδέεται με τις διαταραχές σακχάρου στο αίμα. Το ποσοστό των γυναικών στις οποίες το σύνδρομο οφείλεται σε παθολογία των ωοθηκών, είναι μικρό».

Και προσθέτει: «Η πλειοψηφία των περιπτώσεων που βλέπουμε εντός του 2017, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την υιοθέτηση της κατάλληλης διατροφής. Η ζάχαρη είναι ένοχη για πολλές ασθένειες, αυτό είναι γνωστό. Δεν πρόκειται για τα φυσικά σάκχαρα, αλλά τα κρυμμένα σάκχαρα σε τροφές που θεωρούνται υγιεινές».

Αναλύσεις αίματος σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν δείξει διαταραχές της γλυκόζης στο αίμα τους, κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη διατροφή.

«Δεν λέω ότι όλες οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να θεραπευτούν με τη διατροφή, αλλά ότι πρέπει να διερευνούν το θέμα», τονίζει. Όπως επισημαίνει, τουλάχιστον οι μισές περιπτώσεις σχετίζονται με την πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας σακχάρων και είναι διαχειρίσιμες με τις κατάλληλες διατροφικές παρεμβάσεις.

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν συχνά υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και αρσενικών ορμονών, γνωστών και ως ανδρογόνα.

Παρότι ο λόγος παραμένει αδιευκρίνιστος, η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και η τακτική σωματική άσκηση, έχουν θετική επίδραση στην υγεία και οδηγούν σε βελτίωση των συμπτωμάτων.

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Υγεία ωοθηκών: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Το μπαχαρικό που ρυθμίζει το ζάχαρο και προστατεύει από την αντίσταση στην ινσουλίνη!

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ωορρηξία – Ποια είναι τα σημάδια


Πηγή